Gå til indhold
Amazonas sælges bid for bid via Facebook Marketplace - selvom det er ulovligt, griber hverken Facebook eller Brasiliens myndihgeder ind.
Amazonas sælges bid for bid via Facebook Marketplace - selvom det er ulovligt, griber hverken Facebook eller Brasiliens myndihgeder ind.

Nyhed -

Nedbrændte områder i Amazonas sælges ulovligt på Facebook Marketplace

Beskyttede områder af Amazonas inklusiv oprindelige folks land bliver brændt ned og efterfølgende solgt til kvægfarmere på Facebook. De brasilianske myndigheder ignorerer eller tilskynder endda afbrændingen, og regeringens afvikling af skovbeskyttelsen giver grønt lys til skovrydningen. Facebook afviser at gribe ind selvstændigt uden om de lokale myndigheder, selvom salget er ulovligt.

Af Ida Lund

Amazonas oplever lige nu den værste afskovning i 12 år. Det er blevet så slemt, at de mange nu afbrænder områder og sælger dem via Facebook Marketplace. Der er nemlig ingen konsekvenser ved at rydde og afbrænde områderne, og Facebooks services gør det uhyre let at videresælge de ødelagte skovområder til kvægbønder. Nogle af de arealer, der sælges på Facebook, er på størrelse med 1.000 fodboldbaner.

Hvis blot man går ind på Facebook Marketplace og søger på de portugisiske termer for skov, jungle eller tømmer, kan man finde masser af ulovligt afbrændte skovområder til salg. Brasiliens myndigheder griber ikke ind, og Facebook har kommenteret, at de vil arbejde på sagen med de lokale myndigheder, men at de ikke vil påtage sig sagen i egen hånd. Nogle af annoncerne har sågar åbenlyse GPS-lokationer og satelit-fotos over områderne, der sælges. De lokale myndigheder griber dog ikke ind.

De oprindelige folk er magtesløse

Den ulovlige skovrydningen i Amazonas er nu de facto accepteret af brasiliens myndigheder, og de, som invaderer de beskyttede områder, forsøger ikke længere at skjule deres kriminelle handlinger.

”Indtrængerne føler sig magtfulde nok til, at de ikke skammer sig over at gå på Facebook og lave ulovlige handler med land,” siger Ivaneide Bandeira, leder af miljøorganisationen Kanindé, til BCC.

Fabricio Guimarães er en af sælgerne af de beskyttede skovområder, som er blevet filmet med skjult kamera. ”Der er ingen risiko for inspektioner af regeringsagenter her,” siger han, mens han fremviser et område af brasiliansk regnskov, som han har brændt ned for at sælge. Selv er han ikke bonde. Han er fra den Brasilianske middelklasse og bor i en by, men for ham er det en god investerings- og forretningsmulighed at rydde, brænde og videresælge områder i Amazonas via Facebook.

Folk har forsøgt at sælge store områder i det oprindelige folk Uru Eu Wau Wau’s beskyttede reservat, og lederen af folket har udtalt til BBC:

”Jeg kender ikke disse mennesker. Jeg tror, at deres formål er at afskove vores oprindelige land. At afskove alt der er. At afskove vores liv, kan man sige.”

Han håber på, at de brasilianske myndigheder griber ind, og at Facebook gør noget selv for at stoppe det. Flere af de områder, der ryddes er jagt- og fiskeriområder for oprindelige folk, men de mister nu lidt efter lidt deres levegrundlag via Facebook.

De kriminelle samarbejder med myndighederne

Mange af de ulovlige skovryddere lobbyer nu kraftigt på, at de Brasilianske myndigheder skal fjerne områdernes legale beskyttelse, lovliggøre skovrydningen og give dem, der har ryddet og brændt dem, skøder på jorden. 

Selvom de oprindelige folk og deres territorier er beskyttede af den brasilianske grundlov, så er det svært at forhindre skovrydningen, så længe landets regering under præsident Jair Bolsonaro aktivt opfordrer folk til at rydde og brænde Amazonas samt udnytte landets ressourcer i økosystemerne for kortsigtet profit. 

Når hverken sælgere eller købere af regnskovsarealerne risikerer nogen straf, vil de fortsætte ødelæggelserne af skoven og undertrykkelsen af de oprindelige folk. Med Facebook Marketplace som handelsplatform, er det nu endnu lettere for dem at handle med unikke, beskyttede skovområder, som var det gamle møbler eller brugte sko.

Verdens Skove til EU: Køb ikke regnskoven

Med den kommende handelseaflate mellem de såkaldte MERCOSUR-lande (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay) og EU, står afskovningen til at blive endnu højere, da EU vil aftage langt flere toldfri landbrugsprodukter - ikke mindst fra Brasilien. Aftalen gør det nemlig, trods fine ord, ikke muligt at lave sanktioner, når Amazonas ødelægges, så EU kan få eksempelvis billig soja, biobrændsel og oksekød. Du kan hjælpe os med at kræve, at aftalen standses og/eller genforhandles. Skriv under imod skovbrande og handel, der skader Amazonas her.

Emner

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Amazonas ryddes med rekordhast under Brasiliens præsiden Bolsonaro, der har det som målsætning at så meget skov, som muligt, skal ryddes for profit til hans støtter i landbrugsindustrien

Amazonas mistede i 2020 et regnskovsareal større end Israel

Skovrydning og afbrænding af tropisk skov er et kæmpe problem i Sydamerika, og det er i de seneste år kun blevet værre. Selvom Amazonas i 2020 mistede de største arealer med skov, der målt de sidste 12 år, var opmærksomheden i medierne dog langt fra så stor som året før. Også andre lande, ikke mindst Bolivia har oplevet voldsomme skovbrande.

Norge, der er verdens største producent af opdrættede laks, får nu kun afskovningsfri soja som fodder til laksene - det bør den danske svinekødsindustri også kræve af deres leverandører

Norsk laks bliver afskovningsfri - bliver danske svin de næste?

Fremover vil norske laks fra opdræt udelukkende spise afskovningsfri soja. Norske lakseproducenter har længe presset på for at få sojaleverandørerne til sikre en afskovningsfri forsyningskæde, og nu er det endeligt lykkedes. Udviklingen bør inspirere danske svinekødsproducenter til at gøre det samme.

Handelsaftalen, der ikke mindst vil give MERCOSUR-landene et kæmpe eksportmarkede i EU, vil ikke sikre de tropiske skove - tvært imod vil aftalen øge afskovningen

Den planlagte MERCOSUR-aftale kan være fatal for Amazonas

Amazonas brænder endnu engang, men modsat sidste år har de europæiske ledere ikke fordømt skovbrandene. COVID-19 har taget al opmærksomhed, og samtidig er EU klar til at ratificere MERCOSUR-handelsaftalen, der kun vil gøre skovbrandene værre.

Skovbrandene i Amazonas ser i år ud til at blive endnu værre end sidste år - derfor er der pres på Brasilien for at standse skovbrandene

Brasilien: Rovdrift og klimaforandringer fører til flere skovbrande i år

Mens 2019 bød på rekordmange og voldsomme skovbrande i Brasilien, så ser 2020 ud til at blive endnu værre. Brasiliens ressourceudvindings- og landbrugspolitik kombineret med landbrugets ekspansion i Amazonas kombineret med regionale og globale klimaforandringer giver gode vilkår for skovbrandene. Dog ser pres på regeringen ud til at virke.

Flere påsatte brande hærger Brasilien end sidste år, men opmærksomheden er ikke så stor som sidste år.

Brasilien går op i røg: Rekordmange skovbrande hærger landet

August er højsæson for skovbrandenes indtog i Brasilien, hvor flammerne i år har nået skræmmende højder. Alene de første 10 dage af august blev der registreret over 10.100 brande, hvilket er en stigning på 17 procent sammenlignet med sidste år, og dermed det højeste niveau registreret i et årti.

Oprindelige folk i Brasilien kæmper for "FORA GARIMPO" - minedrift ud, mens regeringen ønsker at lukke minefolkene ind i territorierne. Foto af Mongabay.org

Brasilien: Bolsonaro kæmper for mere minedrift i oprindelige folks territorier

En stigende interesse for minedrift i oprindelige folks territorier udgør en alvorlig trussel mod oprindelige folk og deres skovområder, herunder store dele af Amazonas. Mens landet allerede oplever rekordmange illegale mineinvasioner, arbejder landets præsident Bolsonaro fortsat på at gøre det lovligt at plyndre territorierne.

Nyfældet teaktræ i Nongdao, Myanmar -  meget finder ulovligt vej til det europæiske markede. Foto af Mongabay.com

Myanmars tropiske skove fældes ulovligt - så europæiske luksus-yachter kan bygges med teaktræ

Afsløringer om europæiske tømmervirksomheders import af ulovligt teaktræ fra Myanmar ser nu dagens lys. Den ulovlige tømmerhandel ødelægger Myanmars unikke skove og rige biodiversitet og har desuden omfattende konsekvenser for lokalbefolkningens levevis. Tømmeret kommer af bagveje ind i Europa, hvor det især bliver brugt til luksus-yachter, der ejes af nogle af verdens rigeste mennesker.

Minedrift på de oprindelige folk Yanomamis landområder - Greenpeace

Åbent brev: Situationen i Brasilien kræver handling fra den danske regering

15 civilsamfundsorganisationer har d. 15. april sendt et åbent brev til Statsminister Mette Frederiksen og Udenrigsminister Jeppe Kofod med en appel om at tage afstand fra den bekymrende udvikling, der sker i Brasilien lige nu. En udvikling, der endnu engang beviser, at Brasilien ikke har planer om at leve op til menneskerettighederne eller påtage sig et ansvar for klima- og miljøindsatser.