Gå til indhold

Nyhedsarkiv

Brasilien oplever i disse år en enorm afskovning, der foregår for at gøre plads til at udvidde landbruget, ikke mindst til sojaproduktion

Landbruget og Brasiliens regering påfører Amazonas uoprettelig skade

De mange skovbrande i Amazonas i 2019 har ødelagt uerstattelig natur, som spiller en uvurderlig roller for planter, dyr og mennesker. Biodiversiteten er under massivt pres, især fra landbrug og Brasiliens nuværende ledelse, og millioner af dyrs hjem er gået op i røg. Det danske landbrug bærer en del af skylden.

Årets første føl står i gyldent lys i april måned ved sin mor ved Tirsbæk Bakker. Foto: Jens Kanstrup

Tirsbæk Bakker: Nye føl - og rewilding, der virker

Så sent som i slutningen af april, onsdag d. 29. kom endnu et føl i år til verden i Tirsbæk bakker ved Vejle, hvor Verdens Skoves vilde heste siden marts 2019 har fundet sig godt til rette. Det bringer antallet af nyligt fødte føl op på to. Deres tilstedeværelse har allerede haft positiv effekt på de 17 hektarer, hestene græsser på, hvor naturtilstanden på flere områder ser tegn på forbedring.

Nors Sø Bagsø kan opleves sådan her en stille sensommeraften i Nationalpark Thy. Foto: Kristian Amby

Tag ud og oplev Danmark

Succesen med DRs nye naturserie, Vilde Vidunderlige Danmark, har det endnu engang vist, at rigtig mange danskere er vilde med naturen. Selvom du måske ikke kan komme så tæt på dyrene som i serien, giver vi her noget inspiration til, hvor du selv kan finde natur, du kan tage ud og opleve.

Danish Crowns efterspørgsel er med til at drive den brasilianske afskovningen for at få konstant mere plads til soja.

Sojaens rejse: Fra skovrydning til Danish Crowns hotdogs og flæskesteg

En ny rapport som Verdens Skove har udført i samarbejde med miljøorganisationerne Regnskogfondet i Norge og Mighty Earth i USA har sporet soja fra områder med skovbrande i Brasilien til Danish Crowns produkter i Danmark. Den danske kødproducent, Danish Crown, har ikke styr på, hvor sojaen i forsyningskæden kommer fra, og virksomhedens kødproduktion er med til at drive skovrydning.

Danish Crown har gennem sine svineproducenters forbrug af soja fra Sydamerika et ansvar for afskovning af tropiske skove.

​ Danish Crown har tropisk skov på samvittigheden

Hvert år producerer Danish Crown enorme mængder svinekød fra dyr, der er fodret med soja, der har forårsaget afskovning i Sydamerika. En ny rapport som Verdens Skove har udført i samarbejde med miljøorganisationerne Regnskogfondet i Norge og Mighty Earth i USA kortlægger forbindelsen mellem Danish Crown og skovrydning og skovbrande i Sydamerika gennem sojaimport.

Regnskoven brændes og ryddes i en rasende fart, så blandt andet det danske landbrug kan fodre dyr med soja. Foto: Jim Wickens, Ecostorm via Mighty Earth

Importeret soja er skyld i store udledninger fra fældet tropisk skov

En ny rapport fra Københavns universitet har sat nye streger under udledningen af drivhusgasser i forbindelse med Danmarks import af soja og palmeolie. Ifølge rapporten udleder den danske sojaimport 6,177 mio ton CO2 Det er yderligere 60% oven i dansk landbrugs nationale udledning.

Vil tilbyder en dynamisk, inspirerende og social arbejdsplads med engagerede kolleger

​Bliv rådgiver i Verdens Skove

Har du lyst til at arbejde for bevaring og bæredygtig brug af tropiske skove? Så har du nu chancen for at blive rådgiver i Verdens Skove nu.

Yanomami stammen er en af de stammer, der angribes af kvægfarmere og andre indtrængere, og som nu også trues af coronavirus. Foto: Survival International

Oprindelige folk isolerer sig for at undgå corona

Flere oprindelige folk er blevet smittet med corona i Mellem- og Sydamerika. Udefrakommende sygdomme har historisk været med til at decimere den den oprindelige befolkning i Latinamerika, og selv i nyere tid har sygdomme ramt flere stammer voldsomt. Den nuværende corona-virus er ingen undtagelse, og det bekymrer flere af de oprindelige folk. I Brasilien gør Bolsonaro kun situationen værre.

Påfugle-edderkopperne er blevet berømte for deres pragtfulde farvar og specielle parringsdans. Her ses en smuk M. azureus. Foto: Joseph Schubert

Bedårende nye edderkopper opdaget i Australien

Syv nye påfugle-edderkopper er blevet opdaget i Australien. Antallet af kendte påfugle-edderkopper er nu oppe på 67 forskellige arter, der alle er værd at beundre.

Etiopien har en rig biodiversitet, og meget af det, der er forsvundet, kan blive genskabt med den rigtige indsats

ETIOPIEN – 100 km/timen, retning ukendt

Nobels fredspris, etniske konflikter, det største antal internt fordrevne i verden, det næststørste antal flygtninge i Afrika, tørke, sultkatastrofer, græshoppesværme, elefanter, aber, kaffens vugge, vækstrater omkring 10%, regnskov, 86 lokale sprog. Etiopien har og er mange ting.

Bjerge af træflis ved Gribskov ligger klar til afhentning og senere afbrænding som såkaldt grøn energi. Foto: Søren Wium-Andersen

Afbrænding af træ som biomasse er galskab

Når skovene fældes og brændes til energi, bliver det af mange kaldt en bæredygtig energiform. Problemet er bare, at det er det ikke. Træbiomasse udleder, som ved al anden afbrænding, CO2. Flere forskere har råbt vagt i gevær, og vi risikerer, at endnu flere lande får øje på finten, der kan greenwashe klimaregnskabet.

Vis mere