Gå til indhold
Skovbrande i Cerradoen udgør en stor trussel mod unikt plante- og dyreliv. Foto: Arkiv
Skovbrande i Cerradoen udgør en stor trussel mod unikt plante- og dyreliv. Foto: Arkiv

Nyhed -

Cerradoen står i flammer: tusind kvadratkilometer er allerede brændt op

Danmark importerer hvert år soja i tusindvis af tons fra Cerradoen i Brasilien, hvor skovbrandene nu er begyndt at hærge

Af: Sally Jensen

Henover sommeren og efteråret har tusindvis af skovbrande raseret Amazonas-regnskoven i Brasilien. Billeder og opråb fra de oprindelige folk har tiltrukket hele verdens opmærksomhed. Nu hærger brandene dog også i Cerradoen, en stor tropisk savanne sydøst for Amazonas. Cerradoens Savanneskov er markant anderledes end den frodige Amazonas regnskov. Ikke desto mindre danner Cerradoen hjem for et væld af dyrearter, fuglearter og mere end 10.000 plantearter, hvoraf næsten halvdelen ikke findes nogen andre steder på Jorden.

“Det er dybt problematisk, at skovfældning og påsatte brande nu har flyttet sig til Cerradoen. Og det endda mens alle øjne er rettet mod Amazonas. Det understreger, at der er noget fundamentalt galt med forvaltningen af naturområder i Brasilien”, siger Gry Bossen, politisk koordinator ved Verdens Skove.

Ligesom i Amazonas frygtes det, at brandene i Cerradoen er menneskeskabte. At brænde skoven af er en hurtig måde, hvorpå lokale bønder, efter at have ryddet store områder, kan klargøre disse til landbrug, hvor de eksempelvis kan dyrke soja.

Verdens Skove har tidligere beskrevet, hvordan afbrændings-strategien trækker tråde til Brasiliens præsident Jair Bolsonaro, hvis politik sætter industrielt landbrug før naturpresservation.

Cerradoens store betydning

Soja fra Sydamerika eksporteres til Europa, hvor den blandt andet bruges til at fodre slagtesvin, køer og høns. Cerradoen ligger blandt andet i delstaterne Mato Grosso og Mato Grosso do sul, som er de to steder i Brasilien, hvorfra Danmark importerer allermest soja. I 2017 importerede Danmark mere end 65.000 tons soja fra områderne. Det udgør over en tredjedel af Danmarks samlede soja-import fra hele Brasilien.

Cerradoen rummer 60 sårbare dyrearter hvoraf 19 er truede eller kritisk truede. Præcis som regnskoven er Cerradoen et økosystem, der har været millioner af år om at udvikle sig til dets nuværende, mangfoldige tilstand. Derudover har Cerradoens lave trævækster et underjordisk rodnet, der rummer 256 tons CO2 pr. hektar, og området har derfor stor betydning for klimaet.

“Det er cirka lige så slemt, at Cerradoen ryddes, som at regnskoven ryddes. Det går både ud over dyrelivet, de lokale og oprindelige folk, der bor der, og i sidste ende får det stor betydning for det globale klima”, forklarer Gry Bossen og fortsætter: “Det er altså en udvikling, vi skal tage enormt alvorligt og forsøge at få stoppet hurtigst muligt.”

Verdens Skove kræver ansvar

I øjeblikket arbejder Verdens Skove for at få landbrugsindustrien til at tage ansvar for, at den soja, de importerer, ikke har forårsaget skovrydning eller overtrådt oprindelige folks rettigheder. For at kunne sikre dette er man nødt til at vide, hvor ens soja kommer fra, og at have en viden om området, siger Gry Bossen:

“Det er ikke for meget forlangt, at de danske sojaimportører ved, hvor deres soja kommer fra, og under hvilke omstændigheder, den dyrkes. Soja har i mange år været et højrisikoprodukt. Derfor er det også et produkt, man bør være ekstra påpasselig med og have tjek på”, siger Gry Bossen og tilføjer: “Den forestående klimakrise og de mange billeder af skovbrandene i Brasilien gør det om noget endnu mere aktuelt, og der er simpelthen ingen undskyldning for ikke at kigge sine sojaleverandører efter i sømmene.”

Vil du være med til at lægge pres på den danske landbrugsindustri og få dem til at tage ansvar for, at deres import af soja ikke har forårsaget skovrydning eller overtrådt oprindelige folks rettigheder? Meld dig ind i Verdens skove, eller skriv under på vores kampagne om sojaindustriens brandfarlige konsekvenser.

Emner

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Et stykke af brasiliansk Amazonas står i flammer. Der er i år registreret næsten dobbelt så mange skovbrande i Brasilien som i samme periode sidste år, viser satellitdata. Arkivfoto

Skovbrande i verden: Hvor brænder det, hvorfor og hvad kan vi gøre?

I medierne kan ordet ‘skovbrand’ ikke undgås disse dage. Særligt har fokus været på skovbrandene i Amazonas regnskoven. Dog er det ikke den eneste tropiske skov, der lige nu står i flammer. Denne artikel giver dig et overblik over, hvor det brænder, hvorfor - og hvad du kan gøre.

Strejker for klimaet vil finde sted landet over i morgen og næste uge. På tirsdag protesterer Verdens Skove mod den skovfældende kødindustri. Foto: Arkiv

Klima-ugen nærmer sig mens regnskoven forsvinder - vær med i kampen for verdens skove!

I morgen vil bekymrede borgere verden over vise deres støtte til klimakampen ved at deltage i den globale klimastrejke. På mandag indledes klimaugen i New York med klimatopmødet, hvor FN-landenes ledere mødes. I Danmark står forskellige miljøorganisationer for talrige arrangementer, og tirsdag inviterer Verdens Skove til demonstration.