Nyhed -
ETIOPIEN – 100 km/timen, retning ukendt
Nobels fredspris, etniske konflikter, det største antal internt fordrevne i verden, det næststørste antal flygtninge i Afrika, tørke, sultkatastrofer, græshoppesværme, elefanter, aber, kaffens vugge, vækstrater på omkring 10%, regnskov, 86 lokale sprog. Etiopien har og er mange ting.
Af Mette Vinqvist, rådgiver for Verdens Skove
Ja, Etiopien er måske ikke det land, du først ville associere med skovbevarelse – men vidste du, at arabica-kaffen har sin vugge her og stadig vokser vildt i nogle af de få tilbageværende skovområder? At hvor der har været sult- og tørkekatastrofer i det tørre, barske nordøstlige Etiopien, er der krokodiller og tropisk skov i det sydvestlige? Med bjergpartier på op til 4300 meters højde, hvor der af og til er snedrys og man kigger ned på skyerne? Ikke bare naturmæssigt, men også etnisk og kulturelt spænder landet vidt med ikke mindre end 86 lokale sprog. Nej, ikke dialekter. Sprog! Etnicitet har desværre givet anledning til spændinger, og alle ser spændt frem mod det bebudede nyvalg d. 16. august. Herefter vil det vise sig, om Etiopiens Nobelprisvindende premierminister Abiy Ahmed kan holde sammen på de 86+ etniske grupperinger fordelt på 106 millioner mennesker i kølvandet på deres nye frihed efter 17 år med det marxistiske DERG regime og derefter 25 år med deres stadig mere despotiske, korrupte og etnisk skævvredne ’befriere’ ved magten.
Kaffe og honning frem for skovrydning
Landet er på størrelse med Bolivia, men har 10 gange så mange folk, men mindre end 4% skovdække tilbage med kun nogle få sammenhængende områder tilbage. Det er her Verdens Skove sammen med lokale partnere kæmper for at disse sidste naturlige skove får lov at bestå. I Bale Mountains arbejder vi sammen med lokalsamfund og Farm Africa for at sikre, at den vilde kaffe bliver høstet bæredygtigt og får den højst mulige pris, så kaffeskoven får værdi og lov til at bestå, og hvor kaffen sammen med honning kan medvirke til at skoven er mere værd som skov end som almindelig landbrugsjord. Vi kæmper også for at få lov til teste bæredygtig tømmerhugst sammen med de lokalsamfund, der har en aftale med staten om at måtte og skulle forvalte et stykke skov. Ingen af de mange hundrede PFM (Participatory Forest Management) grupper over hele Etiopien må dette. Man er simpelthen bange for, at det sidste skov ryger. På kedelig paradoksal vis gør dette dog netop, at mange er blevet desillusionerede over PFM. Lokale grupper får en masse pligter for at passe på skoven, men ikke ret meget ud af det i fordele endsige kroner og ører. Derfor prøver vi at overbevise delstatsregeringen om, at Verdens Skove med vores viden om og årtiers erfaring med bæredygtig skovforvaltning godt kan stykke en model sammen, der giver PFM grupperne indtægt nok til, at de igen synes skoven er mest værd stående. Vi kan dog ikke påstå, at det er en lige og direkte vej. Det er mere to skridt frem og ét tilbage.
At hele området omkring Bale og Bale Mountains er bevaringsværdigt, er der ingen tvivl om. Vi ser rutinemæssigt masser af aber, bl.a. colobusaben med sin karateriske sort-hvide pels, når vi er på arbejde her. Bjergløven, en mørkere variant af sin fætter fra savannen, har vi endnu ikke set, men den er der - som nogle af kvægbønderne opdager, når de trækker fra det tørre lavland op i højderne i tørtiden med deres flok. Og højlandet har endemisk arter som bjerg-nyala og den etiopiske ulv.
Biprodukter til produktion
Længere mod øst, i Kafa Bisophere, som nogen mener har lagt navn til ’kaffe’ arbejder vi også med kaffe, tæt op og ned af DANIDAs eget projekt ’Climate Resilient Forest Livelihoods’ med megen erfaringsudveksling og gensidig interesse til følge. Sammen med den tyske NGO NABU, som har medvirket til at Kafa nu kan kalde sig et Biosphere Reserve, har vi midler fra Danida Market Development Partnership (NGO-privatsektorsamarbejde) til at etablere skovlandbrug med kaffe for at tage noget af presset på den naturlige skov, og her er de danske entreprenører Twisted Leaf med. I en af de bedst matchede win-wins bruger de kaffebladene, som bønderne alligevel klipper af deres kaffeplanter for at øge kaffeudbyttet, til en mousserende drik ’Twisted Leaf’ og skaffer dermed kaffebønderne en indtægt fra et af deres utilsigtede biprodukter.
Kaos i storbyen
Det er dog ikke lutter fryd og natur-gammen med mine seks måneder her i Østafrika. Verdens Skove har vores regionale kontor i Addis Ababa, og det kan jo godt være lidt en prøvelse for en dansk bonderøv at tilbringe så meget tid i en larmende storby, hvor vores partnere og donorer har deres hovedkontorer. Men selv her er der mange oplevelser på både godt og ondt. På vej til og fra arbejde møder man tonsvis af tiggere, nogle irriterende og pågående, andre høflige og gæstfri. Nogle er opfindsomme i nødens stund og er flyttet ind i nogle efterladte drænrør, andre har lavet små haver omkring deres telte på trods af omstændighederne. Der er bogstaveligt talt gedemarked på den ene side af det nye stadion, og her slår de på de stakkels geder uden grund, så man bliver noget mismodig ved det. 10 meter senere smiler man til en ekspedient i en møbelforretning og bliver prompte budt på popcorn. Fra himmel til helvede adskillige gange i løbet af en kort gåtur. Og det er måske ganske betegnende for Etiopien i dag – mellem himmel og helvede og hevet og sledet i fra alle mulige retninger.