Gå til indhold
Rødgrankogle. Arten er nøjsom og mindre ressourcetung at dyrke end andre graner. Foto: Wikimedia commons
Rødgrankogle. Arten er nøjsom og mindre ressourcetung at dyrke end andre graner. Foto: Wikimedia commons

Nyhed -

Det mest klimavenlige juletræ er rødgranen

Når det kommer til at finde det mest klimavenlige juletræ, så er rødgranen en sikker vinder, mens plastiktræer ikke kan anbefales som en klimavenlig løsning.

Af Anni Hjortegaard Jensen

Hvad er den mest klimavenlige løsning, når det kommer til juletræer? Er det at fælde et juletræ eller anskaffe et juletræ af plastik?

Der er ikke nogen tvivl hos eksperterne - den bedste løsning er at fælde en rødgran, helst økologisk, da det er produceret uden miljøbelastende kemikalier.

Et plastiktræ kan ikke anbefales, idet produktionen af det, kemien i plastikken og CO2-udledningen ved bortskaffelsen af træet, når det er udtjent, ikke er klimavenlig. Produktion, indkøb og transport af et plastiktræ udleder 160 kg. CO2, og endnu mere hvis det indeholder PVC. Man skal bruge sit plastiktræ i 13 år, før det bliver mere miljøvenligt end at købe en ny rødgran hvert år, skriver avisen.dk.

Den bedste art grantræ at købe er rødgranen. Arten er nøjsom og let at dyrke, idet den ikke kræver sprøjtning og gødning i samme mængde som f.eks. ædelgranen. Produktion, indkøb og transport af en rødgran udleder 12 kg. CO2, mens en ædelgran udleder 16 kg. CO2.

Henter man selv rødgranen i skoven, vil det i løbet af nogle år blive erstattet af et andet træ, hvilket reducerer klimaaftrykket. CO2-lagringen i en juletræsplantage er nemlig konstant og når man fælder et træ, så vokser de andre træer mere og optager derved mere CO2.

Mere alternativt kan man bede ens lokale lodsejer om tilladelse til at gå på heden og fælde et lille fyrretræ, der alligevel skulle være fjernet for at undgå, at heden gror til. Træet har ikke kostet nogen ressourcer at dyrke, fordi det gror vildt, og ved at fjerne det, deltager man i naturbevarelsen af området.

Når julen er omme og træet skal ud igen, er det bedste, du kan gøre at lægge det ud i haven til stor glæde for havens mindre beboere. Har du ikke en have, kan du køre det på genbrugsstationen og lade det ende livet som kompost eller brændsel.
Når man brænder juletræet i pejsen eller på en genbrugsstation, så frigives det CO2, der er lagret i træet og man bruger det fornuftigt til f.eks. at varme huset op. CO2en fra træet findes nemlig allerede i atmosfæren, hvorimod brugen af kul, gas og olie til at varme huset op tilføjer ny CO2.

Hvis du er allergisk overfor gran eller helst vil have et genanvendeligt træ, der ikke drysser nåle over det hele, så kan du investere i et kunstigt træ. Fordelen ved dem er, at de ikke tager plads i naturen og kan genbruges år efter år. Man kan få nogle helt enkle nogen i rent træ. Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, hvor træet kommer fra.

Kilde:

https://ing.dk/artikel/jul-med-overnissen-16-dec-skader-det-klimaet-faelde-juletraeer-134804

https://www.avisen.dk/rigtige-juletraeer-bedst-for-miljoeet_4249.aspx

Emner

Kategorier

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Verdens vildeste træer

Verdens vildeste træer

Træer af alle arter, størrelser og aldre er fascinerende, men nogle arter og eksemplarer har gjort sig særligt bemærkede i tidens løb. Vi har samlet nogle af verdens vildeste trærekorder her.

Skovrydning i Brasilien. Her er kvægdrift og produktion af dyrefoder blandt de største årsager til at skoven fældes. Foto: Wikipedia / Creative Commons

Vores kødforbrug rydder skov i Latinamerika

Græsarealer til kvæg og dyrkning af foder til landbrugsdyr bidrager i stor stil til skovrydning i Latinamerika. Derfor opfordrer Verdens Skove til, at vi skærer ned på vores kødforbrug. Det er en enkel måde at gøre en forskel for skoven.