Nyhed -
Viden, sprog og traditioner går tabt hos oprindelige folk under Corona-pandemien
Sydamerikas oprindelige folk er pressede af Covid-19 pandemien. Mangel på sygehjælp og støtte fra det offentlige sundhedssystem gør de oprindelige folk ekstra sårbare overfor pandemien, og de kæmper derfor med høj dødelighed. Når det i høj grad er de oprindelige folks ældre, som dør, tager virussen urgammel visdom, sprog og traditioner med sig.
Af Ida Lund
Sydamerikas oprindelige folk er særligt hårdt ramt af Covid-19 pandemien, og det er især de ældre, der dør af sygdommen. Kollektivt set er det kritisk, for det er netop de ældre, der skal lærer de oprindelige folks viden, sprog, traditioner og kulturer fra sig. Oprindelige folk har begrænset adgang til sygehjælp og mangler respiratorer til de slemt smittede. Desuden trænger miljøkriminelle ulovligt ind på deres territorier og spreder virussen blandt de oprindelige folk. I Brasilien har mere end 47.000 oprindelige folk været smittet med Covid-19, hvoraf mange er døde, og det er det Sydamerikanske land, hvor flest oprindelige folk er smittede, efterfulgt af Peru. I Brasilien er hele 146 forskellige oprindelige samfund ramt. I august 2020 vurderede Supreme Federal Court, at Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har fejlet i at håndtere sygdommen hos landets mange oprindelige folk. Mange mener, at det er nogen, præsidenten og regeringen har gjort bevidst, da oprindelige folk ifølge Bolsonaro udelukkende står i vejen for landets udvikling, eftersom de bor i landets skove, som præsidenten gerne vil fælde og omdanne til landbrugsjord.
Stor kulturarv går tabt når oprindelige folks ældre dør
De ældre bliver i oprindelige samfund set som de viseste og det er dem, der ofte leder gruppen gennem svære tider og som kan trække på erfaringer, når kriser skal løses. De fungerer som åndelige ledere i samfundene og spiller desuden en afgørende rolle i de oprindelige folks kamp for deres rettigheder og territorier.
”De ledere, vi har mistet, er de åndelige vejledere for vores kampe, og vi vil altid have dem i vores tanker,” siger Wrays Pérez, formand for den autonome territorielle regering i Wampis Nationen i den peruvianske del af Amazonas til Mongabay.
Når så mange af de oprindelige folks ældre pludselig dør, går der en stor kulturarv tabt og grupperne står tilbage endnu mere svækkede end før.
Nogle steder i Sydamerika har de oprindelige folk desuden oplevet stor dødelig under Corona-pandemien blandt børn, hvilket er usædvanligt sammenlignet med resten af verden.
Sundhedspersonale og miljøkriminelle bringer virussen ind i territorierne
Sundhedspersonale har været med til at forværre Corona-udbrud blandt oprindelige folk, da de ofte ikke har været testet før de er taget ind i områder. Ulovlige indtrængere på de oprindelige folks territorier udgør også en trussel, da bringer virussen ind i de oprindelige samfund. Problemet er især de tusindvis af miljøkriminelle, der ulovligt indtager de oprindelige folks beskyttede naturområder for minedrift, tømmer og land. Belært af historien og tidligere tiders sygdommes hærgen, har mange oprindelige folk har ellers forsøgt at isolerer sig fra hinanden og omverden under pandæmien. Men når deres territorier invaderes, ofte af horder af ressourcejægere, kommer de oprindelige folk ofte i kontakt med indtrængerne og bliver derved smittet.
Dårlig hjælp fra myndighederne gør kun situationen værre
De tiltag, der er lavet af myndighederne for at hjælpe de oprindelige folk i Amazonas, er langt fra tilstrækkelige. Tværtimod. Der er eksempelvis blevet oprettet centre, hvor oprindelige folk kunne komme og hente pakker med blandt andet desinfektionsmiddel og mundbind samt økonomisk støtte. Disse knudepunkter har dog ført til kritisk spredning af virussen, da der har været få steder til alt for mange mennesker.
”Folk fra hele distriktet, omkring 70 oprindelige samfund, samles i disse fire steder, for at hente økonomisk støtte og hjælpemidler (…),” siger Paz Tume, der er er læge og ansvarlig for Huampamis sundhedscentrene i Cenepa grænsedistriktet mellem Equador og Peru til Mongabay:
Paz Tume fortæller, at det var sådan virussen spredte sig rundt i de oprindelige samfund. Ydermere troppede sælgere op til udleveringsstederne og forsøgte at sælge deres produkter og udgjorde derfor en øget smitterisiko.
Noningo Sesen er teknisk sekretær i den autonome territorielle regering i Wampis Nationen. Han fortæller til Mongabay, at der hverken er medicin eller sundhedspersonale til at hjælpe Awajún og Wampis folket igennem pandemien:
”På trods af autoriseringen af en fond for oprindelige folk, har der indtil nu ikke været noget medicin eller remedier til forebyggelse i de oprindelige samfund og sundhedspersonale har sagt op af frygt for smitte.”
Hvis Sydamerikas oprindelige folk skal standse eller bremse katastrofens omfang, bliver landenes myndigheder nødt til at stoppe med at svigte dem. De oprindelige folk har brug for ordentlig adgang til medicin og forebyggende remedier samt ret til behandling ved smitte, herunder adgang til respiratorer. Desuden er regeringerne i de respektive lande nødt til at anerkende de oprindelige folks rettigheder og håndhæve disse, så de oprindelige folk hverken bliver undertrykt eller skal trues af miljøkriminelle, der trænger ind på deres land og spreder sygdomme som Covid-19.