Gå til indhold
Internationale virksomheder presser Brasiliens regering og præsident, Jair Bolsonaro, til at gribe ind imod skovrydning og skovbrande i Amazonas og andre naturområder. Foto: Shutterstock
Internationale virksomheder presser Brasiliens regering og præsident, Jair Bolsonaro, til at gribe ind imod skovrydning og skovbrande i Amazonas og andre naturområder. Foto: Shutterstock

Nyhed -

Internationale virksomheder presser Brasilien for mere beskyttelse af Amazonas

Presset på Brasilien for at skifte kurs overfor sin natur, ikke mindst skove, er vokset. Flere internationale virksomheder har krævet, at Brasilien griber ind imod skovrydning og skovebrande. Regeringen har lovet handling, og alt tyder på, at pres på regeringen fra flere sider kan virke.

Af Sofie Banke Poulsen

I Brasilien er 38 internationale virksomheder fra forskellige sektorer inden for landbrug, service, industri og minedrift gået sammen med fire større forretningsvirksomheder og har sendt et brev til Brasiliens vicepræsident Hamilton Mourao, hvor de beder ham om at adressere "miljømæssige uregelmæssigheder og kriminalitet i Amazonas samt andre brasilianske biomer. Det skriver Mongabay.org.

Afsenderne af brevet er blandt andet Amaggi, verdens største private producent af soja, Vale, et af landets største mineselskaber, Bradesco, en af Brasiliens største banker, Suzane, Latinamerikas største papirfirma samt Shell, Siemens og mange flere. De skriver i brevet, at de er villige til at bidrage med at finde løsninger på at bremse afskovningen, samt at en strammere lovgivning i forhold til miljøbeskyttelse af Amazonas er nødvendig. Brevet kommer blot få uger inden startskuddet på højsæsonen for skovbrande i Amazonas, og det er en stærk kritik af den stigende afskovning under præsident Jair Bolsonaros regeringsperiode siden begyndelsen af 2019.

“På intet tidspunkt i menneskets historie har vores fremtid været mere afhængig end nu af vores evne til at forstå, at vi lever på en enkelt planet, og at vores overlevelse er direkte knyttet til bevarelse og forbedring af dens naturlige ressourcer,” står der i brevet.

International opmærksomhed

To uger inden brevet selv fremsendt, havde 32 internationale investorer, ledet af det norske pensions- og forsikringsselskab Storebrand Asset Management, meddelt Brasilien, at institutterne ville trække deres investeringer tilbage, hvis ikke afskovningen blev bremset. De skrev, at regeringens politik “skaber en voksende usikkerhed med hensyn til at investere eller yde finansielle services til et land som Brasilien”. Investorerne er af en ikke ubetydelig størrelse. De forvalter nemlig 4,5 billioner dollars på verdensplan, og deres manglende investeringer vil kunne mærkes. 

Det internationale fokus på Brasilien har særlig været tydelig siden skovbrandene i 2019. I 2019 blev frihandelsaftalen mellem EU og de såkaldte MERCOSUR-lande (Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay) indgået. Den er endnu ikke ratificeret af de enkelte EU-lande, og flere regeringer, EU-parlamentarikere og almennyttige organisationer har talt imod ratificeringen, da især Brasilien bryder de miljøhensyn og Parisaftalen, som aftalen ellers kræver, at landene skal følge. Aftalen er den største handelsaftale, der nogensinde er blevet forhandlet, og hvis den går i vasken, vil det ramme Brasilien og den brasilianske præsidents omdømme hårdt.

Politisk reaktion mangler styrke og nødvendig målsætning

Den brasilianske regering har responderet på det seneste brev ved at annoncere, at den vil gennemføre et dekret, der rummer et 120 dages forbud mod igangsættelse af skovbrande, med mulighed for forlængelse. Desuden er hæren også udsendt til regionen for at beskytte områderne. Regeringen har ellers længe nærmest været resistent over for alle opfordringer og krav til at ændre sine miljøpolitiske fremfærd, hvor regeringen vil have meget mere ressourceudvinding og landbrug i Amazonas. Dog mener flere analytikere, at det langt fra er i nærheden af at være tilstrækkeligt til at begrænse den nært forestående skovrydning de kommende måneder, særligt fordi Bolsonaro har opstillet politikker, der i høj grad underminerer tidligere foranstaltninger, der skal beskytte socialt og miljømæssigt.

Som Astrini, talsperson for Climate Observstory, en koalition af 50 organisationer, der analyserer klimaændringer i den brasilianske kontekst, udtaler:

“Dekretet kommer ikke engang tæt på at bringe nogen form for løsning på Amazonas´ situation. Det er en symbolsk gestus, der ikke har nogen praktisk virkning (…) Hvad vi har brug for, er handlinger til at undertrykke kriminelle aktiviteter.”

Han mener desuden, at regeringen med vilje har reduceret beskyttelsen af Amazonas samt undertrykt handlinger til bekæmpelse af miljøkriminalitet ved at skabe en række lettilgængelige måder for virksomheder at rydde skov på.

Pres på Brasilien virker

I forhold til dekretet, siger politisk koordinator for Verdens Skove, Gry Bossen: “Det er positive takter. Det kræver dog, at det bliver håndhævet, og selvom der er et stop i afbrændingen, så er det ikke ensbetydende med, at fældningen stopper samtidig. Det er dog et skridt i den rigtige retning, og det viser ikke mindst, at presset fra virksomheder og regeringer på Brasilien virker".

Hvad der sker de kommende uger, bliver således afgørende for udvikling i afskovningen og skovbrandene i Amazonas.

Du kan selv være med til at gøre en forskel - kræv, at de danske politikere ikke ratificerer MERCOSUR-aftalen, før Brasilien lever op til Parisaftalen og miljøstandarderne i aftalen, at politikerne de beder lande som Brasilien om at standse afbrændingen af de tropiske skove og at Danmark bruger sin stemme i EU, så vores samlede front mod skovbrandene bliver stærkere - skriv under her.

Emner

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Sidste år brændte enorme områder med tropiske skove i Sydamerika - i år ser det ud til at blive mindst lige så slemt. Foto af CIPCA, Bolivia

Ny kampagne: Stop skovbrandene i Sydamerika

Det brænder i Sydamerika! Hvorfor brænder det i Sydamerika? 2019 satte rekorder med menneskeskabte skovbrande, især i Bolivia og Brasilien, hvor det politiske klima har banet vej for store skovrydninger. Det brænder allerede igen i Bolivia, og i Brasilien ligger fældet skov til tørre for at blive brændt. Verdens Skove frygter, at 2020 bliver mindst lige så slemt.

Brasilien oplever i disse år en enorm afskovning, der foregår for at gøre plads til at udvidde landbruget, ikke mindst til sojaproduktion

Landbruget og Brasiliens regering påfører Amazonas uoprettelig skade

De mange skovbrande i Amazonas i 2019 har ødelagt uerstattelig natur, som spiller en uvurderlig roller for planter, dyr og mennesker. Biodiversiteten er under massivt pres, især fra landbrug og Brasiliens nuværende ledelse, og millioner af dyrs hjem er gået op i røg. Det danske landbrug bærer en del af skylden.

Omkring 60 procent af Amazonas regnskoven ligger på brasiliansk jord. Foto: Mongabay

Skoven i Amazonas ryddes i rekordfart under Bolsonaro

Skovrydningsraterne i Amazonas er hurtigt på vej op siden Jair Bolsonaro kom til magten i Brasilien, skriver Ritzau. Alene i maj er der ryddet skovarealer på størrelse med Bornholm. Det viser nye officielle satellitdata.

Skovbrandene i Amazonas ser i år ud til at blive endnu værre end sidste år - derfor er der pres på Brasilien for at standse skovbrandene

Brasilien: Rovdrift og klimaforandringer fører til flere skovbrande i år

Mens 2019 bød på rekordmange og voldsomme skovbrande i Brasilien, så ser 2020 ud til at blive endnu værre. Brasiliens ressourceudvindings- og landbrugspolitik kombineret med landbrugets ekspansion i Amazonas kombineret med regionale og globale klimaforandringer giver gode vilkår for skovbrandene. Dog ser pres på regeringen ud til at virke.

Skovbrandene i Sierra Nevada de Santa Marta, der er hjemfor mange oprindelige folk, er ofte påsatte. Foto: Civil Defence Santa Marta, april, 2020

Mistænkelige skovbrande baner vej for udvindingsindustri i Colombia

I de første tre måneder af 2020 brændte 53.000 hektarer skov i Colombia - et areal på størrelse med Bornholm. Lokale miljøaktivister protesterer, fordi de suspekte brande sker i fredede områder, som førhen var juridisk beskyttede mod blandt andet olieudvinding og minedrift.

Flere påsatte brande hærger Brasilien end sidste år, men opmærksomheden er ikke så stor som sidste år.

Brasilien går op i røg: Rekordmange skovbrande hærger landet

August er højsæson for skovbrandenes indtog i Brasilien, hvor flammerne i år har nået skræmmende højder. Alene de første 10 dage af august blev der registreret over 10.100 brande, hvilket er en stigning på 17 procent sammenlignet med sidste år, og dermed det højeste niveau registreret i et årti.

Mariua, Karai and Porã er blevet sat fri i den store Gran Iberá Park i Argentina. Foto af Tompkins Conservation.

Jaguaren vender tilbage til nationalparken Gran Iberá, Argentina efter 70 år

Jaguaren er vendt tilbage til nationalparken Gran Iberá i Argentina, har været forsvundet fra området i 70 år på grund af reduktion i deres habitater og jagt. Takket være en bevaringsindsats er en jaguarhun med hendes to unger endelig blevet genintroduceret i deres naturlige habitat i nationalparken.

Oprindelige folk i Brasilien kæmper for "FORA GARIMPO" - minedrift ud, mens regeringen ønsker at lukke minefolkene ind i territorierne. Foto af Mongabay.org

Brasilien: Bolsonaro kæmper for mere minedrift i oprindelige folks territorier

En stigende interesse for minedrift i oprindelige folks territorier udgør en alvorlig trussel mod oprindelige folk og deres skovområder, herunder store dele af Amazonas. Mens landet allerede oplever rekordmange illegale mineinvasioner, arbejder landets præsident Bolsonaro fortsat på at gøre det lovligt at plyndre territorierne.

Handelsaftalen mellem MERCOSUR-landene (Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay) og EU-landene vil kun give incitament til at rydde endnu mere af landenes tropiske skov og økosystemer, hvis der ikke er indbyggede regler. Foto: Shutterstock

EU kan undergrave Parisaftalen og Amazonas med ny handelsaftale

Verdens Skove mener, at Danmark bør følge trop når lande som Frankrig, Irland, Østrig og Holland siger nej til en aftale mellem EU og Mercosur. Regnskoven står i flammer, og de ryddede områder omdannes til store kvæg- og sojamarker - det skal ikke belønnes med en lukrativ aftale, der går imod Paris-aftalen, oprindelige folk og kampen for biodiversiteten.