Gå til indhold
Ny forsknings konkluderer at en-tredjedel af tropiske afrikanske planter er ved at uddø, hvilket vil have alvorlige konsekvenser for biodiversiteten.
Ny forsknings konkluderer at en-tredjedel af tropiske afrikanske planter er ved at uddø, hvilket vil have alvorlige konsekvenser for biodiversiteten.

Nyhed -

Ny forskning konkluderer: En-tredjedel af tropiske afrikanske planter er ved at uddø

Ny forskning konkluderer at en-tredjedel af tropiske afrikanske planter er ved at uddø på grund af menneskelige aktiviteter. Det er særligt i det vestlige Afrika, samt i Etiopien, Tanzania og Den Demokratiske Republik Congo, at større dele af plante diversiteten er i farezonen for at uddø. En ny forskningsmetode har undersøgt over 22.000 plantearter, som den alarmerende forudsigelse baseres på.

Af Pernille Meier

Ny forskning konkluderer at en-tredjedel af tropiske afrikanske planter er ved at uddø. Det skriver Mongabay den 20. november. Forskningen har undersøgt den potentielle bevaringsstatus for tropisk flora på kontinental skala. Forskningsresultatet blev udgivet i Science Advances og er baseret på officielle vurderinger af udryddelse fra den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN’s rødliste over truede arter. De arter, der særligt er i risiko for udryddelse, er træer, busk og krat, urter og slyngplanter. Forskningen er lavet på kontinental skala, men det er særligt i områder i det vestlige Afrika samt i både Etiopien, Tanzania og Den Demokratiske Republik Congo at det vurderes kritisk: Her vil der forsvinde mere end 40 procent af den nuværende plante diversitet.

Stor bekymring for biodiversitet og udryddelse

Thomas Couvreur, tropisk botanist fra Det Franske Institut for Bæredygtig Udvikling og ledende forsker bag resultatet, udviser bekymring for biodiversiteten i det tropiske Afrika: “Biodiversitet udgør talrige fordele for mennesker og at miste biodiversitet sætter vores alles fremtid på spil” udtaler Thomas Couvreur til BBC News. Han uddyber og forklarer at det særligt er problematisk i det tropiske Afrika: “Det er en region med utrolig diversitet men med store sociale og politiske forandringer, som også er forventet en hurtig befolkningstilvækst over det næste årti”. Ifølge forskere er det, som truer de tropiske planter, blandt andet den stigende befolkning. Dette vil lægge mere pres på naturen, da behovet for ressourcer stiger. Også skovrydning og klimaforandringer er nogle af årsagerne til det truede planteliv ifølge forskere.

Resultatet af forskningen er baseret på en undersøgelse af 22.036 planter. Af disse er 17,3 procent blevet klassificeret som forventelig truede, og 14,4 procent er potentielt truede. Tilsammen udgør de i alt 31,7 procent, altså at næsten en-tredjedel af de tropiske afrikanske planter bliver udryddet. Udover disse resultater fandt forskere også at 33,2 procent af de undersøgte planter er sjældne. Dette betyder at distributionen af disse planter er aftagende, og dermed bliver disse planters levesteder mindre. Dermed frygtes disse også truede med udryddelse i fremtiden.

Ny forskningsmetode

Forskerne bag resultatet har anvendt en metode baseret på to kriterier fra IUCN’s rødliste over truede arter. Disse kriterier relaterer sig til reduktionen af arternes bestand størrelse og fald i udbredelsen af levesteder. Ud fra disse kriterier er en computer algoritme blevet udregnet, som automatisk klassificerer statussen på bevaring for planter. Denne algoritme er herefter blevet anvendt på en database med mere end 20.000 plantearter sammen med data om potentielle risici såsom dyrket jord, byer og forventede mine aktiviteter. Det alarmerende resultat om at en-tredjedel af tropiske afrikanske plantearter potentielt er truede med at uddø vækker grund til bekymring, udtaler Dr. William Hawthorne, tropisk botaniker og plante miljøforsker fra Oxford Universitet, til The Guardian: “Hvad der virkelig er brug for i lyset af dette generelle alarmkald er mere lokalt fokuserede studier baseret på ny data og større initiativ til at gøre mere og mere grundig botanisk kortlæggelse”.

Emner

Kategorier

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

​Bjerggorillaen skifter status fra kritisk truet, til truet

Håb for bjerggorillaerne i det centrale Afrika

Bjerggorillaerne i det centrale Afrika, går en lysere fremtid i møde, efter The International Union for the Conservation of Nature (IUCN) ændrede deres bevaringsstatus fra ‘kritisk truet’ til ‘truet’ skriver Mongabay. Den nye nye status afføder et håb om at der stadig er plads i verden til vores største slægtning i fremtiden.

Verdens Skove har fået et nyt spændende projekt, der handler om at skabe kommerciel værdi af flere dele af kaffeplanten end bønnen, som kan være med til at betale for skovbevarelse.

Klar til at bevare skov med bedre udnyttelse af kaffeplanten i Etiopien

Verdens Skove har fået et nyt spændende projekt, der handler om at skabe kommerciel værdi af flere dele af kaffeplanten i tillæg til blot bønnen. Det skal ske i kaffens eget hjemland, Etiopien, sammen med to tyske partnere. Verdens Skoves rådgiver Mette Vinqvist er stærkt begejstret for projektet, som hun mener kan bidrage til både at skabe en god, bæredygtig forretning og bevare skov.

 Mindst 571 plantearter er uddøde siden år 1753,  blandt andet på grund af afskovning. Foto: Shutterstock.

Ny forskning: Hundredvis af plantearter er uddøde de sidste 250 år

Når planter uddør, hører vi sjældent om det i nyhederne. Men nu har et verdensomspændende studie fundet ud af, at mange flere plantearter er uddøde, end man hidtil troede. Det kan have store konsekvenser også for andre arter, der afhænger af planterne, skriver Mongabay.

Uganda var engang meget rigere på dyreliv, men en voldsom befolkningstilvækst og årtier med rovdrift har lagt et enormt pres på de resterende skov- og naturområder til skade for biodiversiteten. Foto: Jonas Schmidt Hansen

Status på Verdens Skoves arbejde i Afrika

Verdens Skove arbejder i Uganda, og Verdens Skove arbejder i Etiopien. Her skaber vi opmærksomhed af vigtigheden af naturen samt giver alternative indtjeningsmuligheder til at ødelægge naturrescourcerne. En eksploderende bofolkningstilvækst lægger et enormt pres på naturen i Uganda. En eksploderende bofolkningstilvækst lægger et enormt pres på naturen i Etiopien.

Rangere i regnskoven i Virunga Nationalparken i DR Congo tager sig en tiltrængt pause. Foto af Jonas Schmidt Hansen

Virunga Nationalparken, DR Congo: Rangere dræbes, men nationalparken er i fremgang

Seks rangere blev i forrige uge dræbt i Afrikas ældste nationalpark, Virunga i den Demokratiske Republik Congo. På trods af drabene opererer parken fortsat som en stabil naturbevarende institution midt i et af verdens farligste og mest kaotiske områder. Senest er hundredvis af elefanter genindvandret til parken, og bestandene af flodheste og ikke mindst bjerggorillaer vokser støt.