Gå til indhold
Kvæg og soja er nogle af de landbrugsprodukter, der forårsager mest skovrydning i Brasilien
Kvæg og soja er nogle af de landbrugsprodukter, der forårsager mest skovrydning i Brasilien

Nyhed -

Enhedslisten foreslår boykot af soja og oksekød fra Brasilien

Skovbrande i Brasilien under præsident Jair Bolsonaro har nu fået Enhedslisten til at fremsætte forslag om at stoppe dansk import af soja og oksekød, der forårsager rydning af regnskoven.

Af: Sally Jensen

I et nyt politisk beslutningsforslag stiller Enhedslisten skarpt på de negative konsekvenser, som Danmarks import af soja og oksekød har for naturen i Brasilien. Partiet foreslår, at Danmark stopper al import af soja og oksekød, som har forårsaget afskovning i Brasilien.

Gry Bossen, politisk koordinator hos Verdens Skove hilser forslaget velkomment, og forklarer, at det er på tide, at der kommer en politisk udmelding om de mange katastrofale skovbrande i Brasilien:

“Vi har desværre set en voldsom stigning i ulovlig skovfældning og antallet af brande i Brasilien i år”, fortæller Gry Bossen, og fortsætter: “Det er foranlediget af den europæiske , og herunder også den danske, import af landbrugsvarer fra Brasilien, og det er gjort muligt af den retorik og politik, som den brasilianske præsident lægger for dagen. Derfor er det enormt vigtigt med en politisk udmelding fra Danmark om, at man simpelthen ikke vil støtte op om et land og et landbrug, der fælder uvurderlig natur og fratager oprindelige folks deres rettigheder.”

Sommerens rekordhøje antal af påsatte skovbrande skyldes især Bolsonaros ønske om at udvide landbruget samt hans lempelser af de love, der skulle beskytte naturen mod ødelæggelser. Derfor er det problematisk at støtte Bolsonaro økonomisk gennem import af oksekød og soja.

Danmarks politiske ansvar

Langt størstedelen af den soja, der importeres til Danmark, bliver brugt til at fodre landbrugsdyr. Enhedslisten påpeger i beslutningsforslaget, at manglende sporbarhed og gennemsigtighed i sojaens varekæde fra marken i Sydamerika til kød i køledisken gør det svært for både danske forbrugere og detailhandlere at gennemskue, om produkter med soja i varekæden har bidraget til skovrydning.

De henviser i forslaget også til Verdens Skoves vurdering af, at de eksisterende certificerignsordnigner for soja ikke er tilstrækkelige til at udelukke, at den pågældende soja ikke har bidraget til skovrydning. Derfor må handlen med soja stoppes, indtil der kommer styr på den politiske situation i Brasilien.

Gry Bossen understreger, at det ikke kun er forbrugerne, der har et ansvar, men at det netop er godt, at de danske politikere får diskuteret denne problemstilling og forhåbentlig bliver enige om ikke at acceptere den praksis, der foregår i Brasilien lige nu.

“Det er så enormt vigtigt, at der kommer en politisk udmelding. Og det er godt, hvis den er knyttet op til Brasilianske landbrugsvarer. Det er lige netop dér, Bolsonaro er mest sårbar, og derfor potentielt vil lytte. Det ville selvfølgelig være endnu bedre, hvis Danmark ville melde ud, at de ikke vil underskrive den nyligt indgåede Mercosur-aftale med Brasilien. Men forslaget er et godt første skridt på vejen,” fortæller Gry Bossen.

Det er nu op til Folketinget at behandle forslaget og vurdere, hvorvidt man vil følge Enhedslistens opfordring. Beslutningsforslaget kan læses her. Verdens Skove har i den seneste tid beskrevet, hvordan dyrkning af blandt andet soja fører til skovrydning og brande i både Amazonskoven og Cerradoen.

Emner

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

​Dansk landbrugsindustri importerer årligt 1,7 mio soja til foder til dyreproduktionen, som desværre ofte har forårsaget afskovning og overtrædelse af oprindelige folks rettigheder i Sydamerika. Foto: Mighty Earth

FEFAC er ikke en garanti for bæredygtig sojaimport

Dansk landbrugsindustri importerer årligt 1,7 mio soja. Denne soja har ofte forårsaget afskovning og overtrædelse af oprindelige folks rettigheder. Derfor er landbrugsindustrien nødt til at tage ansvar for, at den soja de importerer er produceret under ordentlige forhold. FEFAC ikke en garanti for at sojaen ikke har forårsaget afskovning eller overtrædelse af oprindelige folks rettigheder.

Brasilianske landmænd vil ophæve soja moratorium, som stopper handlen af sojabønner produceret i dele af Amazonas regnskoven, som er blevet ryddet efter 2008.

Brasilianske landmænd presser på for at ophæve soja moratorium

Brasilianske landmænd har startet en kampagne for at afskaffe soja moratorium. Foreningen bag kampagnen mener, at det begrænser brasilianske landmænd og deres soja landbrug. Men at ophæve dette initiativ vil have store konsekvenser for skovrydningen i Amazonas regnskoven, forklarer Gry Bossen.

Et stykke af brasiliansk Amazonas står i flammer. Der er i år registreret næsten dobbelt så mange skovbrande i Brasilien som i samme periode sidste år, viser satellitdata. Arkivfoto

Skovbrande i verden: Hvor brænder det, hvorfor og hvad kan vi gøre?

I medierne kan ordet ‘skovbrand’ ikke undgås disse dage. Særligt har fokus været på skovbrandene i Amazonas regnskoven. Dog er det ikke den eneste tropiske skov, der lige nu står i flammer. Denne artikel giver dig et overblik over, hvor det brænder, hvorfor - og hvad du kan gøre.

Danish Crowns efterspørgsel er med til at drive den brasilianske afskovningen for at få konstant mere plads til soja.

Sojaens rejse: Fra skovrydning til Danish Crowns hotdogs og flæskesteg

En ny rapport som Verdens Skove har udført i samarbejde med miljøorganisationerne Regnskogfondet i Norge og Mighty Earth i USA har sporet soja fra områder med skovbrande i Brasilien til Danish Crowns produkter i Danmark. Den danske kødproducent, Danish Crown, har ikke styr på, hvor sojaen i forsyningskæden kommer fra, og virksomhedens kødproduktion er med til at drive skovrydning.

Regnskoven brændes og ryddes i en rasende fart, så blandt andet det danske landbrug kan fodre dyr med soja. Foto: Jim Wickens, Ecostorm via Mighty Earth

Importeret soja er skyld i store udledninger fra fældet tropisk skov

En ny rapport fra Københavns universitet har sat nye streger under udledningen af drivhusgasser i forbindelse med Danmarks import af soja og palmeolie. Ifølge rapporten udleder den danske sojaimport 6,177 mio ton CO2 Det er yderligere 60% oven i dansk landbrugs nationale udledning.

Det er især soja, som her i Brasiliens regnskov, der leder til den høje udeledning, da de tropiske skove ryddes for at gøre plads til sojaen. Foto: Shutterstock

Importeret soja og palmeolie udleder syv millioner tons CO2 årligt

Den soja og palmeolie, som Danmark importerer fra udlandet, udleder godt syv millioner tons CO2 hvert eneste år. Det viser en ny rapport fra Københavns Universitet. Udledningen kommer hovedsageligt fra skovrydning, og en reduktion kræver indsatser på flere områder.