Gå til indhold
Uganda var engang meget rigere på dyreliv, men en voldsom befolkningstilvækst og årtier med rovdrift har lagt et enormt pres på de resterende skov- og naturområder til skade for biodiversiteten. Foto: Jonas Schmidt Hansen
Uganda var engang meget rigere på dyreliv, men en voldsom befolkningstilvækst og årtier med rovdrift har lagt et enormt pres på de resterende skov- og naturområder til skade for biodiversiteten. Foto: Jonas Schmidt Hansen

Nyhed -

Status på Verdens Skoves arbejde i Afrika

Verdens Skove arbejder nu med projekter for at bevare skov- og naturområder i to lande i det østlige Afrika. Vi har startet projekter, der skal give alternativ indtjening til skovrydning i Etiopien, og vi arbejde med at skabe kendskab til værdien af naturen samt oprettelse af korridorer mellem nu isolerede naturområder i Uganda.


Stående skove kan få værdi

For kun lidt over halvandet år siden udvidede Verdens Skove sit arbejdsområde til nogle af de tilbageværende skove i Etiopien. Blandt vores første, prioriterede områder er Kafa Biosfæren og Bale Mountains. Begge steder huser den naturlige skov vild arabica-kaffe, som altid har været udnyttet af lokalbefolkningen til husbehov, men nu i stigende grad er genstand for kommerciel høst og manipulation of skovens naturlige økosystem. I både Bale og Kafa kan man af og til træffe den etiopiske løve og i Bale også en etiopisk ulv og mountain nyala (antilope), som kun findes her i hele verden. Begge skove er også levested for bavianer, colobusaber og flere andre mindre kendte abearter. I et land med store, tørre områder og høj sårbarhed overfor klimaforandringer er de to højlandsområder også kritiske for vandindvinding.

Det fornægter sig ikke, at kaffen blev født i Etiopien: Etiopien er verdens femtestørste kaffeproducent og industrien giver på landsplan arbejde til 15 millioner mennesker, mange af disse smålandbrugere og lokalsamfund i kanten af skoven. Sammen med en høj befolkningstilvækst, det næsthøjeste antal flygtninge plus internt fordrevne i Afrika, giver det et kæmpe pres på naturressourcerne, som Verdens Skove forsøger at afbøde med etablering af primært økonomisk og økologisk mere intensivt, integreret skovlandbrug, der typisk centrerer sig om kaffe, men også indeholder andre føde- og indtægtskilder.

Mange af de lokale har dog ikke været vant til at sælge til større markeder, så der er også en del arbejde udestående med at øge kvaliteten af den høstede kaffe – noget, vi blandt andet arbejder på med Farm Africa i Bale Mountains og med NABU, Twisted Leaf og Lebensbaum i Kafa.


Langsigtet indsats i Uganda

Uganda er et af verdens mest biologisk mangfoldige lande, og landet har den højeste koncentration af primater (13+ arter) på et meget begrænset område. Men de mest interessante og biologisk mangfoldige områder er under enormt pres fra en stærkt voksende befolkning, inklusiv flygtninge fra nabolandene, som enten direkte omdanner skov til smålandbrug eller indirekte underminerer mangfoldigheden gennem især brændeindsamling, krybskytteri og anden udnyttelse af skovene, der ikke er bæredygtig.

En del af årsagen til, at dette bliver tilladt er, at den reelle værdi og bidraget fra skove til landets og befolkningens økonomi og fødevare og forsyningssikkerhed er stærkt undervurderet. Sammen med Climate Action Network Uganda (CAN)/ECO arbejder vi på en serie seminarer, som både teoretisk og med praktiske øvelser vurderer konkrete skoves bidrag til lokal og national økonomi og forsyningssikkerhed samt produktion, som et eksempel til efterfølgelse og som kapacitetsopbygning af ugandiske partner-NGOer i CAN-netværket.

Vest for hovedstaden Kampala ligger Kibale Nationalpark på næsten 800 kvadratkilometer. Tidligere hang Kibale sammen med flere skovreservater mod nord og øst som Itwara og Matiri, men forbindelsen er blevet kappet og afstanden er blevet stadigt større over de sidste 10-20 år gennem stadig udvidelse af smålandbrug, der rydder skovene og inddrager naturområderne. Dermed er dyrebestandene blevet mere og mere isolerede og helt forsvundet fra de nordlige og østlige skovområder. Eksempelvis er skovelefanter, bøfler, chimpanser, forskellige typer vildsvin og flodheste forsvundet fra mange af områderne, hvor de før levede i tusindvis, nogle i titusindvis.

Sammen med vores lokale partner, JESE, er vi lige nu ved at kortlægge og prioritere arbejde i områder, som kan genetablere trædække og skovkorridorer i en mosaik, der på en og samme tid kan give de lokale mennesker og samfund et bedre livsgrundlag. Det skal sikre øgede og levedygtige bestande af Ugandas fantastiske dyreliv samt minimere konflikterne mellem mennesker og dyr og mellem indtjening til landbruget og naturbevarelse. Både kommercielle virksomheder, Uganda Wildlife Authority og Ugandas National Forest Authority er tænkt ind i de potentielle løsninger og kortlægning af de biologiske korridorer såvel som markedsanalyser for vores foreslåede skovlandbrugsprodukter. De tilhørende omkostninger og indtjeningspotentiale er gennemført allerede sammen med pilot aktiviteter rettet mod dyrkning af kakao, macademianødder og vanilje.

Emner

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Jorden er blevet ryddet helt op til Paul Robesons skov for at gøre plads til palmeolie. Foto: Jonas Schmidt Hansen

Palmeolien hærger Afrikas regnskove

Mere og mere regnskov ryddes i Afrikanske lande for at gøre plads til plantager med palmeolie. Hidtil har investorerne bag palmeolien hovedsageligt koncentreret sig om Latinamerika og Asien. Men nu bliver Afrikas regnskove også ofret for palmeolie.

Ny forsknings konkluderer at en-tredjedel af tropiske afrikanske planter er ved at uddø, hvilket vil have alvorlige konsekvenser for biodiversiteten.

Ny forskning konkluderer: En-tredjedel af tropiske afrikanske planter er ved at uddø

Ny forskning konkluderer at en-tredjedel af tropiske afrikanske planter er ved at uddø på grund af menneskelige aktiviteter. Det er særligt i det vestlige Afrika, samt i Etiopien, Tanzania og Den Demokratiske Republik Congo, at større dele af plante diversiteten er i farezonen for at uddø. En ny forskningsmetode har undersøgt over 22.000 plantearter, som den alarmerende forudsigelse baseres på.

Rangere i regnskoven i Virunga Nationalparken i DR Congo tager sig en tiltrængt pause. Foto af Jonas Schmidt Hansen

Virunga Nationalparken, DR Congo: Rangere dræbes, men nationalparken er i fremgang

Seks rangere blev i forrige uge dræbt i Afrikas ældste nationalpark, Virunga i den Demokratiske Republik Congo. På trods af drabene opererer parken fortsat som en stabil naturbevarende institution midt i et af verdens farligste og mest kaotiske områder. Senest er hundredvis af elefanter genindvandret til parken, og bestandene af flodheste og ikke mindst bjerggorillaer vokser støt.