Gå til indhold
Danish Crowns efterspørgsel er med til at drive den brasilianske afskovningen for at få konstant mere plads til soja.
Danish Crowns efterspørgsel er med til at drive den brasilianske afskovningen for at få konstant mere plads til soja.

Nyhed -

Sojaens rejse: Fra skovrydning til Danish Crowns hotdogs og flæskesteg

En ny international rapport, som Verdens Skove er medforfatter til, viser sammenhængen mellem soja fra områder med skovbrande og skovhugst i Brasilien og Danish Crowns produkter i Danmark. Den danske kødproducent, Danish Crown, har ikke styr på, hvor sojaen i forsyningskæderne kommer fra, og virksomhedens kødproduktion er derfor med til at drive skovrydning.

En ny rapport som Verdens Skove har lavet sammen med Mighty Earth i USA og Regnskovsfondet i Norge viser, at store mængder soja fra Brasilien indgår i koncernens produkter. Det er især soja fra Matopiba regionen og Matogrossostaten i Brasilien, hvor skovene ryddes utroligt hurtigt for at gøre plads til mere soja, der blandt andet ender i Danish Crowns produkter. Researchen bag rapporten har sporet sojaen fra de problematiske områder til siloer, hvor den blandes med soja fra andre områder, og herefter fragtes den til Danmark nogle gange via andre lande som Tyskland og Holland. Rapportens beregninger viser, at minimum halvdelen af den soja, Danish Crowns producenter bruger, kommer fra de områder, hvor der er fare for, at skovene er blevet ryddet.

Med en import på omkring 1,7 millioner tons soja om året optager det danske forbrug et område på størrelse med Sjælland, Falster og Bornholm. Omkring 53 procent af den importerede soja bliver brugt til svinefoder. Soja er sammen med kvægdrift, tømmerhugst og palmeolie en af de største årsager til ødelæggelser af de tropiske skove. Det går hårdt ud over klimaet, biodiversiteten og de mennesker, der har skoven som livsgrundlag, ikke mindst oprindelige folk.

Et af problemerne med sporingen af sojaen fra Brasilien og Argentina er netop, at man mange steder undervejs blander sojaen i siloer, så soja fra skovområder bliver blandet med ikke-skovryddende soja. Derfor ved importørerne ikke noget om, hvor deres soja kommer fra. Dog er størstedelen af sojaen i Danish Crowns forsyningskæde, som komme til Danmark direkte fra Argentina eller Brasilien eller indirekte gennem andre lande, dyrket i risikoområder, og det meste er ikke certificeret imod skovrydning. Det viser beregningerne i rapporten, som blandt andet bruger udelukkelsesmetoden til at komme frem til resultatet.


Danish Crown bør tage ansvar

Ifølge politisk koordinator for Verdens Skove, Gry Bossen, er det ærgerligt, at vi i Danmark reelt ikke kan vide os sikre på, om det er afskovningfrit kød, når vi køber svin i supermarkederne.

“Vores undersøgelse viser, at den soja, der importeres, desværre også kommer fra afskovede områder i Sydamerika. Dermed er Danish Crown medansvarlige, når skovene ryddes. For Danish Crown aner ikke, hvor sojaen kommer fra, og virksomheden har hidtil ikke stillet nogen krav til, at den soja, der indgår i produktionerne af de svin, de slagter og forarbejder, skal være afskovningsfri. Når danskerne tager dansk produceret svin op af køledisken, så er den jo primært fodret med soja. Og derfor er det umuligt at sikre sig, at flæskestegen ikke er opfodret med soja, der har været med til at øge skovrydning i Sydamerika,” fortæller hun.

“Danish Crown bør få styr på sine forsyningskæder af soja, så den ikke er med til at drive en afskovning, der ødelægger uvurderlige naturområder, og som overtræder oprindelige folks rettigheder og i stigende grad også koster de oprindelige folk livet. Danish Crown kan omvendt med sin efterspørgsel være med til at skabe et udbud for afskovningsfri soja. Samtidig kan de lægge pres på den politiske linje, der hersker i Brasilien lige nu, hvor industrien og bønderne lige nu direkte opfordres til at ødelægge skovene,” oplyser Gry Bossen.

Hun fortæller, at det samtidig ville være godt, hvis vi generelt sænker vores kødforbrug, da det har en stor klimapåvirkning. Især når dyrefoderet fører til ødelæggelse af de tropiske skove, der er hjem for oprindelige folk og et væld af arter.

Verdens Skove har startet en kampagne, hvor vi arbejder for at få Danish Crown til at tage ansvar for deres forsyningskæder. Hjælp os med at lægge pres på Danish Crown - skriv under her.

Læs hele rapporten her.

Emner

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Regnskoven brændes og ryddes i en rasende fart, så blandt andet det danske landbrug kan fodre dyr med soja. Foto: Jim Wickens, Ecostorm via Mighty Earth

Importeret soja er skyld i store udledninger fra fældet tropisk skov

En ny rapport fra Københavns universitet har sat nye streger under udledningen af drivhusgasser i forbindelse med Danmarks import af soja og palmeolie. Ifølge rapporten udleder den danske sojaimport 6,177 mio ton CO2 Det er yderligere 60% oven i dansk landbrugs nationale udledning.

Et savanne-skov område på Chacoen ryddes til fordel for sojaproduktion. Foto: Mighty Earth

Hvor blev sojaimport og skovrydning af i landbrugets flotte klimaløfter?

​Flere store aktører i dansk landbrug har meldt ud at de vil tage større klimaansvar og endda vil være klimaneutrale i 2040. Det er godt at landbruget tager ansvar for sit aftryk i Danmark. Men landbrugets udspil ignorerer en helt afgørende del af landbrugets klimaaftryk: Sojaimporten, som forårsager store skovødelæggelser og dermed store klimapåvirkninger uden for Danmarks grænser.

Politiske reaktioner på Verdens Skoves rapport om skovrydning, som følge af sojadyrkning til svinefoder får stærke politiske reaktioner. Foto: Jim Wickens, Ecostorm via Mighty Earth

​Alternativet og Socialdemokratiet kræver redegørelse fra ministeren om soja

​Dagbladet Information skriver i dag fredag den 5. oktober at trods politiske løfter om det modsatte afslører en ny rapport, som Information skrev om i tirsdags, en direkte forbindelse til den danske landbrugsindustris import af soja. Det får nu Alternativet og Socialdemokratiet til at kræve handling. LA mener ikke at det er danske virksomheders ansvar. Verdens Skove er dybt uenig heri.

Det er især soja, som her i Brasiliens regnskov, der leder til den høje udeledning, da de tropiske skove ryddes for at gøre plads til sojaen. Foto: Shutterstock

Importeret soja og palmeolie udleder syv millioner tons CO2 årligt

Den soja og palmeolie, som Danmark importerer fra udlandet, udleder godt syv millioner tons CO2 hvert eneste år. Det viser en ny rapport fra Københavns Universitet. Udledningen kommer hovedsageligt fra skovrydning, og en reduktion kræver indsatser på flere områder.