Gå til indhold
Chacoen er meget rig på dyre- og planteliv. Når den bliver ryddet går det hårdt udover biodiversiteten.
Chacoen er meget rig på dyre- og planteliv. Når den bliver ryddet går det hårdt udover biodiversiteten.

Pressemeddelelse -

​Sojadyrkning truer biodiversiteten i Argentina

Sojamarker breder sig hastigt og forårsager skovrydning i Argentina, Paraguay og Brasilien. Mere end en million kvadratkilometer land er inddraget til at dyrke soja, et område mere end 23 gange så stort som Danmark. Det har fatale konsekvenser for tusinder af unikke dyrearter i områder som Amazonas, Cerradoen og Chacoen.

Af Gry Bossen 

Den globale sojaproduktion breder sig og forårsager afskovning og intern fordrivelse af lokale i Sydamerika. Men trods politiske løfter om det modsatte afslører ny rapport fra Verdens Skove en direkte forbindelse til den danske landbrugsindustris import af soja

Soja blev oprindeligt primært dyrket i tempererede områder, men efter en genmodificering af afgrøden i 1996 gjorde det muligt at dyrke soja i tropisk klima, er områderne med sojamarker vokset støt især i Sydamerika, hvor sojaen har forårsaget stor skovrydning af de tropiske skove.

Lige nu er det Chacoen, der er under pres. Chacoen er Sydamerikas næststørste skov og strækker sig med sine 110 millioner ha over Argentina, Bolivia, Paraguay og Brasilien. Chacoen er et af de største tilbageværende sammenhængende områder af oprindelig vegetation i Sydamerika, kun overgået af den store Amazonas regnskov.

I løbet af de sidste to årtier har Chacoens skove oplevet nær ved verdens største konvertering til landbrug, primært til sojaproduktion og kvægdrift. Faktisk forsvinder Chacoskovene med en hastighed, der matcher eller overgår fældningen af regnskovene — selv Amazonas. Mere end otte millioner hektarer af Chacoen er blevet ryddet i løbet af bare 12 år. Denne tendens har været accelererende.

Chacoens rige dyre- og planteliv

Chacoen er meget rig på dyre- og planteliv. Det var engang et uigennemtrængeligt område, som var habitat for særligt tilpassede, enestående arter som for eksempel det særlige bæltedyr Chaetophractus vellerosus, den kendte jaguar og den store myresluger. Samtidig er Chacoen hjemsted for mange endemiske arter - altså arter, der ikke findes noget andet sted i verden.

Chacoen indeholder mange forskellige økosystemer lige fra sumpe til skove til tørre sletter, som alle er hjemsted for mange forskellige arter. De meget forskellige habitater rummer en særdeles høj biodiversitet med for eksempel 3400 plantearter, 500 fuglearter, 150 pattedyrarter og 220 amfibie- og krybdyrarter. Nogle af disse dyr har udviklet unikke egenskaber, så de kan klare sig i det varme, tørre klima. En af disse er Chaco-navlesvinet (Catagonus wagneri), der med sine grove hår har tilpasset sig de barske omgivelser mellem Chacoens vilde planter, som ofte har skarpe torne, og med sine specialiserede nyrer kan overleve i områder med meget lidt vand. Dette endemiske navlesvin oplever en kraftig tilbagegang i populationen og er nu klassificeret som truet.

Chacoen er ligeledes vigtig for fugle, da den er midlertidigt hjem for dusinvis af migrerende fuglearter fra hele Sydamerika samt nogle helt fra Nordamerika. Chacoen er også helårs hjem for hundredvis af fugle, deriblandt chacoørnen eller toppede eremitørn (Buteogallus coronatus). Denne er, på trods af at den er fredet i både Argentina og Paraguay, registreret som truet, primært på grund af tab af habitat. Der findes nu mindre end et dusin ørnearter i Latinamerika, som alle har stor værdi for skovene. Ligeledes er den ikoniske jaguar nu også truet. På trods af at den ikke er endemisk for Chacoen, er den en nøgleart i det lokale økosystem, da den regulerer bestanden af planteædere, som igen giver plads til mere vækst af vegetationen.

Sojaproduktionen er en trussel mod dyrelivet

Den enorme ekspansion af sojaproduktionen truer ifølge eksperter ”ligevægten mellem mennesker, dyr og miljøet.” Et nyligt studie fra Humboldt Universitetet estimerer, at mere end halvdelen af alle fugle og 30 procent af alle pattedyr, der findes i Chacoen i dag, vil være uddøde om 10-25 år, hvis der ikke gøres en stor indsats for at bevare området.

Chacoens mange dyr står alle over for at miste deres levesteder, hvis Chacoskoven fortsat omdannes til landbrugsjord med samme hastighed som nu. På bare 28 år er 20 procent af Chacoen blevet ryddet. Fældningen af Chacoskoven efterlader et fragmenteret landskab, der er katastrofalt for dyrenes overlevelse. Jaguaren og andre store rovdyr har brug for enorme områder til at jage på, og fragmenteringen af skovene gør det derfor umuligt for dem at opretholde en sund bestand. Tabet af nøglearter som jaguaren vil få drastiske konsekvenser for det resterende økosystem. Tabet af levesteder er derfor et alvorligt problem.

Skriv under og læg pres på landbrugsindustrien

Dette er en af flere grunde til, at landbrugsindustrien bør tage ansvar for, at den soja, de importerer, ikke har forårsaget skovrydning. Derfor kører Verdens Skove lige nu en kampagne, som sætter fokus på landbrugsindustriens rolle i importen af den problematiske soja. Via kampagnen vil Verdens Skove kræve, at landbrugsindustrien tager større ansvar for, at den soja, de importerer, ikke har forårsaget skovrydning og dermed er med til at presse naturens mangfoldighed i Chacoen. Du kan hjælpe os med at lægge pres på landbrugsindustrien ved at skrive under på vores kampagne og dermed bede landbrugsindustrien om at leve op til deres ansvar. 

Støt Verdens Skove kampagne for at stoppe uansvarlig sojaproduktion her

Emner


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Et brændende sidste frimærke af chaco-skov omgivet af sojamarker i Argentina. Soja bruges primært til dyrefoder og beslaglægger nu over 56 millioner hektar jord i Argentina, Brasilien og Paraguay.Foto: Mighty Earth

Stop slagtningen af de tropiske skove nu

I oktober lancerede Verdens Skove en kampagne imod at Danmarks sojaimport rydder skov og krænker oprindelige og lokale folk i Sydamerika. Siden da er danske og europæiske politikere begyndt at tage problemet op, og også i landbruget lader der til at være et øget fokus på bæredygtighed på vej. Men der er stadig brug for mere handling. Derfor fortsætter Verdens Skove kampagnen i det nye år.

Enghumle er en af de danske insektarter, der er truet af udryddelse. En tredjedel af de hjemmehørende danske insektarter er i fare for at uddø, fremgår det af den danske rødliste. Foto: Morten DD Hansen

Forskere: Insekter uddør med ”chokerende” hastighed

​En tredjedel af verdens insektarter er allerede truede, og mange flere vil følge i de næste årtier, hvis ikke vi mennesker tager mere hensyn til naturen. Det er konklusionen i ​​et nyt, stort metastudium. Insekterne mangler som de fleste andre truede arter frem for alt én ting: Plads.

Et savanne-skov område på Chacoen ryddes til fordel for sojaproduktion. Foto: Mighty Earth

Hvor blev sojaimport og skovrydning af i landbrugets flotte klimaløfter?

​Flere store aktører i dansk landbrug har meldt ud at de vil tage større klimaansvar og endda vil være klimaneutrale i 2040. Det er godt at landbruget tager ansvar for sit aftryk i Danmark. Men landbrugets udspil ignorerer en helt afgørende del af landbrugets klimaaftryk: Sojaimporten, som forårsager store skovødelæggelser og dermed store klimapåvirkninger uden for Danmarks grænser.