Nyhed -
Ny undersøgelse: Overvældende flertal af europæere vil have stoppet skovrydning ved lov
Langt størstedelen af de europæiske vælgere går ind for at sikre ved lov, at Europas import af råvarer ikke rydder skov andre steder i verden.
Af Anne Liv Eberlein
Hele 87 procent af europæere vil have nye love, der sikrer, at den mad de spiser ikke fører til skovrydning ude i verden. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov. Undersøgelsen blev gennemført I 25 EU lande, og her var det altså et overvældende flertal af de adspurgte, der var enige i, at der er behov for lovgivning til at beskytte skovene. 91 procent svarede desuden at skovene er meget vigtige for dem og at de er enige i, at skovrydning skader mennesker og dyreliv.
I Danmark er det 78 procent af de adspurgte, der mener, at der er brug for ny lovgivning mod skovrydning, mens 83 procent siger, at skovene har en stor betydning for dem.
Undersøgelsen offentliggøres op til den internationale Biodiversitetsdag den 22. maj og er bestilt af fire grønne organisationer: Environmental Investigation Agency, Fern, Greenpeace og WWF.
Hos Verdens Skove glæder politisk koordinator Gry Bossen sig over undersøgelsen:
“Det er jo utroligt opløftende at læse, at så mange borgere i Europa går op i, hvad der sker med skovene. Ikke mindst fordi vores forbrug og import netop her i Europa af produkter som soja til dyrefoder desværre i høj grad er med til at drive skovrydning andre steder i verden,” siger hun.
EU import rydder skov i troperne
En rapport fra 2018 udgivet af Verdens Skove i samarbejde med organisationerne Regnskogsfondet og Mighty Earth viser blandt andet, at der bliver ryddet store områder af tropisk skov i latinamerikanske lande som Brasilien, Argentina og Bolivia for at gøre plads til produktion af soja. Denne soja bliver importeret i stor stil af danske og andre europæiske foder- og kødproducenter.
“Skovrydning er et virkelig stort problem, både fordi det ødelægger levesteder for utroligt mange arter, og fordi skovrydning er skyld i op til 20 procent af Verdens samlede CO2-udledning. Derfor er det super vigtigt at vælgerne har fokus på og bekymrer sig om skovene. Det bør om noget give anledning til politisk handling imod den her udvikling, både i Danmark men også på EU-niveau,” forklarer Gry Bossen.
Hun fortsætter:
“Lige nu afhænger mange af vores regler for den danske import af europæiske regler. Og de europæiske regler er lige nu ikke gode nok til at forhindre skovrydning. Så det er et problem, vi som europæere bliver nødt til at tage ansvar for i fællesskab. Samtidigt vil det naturligvis have en meget større effekt når 27 lande alle sammen ændrer deres importpolitik, end når kun enkelte gør det. Derfor er det rigtigt godt at se den her store opbakning på tværs af Europa til at gøre noget ved det,” understreger hun.
Politikerne gør ikke nok
Og noget tyder på, vælgerne ikke synes, der bliver gjort så meget ved det endnu: Undersøgelsen konkluderer nemlig også, at flertallet (66 procent) af EU borgerne mener, at hverken deres nationale regeringer eller EU gør nok for at bekæmpe global afskovning.
EU landene har ellers forpligtet sig til at bremse global afskovning inden år 2020. Det mål går det dog ikke særligt godt med; nye tal fra Global Forest Watch viser eksempelvis, at der i 2018 gennemsnitligt blev ryddet områder af tropisk skov svarende til 30 fodboldbaner i minuttet.
Undersøgelsen udkommer dog på et tidspunkt, hvor EU Kommissionen forventes at offentliggøre planer for at øge deres indsats på området, fortæller Gry Bossen.
“Man har erkendt, at EU er en stor del af problemet med vores store import af varer som soja og palmeolie, der driver skovrydning andre steder i verden. Og man vil gerne være en del af løsningen – det er så dét, der skal udgives en ny handleplan for snart. Vi ved dog endnu ikke, om der vil indgå ny lovgivning i denne plan,” forklarer hun.
Ifølge flere nyere rapporter, herunder udgivet af FN og EU selv, er ændringer i anvendelsen af jord – som for eksempel når oprindelige skove omdannes til landbrugsarealer – en af de helt store årsager til skovrydning og tabet af arter.
Mener du, at også den danske kødindustri skal tage ansvar for deres import af skovryddende soja? Så læs mere og skriv under på Verdens Skoves soja-opråb her.
Fakta om undersøgelsen:
- Undersøgelsen blev gennemført i alle EU lande undtagen Cypern, Luxembourg og Malta.
- Feltarbejde blev gennemført fra den 17.-29. april 2019.
- I alt blev 20.892 voksne adspurgt i undersøgelsen.
- Resultaterne er vægtede.