Gå til indhold
APIB og Greenpeace under protestaktion i Berlin i forbindelse med Consumer Goods Forum, et topmøde for Europas detailhandlere. Foto: Kevin McElvaney, Greenpeace
APIB og Greenpeace under protestaktion i Berlin i forbindelse med Consumer Goods Forum, et topmøde for Europas detailhandlere. Foto: Kevin McElvaney, Greenpeace

Nyhed -

Oprindelige folk fra Brasilien i Europas storbyer: “Ikke en eneste dråbe blod mere”

Oprindelige folks ledere fra Brasilien turnerer i disse uger rundt i Europa og fortæller om deres daglige kampe for både deres egne og naturens rettigheder i Brasilien. De bliver presset af den brasilianske præsidents politik og af Europas massive efterspørgsel på landbrugsvarer fra Brasilien.

Af: Sally Jensen

Støt vores kampagne for at dansk landbrug skal tage ansvar her

En gruppe oprindelige folk fra Brasilien rejser for tiden fra den ene europæiske storby til den næste. De kommer fra en verden, hvor deres folk er stærkt forbundet med naturen, og med sig har de personlige og tragiske beretninger. Beretninger om, hvordan europæernes forbrug fælder skove og tvinger oprindelige folk væk fra den jord, der har været deres i århundreder.

Gennem kampagnen “Indigenous blood - not a single drop more” vil ledere af sammenslutningen APIB, Articulation of Indigenous Peoples of Brazil, fortælle om de kampe, oprindelige folk lige nu må udkæmpe for at bevare deres rettigheder. De ønsker at råbe EU-landenes politiske ledere op og sætte en stopper for krænkelser og destruktive politikker.

Det, der truer de oprindelige folk, er blandt andet Europas stadigt voksende import af varer fra Sydamerika - som eksempelvis soja. Sojadyrkningen er direkte årsag til skovrydning, og mange af de skovbrande, der har raset i blandt andet Brasilien henover sommeren, formodes at være påsat for at skabe større landbrugsarealer til sojadyrkning. Størstedelen af den soja, Europa importerer, går til at fodre landbrugsdyr.

Når skovene ryddes, fjerner man livsgrundlaget for de mennesker, der har boet der i generationer. Skovrydning er blevet langt mere udbredt efter præsident Jair Bolsonaros tiltrædelse, og ved at oplyse europæere om deres situation under præsidentens styre håber APIB på at mobiliserer hjælpende kræfter til at sætte ind mod hans politiske kurs.

EU finansierer Bolsonaros krænkelser

Bolsonaro har med en række tiltag svækket både oprindelige folks rettigheder og de myndigheder, der skulle beskytte Brasiliens natur mod skovrydning. Derudover truer han blandt andet med at melde Brasilien ud af Paris-aftalen.

Alt imens han fratager oprindelige folk deres territorier og ophæver beskyttelse af regnskoven, ligger en spritny handelsaftale med EU og Mercosur-landene, Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay, og venter på at blive ratificeret af EU’s medlemslande.

Handelsaftalen skal fremme handel mellem EU og Sydamerika, blandt andet ved lavere toldsatser. Samtidig forpligter EU og Mercosur sig i aftalen til Paris-aftalens klimamål. Flere organisationer og politikere har dog udtrykt modstand mod at underskrive en handelsaftale med Bolsonaro, så længe han tillader massiv skovrydning i Amazonas og Cerradoen.

Med APIB-folkenes besøg i Europa, Brasiliens andenstørste handelspartner, opfordrer de gennem demonstrationer, oplæg og politiske møder EU’s politiske ledere til at lade beskyttelse af mennesker og naturen gå forud for handelsaftalen. Det er deres mål at få europæerne til at stoppe med finansiere Bolsonaros politik og natur-ødelæggelserne i Brasilien.

Støt vores kampagne for at dansk landbrug skal tage ansvar her

Emner

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Et stykke af brasiliansk Amazonas står i flammer. Der er i år registreret næsten dobbelt så mange skovbrande i Brasilien som i samme periode sidste år, viser satellitdata. Arkivfoto

Skovbrande i verden: Hvor brænder det, hvorfor og hvad kan vi gøre?

I medierne kan ordet ‘skovbrand’ ikke undgås disse dage. Særligt har fokus været på skovbrandene i Amazonas regnskoven. Dog er det ikke den eneste tropiske skov, der lige nu står i flammer. Denne artikel giver dig et overblik over, hvor det brænder, hvorfor - og hvad du kan gøre.

BOSAWA i Nicaragua, der er et biosfærereservatet under UNESCO, er under angreb

Massakre i Nicaragua: Fire dræbt for deres land

I starten af året stormede bevæbnede mænd det oprindelige Alal samfund i Nicaragua. Fire mennesker er rapporteret dræbte, to såret og 16 huse brændt ned. De såkaldte land-grabbers går efter at drive oprindelige bort fra deres land og deres skove.

Oprindelige folk er en vigtig medspiller til at passe på de tilbageværende urskove, da de er mindre tilbøjelige til at ødelægge dem end den udviklede verden

Over en 1/3 af Jordens tilbageværende urskove vokser i oprindelige folks områder

Over en tredjedel af Jordens tilbageværende intakte primær skov vokser i områder på enten administreres eller ejes af oprindelige folk, viser et nyt studie. Studiet, der blev offentliggjort 6. januar i tidsskriftet ”Frontiers in Ecology and the Environment”, er lavet af John Fa og hans kolleger, der tidligere har kortlagt omfanget jord kontrolleret af oprindelige folk over hele verden.