Gå til indhold
Oprindelige folk i Brasilien kæmper for "FORA GARIMPO" - minedrift ud, mens regeringen ønsker at lukke minefolkene ind i territorierne. Foto af Mongabay.org
Oprindelige folk i Brasilien kæmper for "FORA GARIMPO" - minedrift ud, mens regeringen ønsker at lukke minefolkene ind i territorierne. Foto af Mongabay.org

Nyhed -

Brasilien: Bolsonaro kæmper for mere minedrift i oprindelige folks territorier

En stigende interesse for minedrift i oprindelige folks territorier udgør en alvorlig trussel mod oprindelige folk og deres skovområder, herunder store dele af Amazonas. Mens landet allerede oplever rekordmange illegale mineinvasioner, arbejder landets præsident Bolsonaro fortsat på at gøre det lovligt at plyndre territorierne.

Af Katrine Gro Friborg

Siden Brasiliens præsident Bolsonaro i februar 2020 fremlagde et kontroversielt lovforslag for Kongressen, der vil tillade kommerciel minedrift i oprindelige folks territorier, har skovene i landet været under ekstra pres. Lovforslaget vil forsøge at begrænse den grundlæggende rettighed, som er garanteret i landets forfatning, der giver oprindelige folk eksklusiv territorial ret over deres områder. Det har skabt en markant stigning i anmodninger om ret til at drive minedrift i territorierne på trods af, at det er ulovligt ifølge landets grundlov. Størstedelen af anmodningerne er i staten Pará, hvor især Kayapó og Munduruku folkets territorier er eftertragtede, efterfulgt af Yanomami-folket i Roraima og Amazonas. Blandt ansøgerne er fremtrædende politikere og mineselskaber, der står over for retssager samt selskaber, der allerede er anklaget for miljøforbrydelser. Hovedsageligt drives minedrift efter guld, kobber, diamanter og kalium. Minerne leverer blandt andet materialer til mobiltelefoner, computere, smykker, husholdningsapparater, og mineraler til kunstgødning. Ifølge Mongabay.org afvises ansøgningerne ikke, men ligger i bero, sandsynligvis fordi regeringen ønsker at vise, at de kan komme på tale på et senere tidspunkt.

Bolsonaro: Oprindelige folk skal væk

Bolsonaro har længe hævdet, at Brasiliens oprindelige folk besidder for meget jord og har ved flere lejligheder gjort det klart, at oprindelige folks territorier skal åbnes for minedrift og anden ressourceudnyttelse. Godkendes minedrift i områder med mineralforekomster, bringes enorme skovområder, biodiversitet, økosystemer samt menneskers sundhed og rettigheder i fare. Det anslås, at udviklingen vil føre til tab af skove med et samlet område, der er større end England. Forslaget, som er blevet kritiseret kraftigt af civilsamfundet, blev mødt af et veto fra oppositionen og er på nuværende tidspunkt stagneret i kongressen. Størstedelen af Brasiliens oprindelige folk er imod minedrift i deres territorier, da kommerciel minedrift undergraver deres samfund og udsletter deres kulturer og levegrundlag i naturen. I takt med Bolsonaros fjendske retorik imod oprindelige folk og krav om at de skal fjernes fra deres territorier samt regeringens aktive svækkelse af miljølovgivningerne, er illegale mineaktiviteter i oprindelige folks territorier steget voldsomt. Det er især fordi håndhævelsen af miljøforbrydelser under Bolsonaro er blevet svækket kraftigt, og minefolk kan ofte nærmest uhindret operere i territorierne. Mange mener derfor, at der de facto er givet grønt lys fra regeringens side til at plyndre naturressourcerne i de oprindelige folks territorier og andre steder, selvom det er ulovligt.

#MinersOutCovidOut

Oprindelige samfund i Brasilien har længe kæmpet for at forhindre, at industriel og ulovlig minedrift plyndrer og ødelægger deres territorier. I Brasiliens Roraima-stat har Yanomami folket lanceret kampagnen #MinersOutCovidOut for at kræve udvisning af de omkring 20.000 illegale minearbejdere og skovhuggere, der stjæler ressourcer i deres territorium. Området har været mål for ulovlig guldminedrift siden 1980'erne, hvor jagten på guld har forårsaget dødelig spredning af sygdomme som mæslinger og malaria. I dag står befolkningen over for en øget risiko for COVID-19, ikke mindst på grund af ulovlig minedrift fra invaderende ressourcejægere. De ulovlige minearbejders uønskede tilstedeværelse og den skade, de forårsager, bidrager ofte til konflikt. Mineområder bliver jævnligt hot spots for prostitution, alkohol- og stofmisbrug og vold, hvilket har betydelig sociale konsekvenser for oprindelige folk.

Miljømæssige trusler

Minedrift og den infrastruktur, der ledsager miner, resulterer i betydelig skovrydning, ofte op til 70 kilometer fra minerne. Næsten ti procent af al skovrydning, der fandt sted i Amazonas mellem 2005 og 2015, kom fra mineaktiviteter. Den miljømæssig påvirkning af minedrift inkluderer derudover jorderosion, tab af biodiversitet, forurening af jord, floder og grundvand. Den udbredte brug af særdeles forurenende stoffer i udvindingen som kviksølv, arsen, radioaktivt materiale og cyanid, forårsager livstruende skade, hvor oprindelige samfund bærer tyngden af de negative påvirkninger. Den alvorlig vandforurening stammer især fra kviksølv, der bortskaffes i floderne, hvor det forårsager forgiftning af oprindelige folks kilder til ferskvand og fiskebestande.

Verdens Skove mener, i betragtning af den trussel, som minedrift udgør for Brasiliens skove og befolkning, at det er essentielt at mineforbuddet håndhæves og fastholdes af myndighederne i Brasilien.

Emner

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Portugal vil under sit EU-formandskab prioriterer at gennemføre MERCOSUR-aftalen, som vil føre til stigende afskovning i Sydamerika

Portugal vil prioritere problematisk handelsaftale

Det bliver en prioritet for Portugal under sit EU-formandskab at få implementeret MERCOSUR-handelsaftalen. Aftalen vil være katastrofal, ikke mindst for Amazonas og andre sydamerikanske økosystemer, som bliver ryddet til fordel for landbrug.

Handelsaftalen, der ikke mindst vil give MERCOSUR-landene et kæmpe eksportmarkede i EU, vil ikke sikre de tropiske skove - tvært imod vil aftalen øge afskovningen

Den planlagte MERCOSUR-aftale kan være fatal for Amazonas

Amazonas brænder endnu engang, men modsat sidste år har de europæiske ledere ikke fordømt skovbrandene. COVID-19 har taget al opmærksomhed, og samtidig er EU klar til at ratificere MERCOSUR-handelsaftalen, der kun vil gøre skovbrandene værre.

Internationale virksomheder presser Brasiliens regering og præsident, Jair Bolsonaro, til at gribe ind imod skovrydning og skovbrande i Amazonas og andre naturområder. Foto: Shutterstock

Internationale virksomheder presser Brasilien for mere beskyttelse af Amazonas

38 internationale virksomheder fra forskellige sektorer inden for landbrug, service, industri og minedrift gået sammen med fire større forretningsvirksomheder og har sendt et brev til Brasiliens vicepræsident, Hamilton Mourao. Tidligere har 32 finansielle giganter også krævet handling af Brasilien, og Brasilien lover nu at handle.

Flere påsatte brande hærger Brasilien end sidste år, men opmærksomheden er ikke så stor som sidste år.

Brasilien går op i røg: Rekordmange skovbrande hærger landet

August er højsæson for skovbrandenes indtog i Brasilien, hvor flammerne i år har nået skræmmende højder. Alene de første 10 dage af august blev der registreret over 10.100 brande, hvilket er en stigning på 17 procent sammenlignet med sidste år, og dermed det højeste niveau registreret i et årti.

Brasilien oplever i disse år en enorm afskovning, der foregår for at gøre plads til at udvidde landbruget, ikke mindst til sojaproduktion

Landbruget og Brasiliens regering påfører Amazonas uoprettelig skade

De mange skovbrande i Amazonas i 2019 har ødelagt uerstattelig natur, som spiller en uvurderlig roller for planter, dyr og mennesker. Biodiversiteten er under massivt pres, især fra landbrug og Brasiliens nuværende ledelse, og millioner af dyrs hjem er gået op i røg. Det danske landbrug bærer en del af skylden.

Skovbrandene i Amazonas ser i år ud til at blive endnu værre end sidste år - derfor er der pres på Brasilien for at standse skovbrandene

Brasilien: Rovdrift og klimaforandringer fører til flere skovbrande i år

Mens 2019 bød på rekordmange og voldsomme skovbrande i Brasilien, så ser 2020 ud til at blive endnu værre. Brasiliens ressourceudvindings- og landbrugspolitik kombineret med landbrugets ekspansion i Amazonas kombineret med regionale og globale klimaforandringer giver gode vilkår for skovbrandene. Dog ser pres på regeringen ud til at virke.

Oprindelige folk protesterer i Brasilien mod den stigende mordrate imod dem. Foto: Mongabay

Mord på oprindelige folk i Brasilien fortsætter

En ung mand fra det oprindelige folk Guajajara blev fundet død af adskillige knivstik fredag den 13. december i den Brasilianske del af Amazonas regnskoven. Det gør 2019 det mest dødelige år for oprindelige folk siden 2016.

Den internationalt anerkendte Høvding Raoni, yderst til højre, er en af de oprindelige folks ældre, der har været ramt af Covid-19 - modsat mange andre, overlevede han

Viden, sprog og traditioner går tabt hos oprindelige folk under Corona-pandemien

Sydamerikas oprindelige folk er pressede af Covid-19 pandemien. Mangel på sygehjælp og støtte fra det offentlige sundhedssystem gør de oprindelige folk ekstra sårbare overfor pandemien, og de kæmper derfor med høj dødelighed. Når det i høj grad er de oprindelige folks ældre, som dør, tager virussen urgammel visdom, sprog og traditioner med sig.