Gå til indhold
Brasilianske landmænd vil ophæve soja moratorium, som stopper handlen af sojabønner produceret i dele af Amazonas regnskoven, som er blevet ryddet efter 2008.
Brasilianske landmænd vil ophæve soja moratorium, som stopper handlen af sojabønner produceret i dele af Amazonas regnskoven, som er blevet ryddet efter 2008.

Pressemeddelelse -

Brasilianske landmænd presser på for at ophæve soja moratorium

Brasilianske landmænd har startet en kampagne for at afskaffe soja moratorium. Foreningen bag kampagnen mener, at det begrænser brasilianske landmænd og deres soja landbrug. Men at ophæve dette initiativ vil have store konsekvenser for skovrydningen i Amazonas regnskoven, forklarer Gry Bossen.

Af Pernille Meier

Virksomheder og NGO’er underskrev i 2006 et moratorium imod at købe sojabønner, som er blevet produceret i dele af Amazonas regnskoven som er blevet ryddet efter 2008. Moratoriet er frivilligt, men har alligevel haft en positiv effekt på afskovningen i Amazonas for sojaproduktion. Nu er moratoriet dog kommet i modvind og bliver mødt af stor kritik fra landmænd, som mener, at det på uretfærdig vis begrænser deres soja landbrug. Denne kritik opstilles på trods af det globale pres på Brasilien for at beskytte deres miljø fra udvidelsen af landbrug.

Utilfredsheden over moratoriets konsekvenser er blandt landmænd blevet så udbredt, at en kampagne for at afskaffe soja moratoriet er blevet påbegyndt. Dette bekymrer Gry Bossen, politisk koordinator hos Verdens Skove: “Hvis dette moratorium bliver ophævet, så vil det få alvorlige konsekvenser for regnskoven, biodiversiteten og oprindelige folk - det kan blive værre end det vi allerede har set.”

Udvidelse af moratorium udløser modsvar

Soja moratoriet omhandler områder i Amazonas regnskoven, som er blevet ryddet efter 2008. Der er dog blevet foreslået en udvidelse, således det også gælder Cerradoen, en brasiliansk savanne med høj biodiversitet, hvor skovrydningen er steget de seneste år.

Men Aprosoja, foreningen for brasilianske soja producenter, er ikke enige i denne udvidelse. Bartolomeu Braz Pereira, præsidenten for Aprosoja, har udtalt i et interview: “De kom med planer om at udvide moratoriet til Cerradoen og vi sagde at vi vil ophæve det (moratoriet, red.) i Amazonas”. Aprosoja står bag kampagnen for at ophæve soja moratoriet, som bakkes op af mange landmænd. Gry Bossen forklarer, at det er kritisk at se denne modbevægelse til moratoriet, især i lyset af den stigende skovrydning i Amazonas regnskoven: “Moratoriet sætter nogle grænser for produktionen af soja, og uden dette vil sojaproduktionen fortsætte med at ske på bekostning af uerstattelig skov”.

Landbrugsindustrien må tage mere ansvar

Abiove, Foreningen for Brasiliens Vegetabilske Olie Industri, har advaret om at denne kampagne kan have tilbageslag på den brasilianske soja eksport til europæiske markeder. Særligt en større opmærksomhed på bæredygtighed hos forbrugere vil kunne vanskeliggøre eksporten af soja. André Nassar, Præsident for Abiove, fortæller at forbuddet ikke har stoppet udvidelsen af soja landbrug i Amazonas. Landmænd kan fortsat udvide deres landbrug i dele af regnskoven som er ryddet før 2008. Gry Bossen påpeger også, at så længe der er stor efterspørgsel på soja uden ansvar for hvor sojaen dyrkes, så vil skoven blive fældet: “Og hvis soja moratoriet ophæves, så forsvinder en af de sidste sikringer der har været af Amazonas regnskoven mod endnu mere rydning på grund af landbruget.”

I Danmark importeres der omkring 1,7 millioner ton soja, som primært bruges til foder til landbrugets produktionsdyr. Den danske sojaimport stammer primært fra Sydamerika. Gry Bossen mener, at denne potentielle afskaffelse af moratoriet bør få den danske landbrugsindustri op af stolene. “Uden dette moratorium så er der nu slet ingen garanti for at den soja, den danske landbrugsindustri importerer fra Brasilien, ikke har forårsaget rydning af Amazonas regnskoven” forklarer hun og fortsætter: “Situationen i Brasilien har længe været kritisk og de mange skovbrande i år har tydeligt vist, at vi virkelig skal være opmærksomme på hvad vores import og forbrug betyder for naturen i andre lande.” Gry Bossen mener, at den danske landbrugsindustri bør tage afstand fra det der sker i Brasilien og melde officielt ud, at de er bekymrede og ikke vil importere soja fra Brasilien før der kommer tjek på situationen. “Der er nu om muligt endnu mere grund til og bevis for at den danske landbrugsindustri bør tage ansvar for at den soja, de importerer og bruger i den danske svineproduktion, ikke har forårsaget afskovning eller skovbrande” pointerer Gry Bossen afslutningsvis.

Hjælp Verdens Skove med at lægge pres på den danske landbrugsindustri og stille krav til at der ikke importeres problematisk soja, som er skyld i fældningen af tropiske skove og overtrædelser af oprindelige folks rettigheder - skriv under her

Emner

Kategorier


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som Regnskovsgruppen i 1982 og blev stiftet som Foreningen Regnskovsgruppen Nepenthes i 1983. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

​Dansk landbrugsindustri importerer årligt 1,7 mio soja til foder til dyreproduktionen, som desværre ofte har forårsaget afskovning og overtrædelse af oprindelige folks rettigheder i Sydamerika. Foto: Mighty Earth

FEFAC er ikke en garanti for bæredygtig sojaimport

Dansk landbrugsindustri importerer årligt 1,7 mio soja. Denne soja har ofte forårsaget afskovning og overtrædelse af oprindelige folks rettigheder. Derfor er landbrugsindustrien nødt til at tage ansvar for, at den soja de importerer er produceret under ordentlige forhold. FEFAC ikke en garanti for at sojaen ikke har forårsaget afskovning eller overtrædelse af oprindelige folks rettigheder.

Røg stiger op fra et skovområde i Argentinas Chaco, der brændes af for at give plads til en ny sojaplantage. Foto: Mighty Earth

Soja-gigant bag store skovødelæggelser blokerer for bedre beskyttelse af tropisk skov

Sidste år afslørede Verdens Skove, at den amerikanske soja-gigant Cargill, der blandt andet leverer soja til den danske landbrugsindustri, driver skovødelæggelser i Sydamerika. Cargill har lovet at tage ansvar, men nu viser ny rapport, at virksomheden både har undladt at forbedre sin egen praksis og endda aktivt modarbejder tiltag for bedre beskyttelse af tropiske skove i Brasilien.

Skovrydning i Latinamerika er et stort problem for klimaet. Det sker blandt andet som direkte konsekvens af dansk sojaimport.

​Sojaproduktion har et stort klimaaftryk

Soja dyrkes i store monokulturer i Sydamerika. 70% af alt soja bruges til foder til produktionsdyr Produktionen af kød er skyld i drivhusgas-udledninger. Det skyldes de enorme landarealer, der skal bruges til at producere den foder, som dyrene skal spise. ​I Danmark importerer vi store mængder soja primært fra Sydamerika. Det er et problem for skov og klima, som dansk landbrug har et ansvar for

Jair Bolsonaro har været omdrejningspunkt for kritikken af skovbrande og skovrydning i Brasilien, hvilket ligger til grund for opfordringen til ikke at ratificere handelsaftalen med Mercosur-landene. Foto: Shutterstock

Verdens Skove: Danmark bør ikke ratificere ny handelsaftale

EU er klar til at indgå en handelsaftale med Mercosur-landene. Samtidig har den brasilianske præsident svækket flere instanser, der beskytter tropiske skove, så skovområder kan bruges til landbrug. Derfor er der et misforhold mellem intentionen om, at handelsaftalen tilskynder at nå Parisaftalen, og den politiske strategi som Brasilien har lagt for dagen, der fører til massive skovrydninger.

Verdens Skove hilser lovforslaget om stop af import af kød og soja, der har ryddet skovene i Brasilien

Godt med forslag til stop af import af kød og soja fra Brasilien, der har ryddet skov

Enhedslisten stiller i dag et vigtigt forslag om et stop for import af kød og soja fra Brasilien som kød og soja, der har været skyld i afskovning som en del af produktionen. Det forslag hilser Verdens Skove velkommen. Lovforslaget om stop af import af soja og kød, dder har foresaget skovrydning er et vigtigt redskab og et signal til Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro.

Danish Crown har gennem sine svineproducenters forbrug af soja fra Sydamerika et ansvar for afskovning af tropiske skove.

​ Danish Crown har tropisk skov på samvittigheden

Hvert år producerer Danish Crown enorme mængder svinekød fra dyr, der er fodret med soja, der har forårsaget afskovning i Sydamerika. En ny rapport som Verdens Skove har udført i samarbejde med miljøorganisationerne Regnskogfondet i Norge og Mighty Earth i USA kortlægger forbindelsen mellem Danish Crown og skovrydning og skovbrande i Sydamerika gennem sojaimport.

Et savanne-skov område på Chacoen ryddes til fordel for sojaproduktion. Foto: Mighty Earth

Hvor blev sojaimport og skovrydning af i landbrugets flotte klimaløfter?

​Flere store aktører i dansk landbrug har meldt ud at de vil tage større klimaansvar og endda vil være klimaneutrale i 2040. Det er godt at landbruget tager ansvar for sit aftryk i Danmark. Men landbrugets udspil ignorerer en helt afgørende del af landbrugets klimaaftryk: Sojaimporten, som forårsager store skovødelæggelser og dermed store klimapåvirkninger uden for Danmarks grænser.