Gå til indhold
Målet er, at 20 pct. af statens skove skal være urørte.
Målet er, at 20 pct. af statens skove skal være urørte.

Nyhed -

Danmarks nye urørte skov er slet ikke urørt nok

Regeringen er lige nu ved at udpege de områder, der skal blive til urørt skov. Områderne er dog slet ikke så urørte som de kunne være, idet Naturstyrelsen finansierer projektet ved salg af tømmer skovet i de selv samme skove, der sandsynligvis bagefter skal stå urørte.

Af Anni Hjortegaard Jensen

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) og regeringen er lige nu ved at udpege de 10.000 hektar skov, der skal blive til urørt skov, skriver Jyllandsposten. Målet er, at 20 pct. af statens skove skal være urørte og netop urørt skov har diverse miljøorganisationer længe ønsket sig.

Verdens Skove og andre miljøfolk er positive overfor idéen, men skeptiske overfor måden, som projektet drives på. Projektet finansieres nemlig af salg af tømmer fra de selv samme skove, der skal stå urørte. Kravet er blot, at der skal stå minimum 20 træer tilbage på hver hektar efter skovning, for så kan det nemlig stadig kaldes en skov.

Stine Nüchel Tuxen, der er biolog hos Verdens Skove, siger, at “det er bekymrende, at det bliver de økonomiske interesser, der kommer til at styre. Når man vil finansiere sådan et projekt ved at hente tømmer ud fra den samme skov som man vil lave til urørt skov, så modvirker det hele idéen med at etablere en urørt skov. Det bedste ville være, hvis man afsatte de nødvendige penge på finansloven, så man ikke behøvede at fælde tømmer. Det næstbedste ville være, hvis man hev tømmer ud andre steder end der, hvor man vil etablere urørt skov, for på den måde at finansiere projektet. Ved at hente tømmer ud i den samme skov fjerner man alt det døde ved, som der er så stor mangel på i skovene.”

Miljødebattør og forfatter Kjeld Hansen kalder projektet for “Politisk fup”.

“Det er et rent fupnummer. Man sidder med et område, der er udsultet og ikke har en krone at gøre godt med. Og så skal Naturstyrelsen selv ud og skaffe pengene. Hverken på dette års eller på næste års finanslov er der afsat en krone til projektet med at skabe mere urørt skov. Derfor skal Naturstyrelsen nu hente værdifuldt tømmer ud for at betale regningen. På den måde bliver skovene tømt for træer, før de bliver udlagt som urørte skove,” siger han.

En fornuftig proces hvor kun en lille del af træerne fældes

Hos Danmarks Naturfredningsforening ser man mere afslappet på det. “I den bedste verden ville man have lavet hugstop i de skove, der kunne komme på tale som urørte skove. Men så ville der gå lang tid, hvor man slet ikke fik penge ind. Derfor indførte man reglen om, at der mindst skal være 20 træer tilbage pr. hektar. Vi tror på, at processen er fornuftig, og at man efterlader de mest krogede og skæve træer, som også er de biologisk mest interessante i forhold til urørt skov,” forklarer Nora Skjernaa Hansen, der er skovpolitisk rågiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

Hun mener også, at det havde været bedst at efterlade nogle træer som dødt ved, “men generelt er projektet med at skabe mere urørt skov et vigtigt skridt i den rigtige retning.”

Miljøministeren selv kan ikke se det store problem ved at hente træ ud, inden at skoven bliver til en urørt skov, fordi det alligvel ville tage mange år, inden de naturlige processer begynder. Han påpeger dog, at “det er en misforståelse, at vi fælder hovedparten af træerne, inden vi etablerer urørt skov. Vi fælder kun en meget lille del af det samlede antal træer. Derfor er der intet politisk fup over Naturpakken.”

Esben Lunde Larsen mener selv, at Naturpakken er “den største og mest ambitiøse indsats over for biodiversiteten i de danske skove nogensinde.”

Valget af de skove, der skal blive til urørt skov, bliver offentliggjort i begyndelsen af næste år. Det forventes, at Gribskov i Nordsjælland bliver en af de skove, der skal blive til urørt skov.

Hvis du vil støtte Verdens Skoves arbejde for en vildere dansk natur, kan du gøre det her.  

Emner

Kategorier

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Urørt skov er meget bedre for biodiversiteten end ny skov. Foto: David Buchmann

Hellere bevare gammel skov end at plante ny

Et nyt initiativ til at plante mere skov i Danmark møder kritik. Ph.d. Kristine Engemann Jensen fra Aarhus Universitet og medlem af bestyrelsen i organisationen Verdens Skove, påpeger, at skovrejsning herhjemme er noget af det dyreste, man kan gøre i forhold til at skabe mere biodiversitet. I stedet er det bedste, man kan gøre i Danmark, er at udlægge eksisterende skovområder til urørt skov

Byggeplanerne på en gammel strandeng på Amager Fælled er et eksempel på hvordan omlægning af areal skader biodiversiteten. Foto:  Philip Hahn-Petersen

​Større naturarealer kan sikre Danmarks biodiversitet

Danmarks indsats for at stoppe tabet af arter er til dumpekarakter, og landbruget og skovbruget fylder for meget i det danske landskab. Men biodiversiteten kan sikres omkostningseffektivt ved at udlægge større sammenhængende naturarealer

Der går mange år, før den CO2, som bliver udledt, når man brænder biomasse, er optaget af skoven igen. Foto: David Buchmann

Skovene er en klimaløsning - men det er biomasse fra skoven ikke

Biomasse fra skoven hyldes som et grønt alternativ til kul. Men det er en myte, mener Verdens Skove. For på kort sigt kan biomasse udlede mindst lige så meget CO2 som kul, og risikerer desuden at skabe problemer for skovens dyr og planter.

Gamle, stynede træer er vigtige levesteder for truede arter af svampe, mos og lav. Foto: Wikimedia Commons

Gamle træer er vigtige levesteder for truede arter

I Norge "styner" man gamle træer. Det vil sige, at man skærer grene og løv af fordi man mener, at det gavner biodiversiteten. Men et nyt, norsk studie har undersøgt om styning er indsatsen værd og studiet tyder på, at gamle ikke-stynede træer vil kunne erstatte de gamle stynede træer som levesteder for mos, lav og svampe.

Mange skove er egentlig plantager, hvor der gror én type træer på lige rækker. De er ikke så gode som naturlige skove til at binde CO2 og bevare biodiversiteten.

Vi planter ikke den bedste klimaskov i plantager

Plantager og skove, der er intensivt drevne har ikke samme klima-stabiliserende effekt som oprindelige og naturlige skove. Det slår forskere fra University of Edinborough og University College London fast. Alligevel plantas plantager ofte i skovrejsningens navn, og reelt plejer man mere økonomiske interesser frem for at pleje klimaet. Urørt skove er bedre for klimaet og biodiversiteten.

Nors Sø Bagsø kan opleves sådan her en stille sensommeraften i Nationalpark Thy. Foto: Kristian Amby

Tag ud og oplev Danmark

Succesen med DRs nye naturserie, Vilde Vidunderlige Danmark, har det endnu engang vist, at rigtig mange danskere er vilde med naturen. Selvom du måske ikke kan komme så tæt på dyrene som i serien, giver vi her noget inspiration til, hvor du selv kan finde natur, du kan tage ud og opleve.