Gå til indhold
Omkring 60 procent af Amazonas regnskoven ligger på brasiliansk jord. Foto: Mongabay
Omkring 60 procent af Amazonas regnskoven ligger på brasiliansk jord. Foto: Mongabay

Nyhed -

Skoven i Amazonas ryddes i rekordfart under Bolsonaro

Skovrydningsraterne i Amazonas er hurtigt på vej op siden Jair Bolsonaro kom til magten i Brasilien, skriver Ritzau. Alene i maj er der ryddet skovarealer på størrelse med Bornholm. Det viser nye officielle satellitdata.

Af Anne Liv Eberlein

Mange frygtede, at valget af Jair Bolsonaro som Brasiliens præsident ville betyde værre tider for Amazonas regnskoven. Og nye satellitdata tyder nu på, at denne frygt er ved at blive bekræftet af virkeligheden. De nye data viser, at der i maj blev fældet eller brændt 739 kvadratkilometer regnskov i brasiliansk Amazonas, skriver Ritzau.

Det samlede areal af ryddet regnskov er større end Bornholm, og er altså forsvundet på en enkelt måned. Skovrydningen sker ifølge The Guardian i det højeste tempo, der er målt, siden en ny metode blev taget i brug for ti år siden.

Et sort år for Amazonas
Tallene kommer fra det brasilianske rumforskningscenter INPE, hvor Claudio Almeida, leder af centrets afdeling for satellitovervågning, ser på dem med bekymring: ”Hvis denne opadgående kurvefortsætter, så kan det blive et sort år for Amazonas,” siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Hos Verdens Skove deler konstitueret sekretariatschef Nikolai Lang hans bekymring:

”Det er rædselsfuldt og præcis hvad vi frygtede. Hvis Bolsonaro kommer igennem med sin politik, bliver det en katastrofe for regnskoven og de oprindelige folk. At frygten er berettiget, viser disse triste tal. Det vil være en katastrofe for hele planeten, hvis Brasiliens enorme regnskov forsvinder.”

Jair Bolsonaro gik til valg på et højrepopulistisk program, blandt andet med løfter om netop at åbne op for ”bedre udnyttelse” af Amazonas – med andre ord at give tilladelse til mere landbrug, infrastruktur og minedrift i regnskoven.

Mindre kontrol med ulovlig skovhugst
Allerede inden Bolsonaros officielle magtovertagelse ved årsskiftet fik disse standpunkter mærkbare konsekvenser i Brasiliens skove. Her steg rydningsraterne med 50 procent i månederne efter valget, hvor det stod klart, at Bolsonaro ville blive landets næste præsident.

På sin første dag som præsident den 2. januar begyndte Bolsonaro selv at gøre alvor af valgløfterne ved at flytte ansvaret for Amazonas væk fra Brasiliens miljøagentur og over til landbrugsministeriet, hvor landbrugslobbyen har stor indflydelse.

”Det er mange steder fortsat officielt ulovligt at fælde skov i Amazonas, men meget tyder på, at folk nu føler sig sikre ved at gøre det alligevel, uden at det får konsekvenser for dem,” konstaterer Nikolai Lang. Blandt andet er antallet af kontroltilsyn med ulovlig skovhugst faldet med 70 procent i forhold til sidste år og bødeniveauet ligger på det laveste i 11 år, skriver The Guardian.

Oprindelige folk oplever mere vold
Også ansvaret for at forvalte og oprette oprindelige folks territorier overdrog Bolsonaro til landbrugsministeriet.Oprindelige folks samfund i landet har berettet om eskalerende vold og trusler imod dem under Bolsonaro. Ifølge Repórter Brazil, en online non-profit nyhedsstation, er mindst 14 oprindelige folks territorier blevet invaderet eller truet af invasion.

”De oprindelige folks liv og frihed er under stærkt pres. Vi gør hvad vi kan for at gøre opmærksom på problemet. Vores håb er, at Brasiliens institutioner er stærke nok til at stoppe Bolsonaro og at det internationale samfund vil lægge et pres på Bolsonaro for at få ham til at stoppe ødelæggelsen af Brasliens unikke regnskov og beskytte de oprindelige folks rettigheder”, siger Nikolai Lang.

Amazonas er verdens største regnskov, og langt størstedelen af den ligger i Brasilien. Amazonas er blandt andet levested for over 10 procent af alle Jordens kendte dyre- og plantearter. Desuden optager og lagrer den enorme mængder CO2 i træer og jord, som bliver frigivet, når regnskoven fældes.

Emner

Kategorier

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Oprindelige folk protesterer mod Belo Monte Dæmningen. Foto fra ContraMare.net af Maíra Irigaray

​Brasiliens nye præsident truer folk, skov og klima

Brasiliens nye Præsident Jair Bolsonaro kan blive en stor trussel for Brasiliens natur, de oprindelige folk og det internationale klima. Ikke alene vil han udvinde Amazonas ressourcer, han vil også gøre livet surt for klimaaktivister og vil måske trække Brasilien ud af Parisaftalen.

Pastaza-floden i Amazonas. I 2019 har der været mere end 90.000 tilfælde af skovbrande i Amazonas. Foto: Shutterstock

26 grønne organisationer: Indstil handelsaftale med Brasilien nu!

Et nyligt formuleret brev fra Verdens Skove og 25 andre grønne organisationer opfordrer Europæiske politiske ledere til at indstille ratificeringen af en ny handelsaftale med Brasilien. Opfordringen kommer i kølvandet på de skovbrande, der har raseret i Sydamerika. Men det stigende antal skovbrande er blot en øjenåbner for det virkelige problem - nemlig den stigende rydning af regnskoven.

Foto: Shutterstock

Trusler og vold mod oprindelige folk eskalerer i Bolsonaros Brasilien

Trusler og vold mod Brasiliens oprindelige folks samfund er eskaleret væsentligt siden Jair Bolsonaro nylige indtræden som præsident. Mindst 14 af de oprindelige folks reservater er blevet invaderet eller truet med invasion. Ledere af de oprindelige folk siger, at Bolsonaros voldsomme udtalelser mod oprindelige folk har opildnet til vold og at regeringen ikke vil beskytte dem.

Et stykke af brasiliansk Amazonas står i flammer. Der er i år registreret næsten dobbelt så mange skovbrande i Brasilien som i samme periode sidste år, viser satellitdata. Arkivfoto

Skovbrande i verden: Hvor brænder det, hvorfor og hvad kan vi gøre?

I medierne kan ordet ‘skovbrand’ ikke undgås disse dage. Særligt har fokus været på skovbrandene i Amazonas regnskoven. Dog er det ikke den eneste tropiske skov, der lige nu står i flammer. Denne artikel giver dig et overblik over, hvor det brænder, hvorfor - og hvad du kan gøre.

Marina Silva (61) har blandt andet været Brasiliens miljøminister under Lulas regering fra 2004-2007. Foto: David Diaz

"Verden skal vide, at dette ikke er det brasilianske folk"

Bolsonaro har i kraftige vendinger afvist omverdenens kritik af situationen i Amazonas. Det er kun Brasilien, der har noget at skulle have sagt om Brasiliens regnskov, lyder argumentet. Men hvad mener egentlig Bolsonaros opposition i Brasilien om sagen? Journalist Lise Josefsen Hermann har mødt Brasiliens tidligere miljøminister Marina Silva til et interview.

Internationale virksomheder presser Brasiliens regering og præsident, Jair Bolsonaro, til at gribe ind imod skovrydning og skovbrande i Amazonas og andre naturområder. Foto: Shutterstock

Internationale virksomheder presser Brasilien for mere beskyttelse af Amazonas

38 internationale virksomheder fra forskellige sektorer inden for landbrug, service, industri og minedrift gået sammen med fire større forretningsvirksomheder og har sendt et brev til Brasiliens vicepræsident, Hamilton Mourao. Tidligere har 32 finansielle giganter også krævet handling af Brasilien, og Brasilien lover nu at handle.

Skovbrandene i Amazonas ser i år ud til at blive endnu værre end sidste år - derfor er der pres på Brasilien for at standse skovbrandene

Brasilien: Rovdrift og klimaforandringer fører til flere skovbrande i år

Mens 2019 bød på rekordmange og voldsomme skovbrande i Brasilien, så ser 2020 ud til at blive endnu værre. Brasiliens ressourceudvindings- og landbrugspolitik kombineret med landbrugets ekspansion i Amazonas kombineret med regionale og globale klimaforandringer giver gode vilkår for skovbrandene. Dog ser pres på regeringen ud til at virke.