Gå til indhold

Nyhedsarkiv

Den imponerende pindsvinepigsvamp, der lidt ligner et frosset vandfald, er kritisk truet i Danmark. Mange danske svampe er truede, fordi de mangler levesteder som for eksempel meget gamle veterantræer. Foto: Wikimedia commons

Besøg svampenes syrede verden

De smukke og spøjse paddehatte, vi elsker at samle i skoven om efteråret, er kun en lille del af et gigantisk og fascinerende rige. En stor del af svampelivet er gemt for vores umiddelbare blik, men svampe påvirker naturens processer overalt omkring os. Kom med i en skjult og syret verden.

Rødgrankogle. Arten er nøjsom og mindre ressourcetung at dyrke end andre graner. Foto: Wikimedia commons

Det mest klimavenlige juletræ er rødgranen

Når det kommer til at finde det mest klimavenlige juletræ, så er rødgranen en sikker vinder, mens plastiktræer ikke kan anbefales som en klimavenlig løsning.

Stop af skovhugst og gendannelse af skov er en nødvendighed, hvis vi skal reducere vores CO2-udledning. Foto: Morten Bo Johansson

Bevaring af skov kan svare til 1,5 milliarder bilers CO-udledning

En ny undersøgelse hævder, at vi gennem 20 naturlige klimaløsninger kan reducere den årlige CO2-udledning med 23,8 milliarder metriske tons om året. Alene ved at stoppe skovhugst og gendanne skove kan vi reducere CO2-udledningen med syv milliarder metriske tons årligt. Det svarer til den årlige udledningen fra 1,5 milliarder biler.

Efterladenskaber, kadavre og madrester gør jorden næringsrig og dermed findes der flere mikrober i jorden, der kan binde kulstof i jorden. Her ses en flok kapivarer på vej ud at svømme. Foto: Rhett A. Butler

Pattedyrsdiversitet kan øge CO2-lagringen i regnskove

Et nyt studie viser, at jorden i regnskove, der har en rig pattedyrsdiversitet, indeholder højere niveauer af kulstof. Dette skyldes, at mikrober, der trives i næringsrig jord, lagrer kulstoffet i stedet for at udlede det i atmosfæren som CO2.

Menneskeaberne bruger sandsynligvis planten for dens medicinske egenskaber og det er det første videnskabelige bevis på bevidst selvmedicinering hos menneskeaber.

Orangutanger selvmedicinerer

Et nyt studie viser, at orangutanger på Borneo laver en salve af bladene fra planten Dracaena cantleyi, som de smører på huden for at lindre ømme muskler. Et eksempel på regnskovens utrolige genetiske rigdom, som også er nyttig for mennesker.

Pico Bonito i Honduras er smukt men konflikterne omkring skoven er grimme.

​Til kamp mod motorsave og jagtgeværer – med kakao

I verdens farligste land for skovforkæmpere er et lille kooperativ af bønder nær nationalparken Pico Bonito i gang med en stilfærdig revolution, der kan blive afgørende i kampen for nationalparkens skove. Medmindre den får så meget succes, at den selv bliver til fare for skoven. Revolutionens brændstof: Kakao.

Af Anne Liv Eberlein, redaktør
Pico Bonito, ”den smukke tinde”, hedder nationa

Lemurerne er nok blandt Madagascars mest ikoniske arter. Madagascar er et af de mest truede naturområder i verden. Foto: Shutterstock

Naturens vigtigste kamppladser

Hvordan prioriterer man natur? Et dilemma, som alle, der arbejder med naturbevarelse, er tvunget til at forholde sig til. For ressourcerne er begrænsede, mens naturen er under pres mange steder. At definere såkaldte “hotspots” for biodiversitet er en af de måder eksperter forsøger at fokusere indsatsen.

Territoriet Zapotal tilhører det oprindelige tolupaner folk. Skoven er vigtig for tolupanernes livsgrundlag, men den trues af både skovrydning og en ødelæggende barkbille.

​Sådan beskytter Verdens Skove skoven i Honduras

Verdens Skove er i gang med et projekt i Honduras, der skal beskytte Pico Bonito nationalparken og de områder, som støder op til denne frodige skov. Verdens Skove mener, at de mennesker, der lever af skoven også er dem, der bedst til at passe på skoven. Derfor bliver projektet udviklet med det lokale skovfolk Tolupanes -folk

Rydningen af skov påvirker klimaet i høj grad. 12 procent af de menneskeskabte udledninger af CO2 skyldes afskovning. Foto: Morten Bo Johansson

​Hvor meget kulstof oplagrer ny skov?

Verdens Skoves rådgiver Jens Holm Kanstrup har været i Bolivia for at udvikle en ny metode til at måle hvor meget CO2 der bliver lagret i genskovede områder. Det er vigtigt at vide i forhold til klimaet og metoden kan forhåbentlig bruges andre steder i fremtiden.

”Vildere vidder i Danmark” indeholder over 400 flotte naturfotografier . Her Vildheste (exmoor), Sydlangeland. Foto:  Rune Engelbreth Larsen

​Endelig en naturbog, der skuer fremad

I sin nye bog ”Vildere vidder i Danmark” sætter Rune Engelbreth Larsen sig for at svare på et simpelt, men vanskeligt spørgsmål: Hvor og hvordan kan vi igen få en rig natur i Danmark? Resultatet går på tværs af århundredgamle forvaltningstraditioner og er svært at anbefale nok, mener medstifter af Verdens Skove Karsten Thomsen, der anmelder bogen her.

Vis mere