Gå til indhold

Nyhedsarkiv

Østlig lavlandsgorilla in Kahuzi-Biega National Park, Demokratiske Republik Congo. Foto: Mongabay, med tilladelse fra  Bristol Zoological Society.

De 25 mest truede aber i verden

2017 Primates in Peril-rapporten er blevet udgivet. I rapporten opstilles en liste over de 25 mest truede primater i verden. På listen er bl.a. østlig lavlandsgorilla, borneo-orangutang og kattalemurer.

En abe i Lekki Nature Conservation Centre i Lagos, Nigeria. Foto: Sigrid/Flickr (Licens CC BY 2.0)

Nigeria vil genoprette 4 millioner hektar natur

Den nigerianske regering har offentliggjort planer om at genoprette fire millioner hektar ødelagt natur. Planen er en del af AFR100-initiativet og skal hjælpe med at mindske udbredelsen af Sahara og opnåelsen af FNs bæredygtige udviklingsmål.

Hernan Bedoya. Foto: Mongabay, med tilladelse fra  Frontera Invisible

Colombia: Endnu en person myrdet for at modsætte sig palmeolie

Den colombianske samfundsleder Hernan Bedoya blev myrdet den 5. december, angiveligt af en ny-paramilitarisk gruppe. Hernan Bedoya forsvarede den lokale biodiversitet og afro-colombianske landmænds kollektive landrettigheder mod ulovlig indtrængen af industrielt landbrug og palmeolieplantager.

Gamle, stynede træer er vigtige levesteder for truede arter af svampe, mos og lav. Foto: Wikimedia Commons

Gamle træer er vigtige levesteder for truede arter

I Norge "styner" man gamle træer. Det vil sige, at man skærer grene og løv af fordi man mener, at det gavner biodiversiteten. Men et nyt, norsk studie har undersøgt om styning er indsatsen værd og studiet tyder på, at gamle ikke-stynede træer vil kunne erstatte de gamle stynede træer som levesteder for mos, lav og svampe.

På billedet ses en kongetetra (Inpaichthys kerri), der lever i Amazonas. Foto: Wikimedia Commons

Fiskene i Amazonas er ikke beskyttet af lovgivningen

En ny undersøgelse viser, at det store antal fiskearter, der lever i vandløbene og bifloderne i Amazonas ikke bliver beskyttet ved lov mod landbrugets påvirking af naturen. En artikel om undersøgelsen blev udgivet i Journal of Applied Ecology d. 12. november i år.

En undersøgelse viser, at det faktisk kan betale sig at betale folk for ikke at fælde træer på deres jorder. Foto: Wikimedia Commons

Kan det svare sig at betale folk for ikke at rydde skov?

Et hold forskere har i Uganda gennemført et projekt, hvor tilfældigt udvalgte landsbyer blev tilbudt at modtage betaling for ikke at rydde skoven på deres jorder. Resultatet overraskede positivt, idet betalingen bremsede rydningen af skov og samtidigt er projektet så billigt at gennemføre, at det er rentabelt.

Svampen på billedet har ikke noget med opdagelsen at gøre. Foto: Wikimedia commons

Forskere har fundet en 115 millioner år gammel svamp

Svampen blev fundet i Brasilien og stammer fra kridttiden. Det er det ældste svampefossil i verden og fundet er exceptionelt, fordi svampe er så forgængelige, at de sjældent når at blive til fossiler, inden de forgår.

Der går mange år, før den CO2, som bliver udledt, når man brænder biomasse, er optaget af skoven igen. Foto: David Buchmann

Skovene er en klimaløsning - men det er biomasse fra skoven ikke

Biomasse fra skoven hyldes som et grønt alternativ til kul. Men det er en myte, mener Verdens Skove. For på kort sigt kan biomasse udlede mindst lige så meget CO2 som kul, og risikerer desuden at skabe problemer for skovens dyr og planter.

Målet er, at 20 pct. af statens skove skal være urørte.

Danmarks nye urørte skov er slet ikke urørt nok

Regeringen er lige nu ved at udpege de områder, der skal blive til urørt skov. Områderne er dog slet ikke så urørte som de kunne være, idet Naturstyrelsen finansierer projektet ved salg af tømmer skovet i de selv samme skove, der sandsynligvis bagefter skal stå urørte.

Vis mere