Gå til indhold
 Lederne fra organisationen APIB turnerer europæiske storbyer. Foto: Kevin McElvaney / Greenpeace
Lederne fra organisationen APIB turnerer europæiske storbyer. Foto: Kevin McElvaney / Greenpeace

Nyhed -

Oprindelige folk fra Brasilien beder europæiske virksomheder tage ansvar for dødsfald

Ledere for brasilianske oprindelige befolkningsgrupper kræver, at Europa stopper med at handle med produkter fra Brasilien, så længe det forårsager afskovning og dødsfald.

Af: Sally Jensen

Voksne bliver myrdet, ufødte fostre dør af pesticidforgiftning, og børn får udslæt af den ætsende gift, der falder med regnen over Brasilien. Det skyldes ikke mindst Europas indtog på det brasilianske marked og en stigende efterspørgsel på brasilianske produkter. Nu er det på tide, at europæiske virksomheder tager ansvar. Det er budskabet fra APIB, en sammenslutning af oprindelige folk, som kæmper for oprindelige folks territorier og rettigheder i Brasilien.

På deres tur rundt i Europa har lederne fra APIB demonstreret og holdt taler, blandt andet for en række virksomheder, der handler med varer fra Brasilien. Torsdag besøgte de Oslo. Med historier om de konsekvenser, det europæiske markeds efterspørgsel har for oprindelige folk, håber de, at virksomheder som fragtfirmaer, foderproducenter og supermarkeder vil ændre praksis, når de driver forretning i og med Brasilien.

I Oslo fortalte lederen Kretã, hvordan Brasiliens regering i 1970’erne begyndte at sælge den jord, der egentlig tilhørte oprindelige folk, til store virksomheder og europæiske entreprenører. Kretãs far kæmpede dengang imod og begyndte at tilbageerobre landet til dem, der boede på det. Så blev han dræbt.

Jeg var otte år gammel, da min far blev slået ihjel af regeringen. I dag, 40 år senere, kæmper jeg min fars kamp”, fortalte Kretã, torsdag til de fremmødte virksomhedsrepræsentanter i Oslo.

Tænk også på os og vores børn

Produkter som oksekød, soja, træ og palmeolie er noget af det, der rydder allermest skov i Sydamerika, og som i stadigt stigende grad eksporteres til Europa. Når skovene ryddes, tvinges de befolkningsgrupper, der bor der, væk fra deres territorier. Naturen bliver omlagt til landbrug, som bliver sprøjtet med pesticider, der er ulovlige i EU.

Angela er leder for en anden befolkningsgruppe, der bor i Amazonskoven, og siden 1970’erne er hendes folk svundet ind fra at tælle 3000 mennesker til i dag kun at tælle 85. Ligesom Kretã bad hun i går indtrængende de europæiske virksomheder om at tage ansvar - om ikke at handle med leverandører, der fælder skoven, og om ikke at bruge pesticider, der ikke er lovlige i deres eget hjemland:

Jeg beder jer om at tænke på, at det, der ikke er godt for jer og jeres børn, heller ikke er godt for os og vores børn. Jeg er sikker på, at I har stor nok indflydelse til at bede jeres samarbejdspartnere om ikke at drive virksomhed på oprindelige folks territorier”, sagde Angela.

Bolsonaro bekriger klimaet

Begge af de talende ledere understregede også, at skovrydningen ikke kun har konsekvenser for lokalbefolkningen, men for hele verdens befolkning. Skovene er uerstattelige hjemsteder for planter og dyr, og træerne lagrer enorme mængder af CO2, der frigives til atmosfæren, når de fældes.

Europa kan hjælpe os i kampen mod en regering, der er en fjende af oprindelige folk. Når regeringen erklærer krig mod oprindelige folk, erklærer den krig mod hele verden. For vi beskytter skovene, der skal forhindre klimaforandringerne”, sagde Kretã med henvisning til Brasiliens præsident Jair Bolsonaros kritisable miljøpolitiske kurs.

Den europæiske import af produkter, der forårsager afskovning i Brasilien, bliver for tiden debatteret af både organisationer og politikere. I fredags fremsatte Enhedslisten et beslutningsforslag om at stoppe al dansk import af oksekød og soja indtil afskovningen standses.

Se ledernes taler i deres fulde længde her.

Danmark importerer hvert år 1,7 mio tons soja fra Sydamerika, som primært bruges til dyrefoder. Dermed har den danske landbrugsindustri også et ansvar for ikke at forårsage afskovning og overtræde oprindelige folks rettigheder. Stil krav til den danske landbrugsindustri ved at underskrive Verdens Skoves kampagne her.

Emner

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Marina Silva (61) har blandt andet været Brasiliens miljøminister under Lulas regering fra 2004-2007. Foto: David Diaz

"Verden skal vide, at dette ikke er det brasilianske folk"

Bolsonaro har i kraftige vendinger afvist omverdenens kritik af situationen i Amazonas. Det er kun Brasilien, der har noget at skulle have sagt om Brasiliens regnskov, lyder argumentet. Men hvad mener egentlig Bolsonaros opposition i Brasilien om sagen? Journalist Lise Josefsen Hermann har mødt Brasiliens tidligere miljøminister Marina Silva til et interview.

Et stykke af brasiliansk Amazonas står i flammer. Der er i år registreret næsten dobbelt så mange skovbrande i Brasilien som i samme periode sidste år, viser satellitdata. Arkivfoto

Skovbrande i verden: Hvor brænder det, hvorfor og hvad kan vi gøre?

I medierne kan ordet ‘skovbrand’ ikke undgås disse dage. Særligt har fokus været på skovbrandene i Amazonas regnskoven. Dog er det ikke den eneste tropiske skov, der lige nu står i flammer. Denne artikel giver dig et overblik over, hvor det brænder, hvorfor - og hvad du kan gøre.

Oprindelige folk er en vigtig medspiller til at passe på de tilbageværende urskove, da de er mindre tilbøjelige til at ødelægge dem end den udviklede verden

Over en 1/3 af Jordens tilbageværende urskove vokser i oprindelige folks områder

Over en tredjedel af Jordens tilbageværende intakte primær skov vokser i områder på enten administreres eller ejes af oprindelige folk, viser et nyt studie. Studiet, der blev offentliggjort 6. januar i tidsskriftet ”Frontiers in Ecology and the Environment”, er lavet af John Fa og hans kolleger, der tidligere har kortlagt omfanget jord kontrolleret af oprindelige folk over hele verden.

BOSAWA i Nicaragua, der er et biosfærereservatet under UNESCO, er under angreb

Massakre i Nicaragua: Fire dræbt for deres land

I starten af året stormede bevæbnede mænd det oprindelige Alal samfund i Nicaragua. Fire mennesker er rapporteret dræbte, to såret og 16 huse brændt ned. De såkaldte land-grabbers går efter at drive oprindelige bort fra deres land og deres skove.