Gå til indhold

Nyhedsarkiv

Flere påsatte brande hærger Brasilien end sidste år, men opmærksomheden er ikke så stor som sidste år.

Brasilien går op i røg: Rekordmange skovbrande hærger landet

August er højsæson for skovbrandenes indtog i Brasilien, hvor flammerne i år har nået skræmmende højder. Alene de første 10 dage af august blev der registreret over 10.100 brande, hvilket er en stigning på 17 procent sammenlignet med sidste år, og dermed det højeste niveau registreret i et årti.

Skovbrandene i Sierra Nevada de Santa Marta, der er hjemfor mange oprindelige folk, er ofte påsatte. Foto: Civil Defence Santa Marta, april, 2020

Mistænkelige skovbrande baner vej for udvindingsindustri i Colombia

I de første tre måneder af 2020 brændte 53.000 hektarer skov i Colombia - et areal på størrelse med Bornholm. Lokale miljøaktivister protesterer, fordi de suspekte brande sker i fredede områder, som førhen var juridisk beskyttede mod blandt andet olieudvinding og minedrift.

Jaguaren er et af de ikondyr, der dræbes for dens kropsdele. Foto: Mongabay.com

Stigning i handel med vilde dyr fra Amazonas viser rapport

Handel med vilde dyr fra den brasilianske del Amazonas er steget markant de senere år, viser en ny rapport. Millioner af tropiske fugle, fisk, padder, krybdyr og pattedyr indfanges og sælges gennem et globalt kriminelt netværk. Handelens størrelse og dens spredning af sygdomme gør den til en global trussel.

Det er især soja, som her i Brasiliens regnskov, der leder til den høje udeledning, da de tropiske skove ryddes for at gøre plads til sojaen. Foto: Shutterstock

Importeret soja og palmeolie udleder syv millioner tons CO2 årligt

Den soja og palmeolie, som Danmark importerer fra udlandet, udleder godt syv millioner tons CO2 hvert eneste år. Det viser en ny rapport fra Københavns Universitet. Udledningen kommer hovedsageligt fra skovrydning, og en reduktion kræver indsatser på flere områder.

Skovbrandene i Amazonas ser i år ud til at blive endnu værre end sidste år - derfor er der pres på Brasilien for at standse skovbrandene

Brasilien: Rovdrift og klimaforandringer fører til flere skovbrande i år

Mens 2019 bød på rekordmange og voldsomme skovbrande i Brasilien, så ser 2020 ud til at blive endnu værre. Brasiliens ressourceudvindings- og landbrugspolitik kombineret med landbrugets ekspansion i Amazonas kombineret med regionale og globale klimaforandringer giver gode vilkår for skovbrandene. Dog ser pres på regeringen ud til at virke.

Internationale virksomheder presser Brasiliens regering og præsident, Jair Bolsonaro, til at gribe ind imod skovrydning og skovbrande i Amazonas og andre naturområder. Foto: Shutterstock

Internationale virksomheder presser Brasilien for mere beskyttelse af Amazonas

38 internationale virksomheder fra forskellige sektorer inden for landbrug, service, industri og minedrift gået sammen med fire større forretningsvirksomheder og har sendt et brev til Brasiliens vicepræsident, Hamilton Mourao. Tidligere har 32 finansielle giganter også krævet handling af Brasilien, og Brasilien lover nu at handle.

Sidste år brændte enorme områder med tropiske skove i Sydamerika - i år ser det ud til at blive mindst lige så slemt. Foto af CIPCA, Bolivia

Ny kampagne: Stop skovbrandene i Sydamerika

Det brænder i Sydamerika! Hvorfor brænder det i Sydamerika? 2019 satte rekorder med menneskeskabte skovbrande, især i Bolivia og Brasilien, hvor det politiske klima har banet vej for store skovrydninger. Det brænder allerede igen i Bolivia, og i Brasilien ligger fældet skov til tørre for at blive brændt. Verdens Skove frygter, at 2020 bliver mindst lige så slemt.

Uganda var engang meget rigere på dyreliv, men en voldsom befolkningstilvækst og årtier med rovdrift har lagt et enormt pres på de resterende skov- og naturområder til skade for biodiversiteten. Foto: Jonas Schmidt Hansen

Status på Verdens Skoves arbejde i Afrika

Verdens Skove arbejder i Uganda, og Verdens Skove arbejder i Etiopien. Her skaber vi opmærksomhed af vigtigheden af naturen samt giver alternative indtjeningsmuligheder til at ødelægge naturrescourcerne. En eksploderende bofolkningstilvækst lægger et enormt pres på naturen i Uganda. En eksploderende bofolkningstilvækst lægger et enormt pres på naturen i Etiopien.

Biomasse importeret fra USA er problematisk, men alligevel afbrænder Aarhus amerikanske træpiller af for energi.

17 amerikanske NGO'er advarer - Aarhus' grønne fremtid formørkes af sort energi fra USA

Aarhus har retorisk sat et ambitiøst mål om at blive fuldstændig CO2-neutral som by i 2030. Hele Aarhus By skal være klimaneutral om ti år ifølge planen. En afgørende rolle for at reducere byens udslip af CO2 spiller byens forbrug af ’CO2-neutral’ træbiomasse. Dette inkluderer de enorme mængder amerikanske træpiller, der brændes på Studstrupværket.

Danske svin fodres med soja dyrket på områder, der tidligere var tropisk skov - ikke mindst Danish Crown bærer et ansvar gennem sin efterspørgsel på svin fodret med billigt regnskovssoja

Danish Crown: Leverer 10 milliarder måltider og koster tropisk skov

Danish Crown sælger årligt enorme mængder svinekød fra dyr, der er fodret med soja fra Sydamerika dyrket på jord, der tidligere var regnskov. Den konstante udvidelse af sojaproduktionen er med til at drive afskovningen foran sig, så blandt andet Danish Crown kan producere svinekød.

Vi afholder generalforsamlingen lørdag d. 27. juni 2020 fra kl. 11.00 - 15.00 på Verdens Skoves hovedkontor på Klostergade 34, 3., 8000 Aarhus C.

Verdens Skove indkalder til generalforsamling lørdag d. 27. juni 2020

I Verdens Skove havde vi oprindeligt planlagt at holde vores generalforsamling i forbindelse med Naturmødet i Hirtshals i slutningen af maj. Desværre er Naturmødet netop blevet aflyst på grund af den alvorlige coronasituation, og vi udsætter generalforsamlingen til et senere tidspunkt i lyset af situationen.

Vis mere