Gå til indhold

Nyhedsarkiv

 Mindst 571 plantearter er uddøde siden år 1753,  blandt andet på grund af afskovning. Foto: Shutterstock.

Ny forskning: Hundredvis af plantearter er uddøde de sidste 250 år

Når planter uddør, hører vi sjældent om det i nyhederne. Men nu har et verdensomspændende studie fundet ud af, at mange flere plantearter er uddøde, end man hidtil troede. Det kan have store konsekvenser også for andre arter, der afhænger af planterne, skriver Mongabay.

Afbrænding af biomasse kan frigive mere CO2 end kul, fordi det kræver mere biomasse at producere den samme mængde energi. Foto: Shutterstock.

Gabende klima-smuthul: Danmarks CO2-udledning er meget højere end på papiret

Når der sættes flotte mål om klimaneutralitet inden 2050, tages der ikke højde for et gabende smuthul i CO2-regnskabet. FN klassificerer biomasse som en vedvarende energikilde, på trods af undersøgelser, der viser det helt modsatte. Mens landes udledningstal på papiret falder mod nul, vil massive mængder CO2 i atmosfæren sætte fart på klimakrisen, skriver Mongabay.

Flis og biomasse er blevet en større og stadig mere omfattende del af driften af statens skove i en grad, så det går hårdt ud over mængden af dødt ved og dermed biodiversiteten. Foto: Shutterstock.

Debatindlæg: Klimaet har brug for rigtig vedvarende energi

Skive Fjernvarmes nye planlagte flisfyrede varmeværk har igennem længere tid været fokus for intens debat. Andreas Petersen, der er bestyrelsesmedlem i Verdens Skove, har skrevet et debatindlæg med en direkte opfordring til Skive Fjernvarme, bragt i Skive Folkeblad.

Omkring 60 procent af Amazonas regnskoven ligger på brasiliansk jord. Foto: Mongabay

Skoven i Amazonas ryddes i rekordfart under Bolsonaro

Skovrydningsraterne i Amazonas er hurtigt på vej op siden Jair Bolsonaro kom til magten i Brasilien, skriver Ritzau. Alene i maj er der ryddet skovarealer på størrelse med Bornholm. Det viser nye officielle satellitdata.

Denne honningbi er måske i stand til at løse simple, matematiske opgaver. Foto: Shutterstock.

Honningbier er overraskende gode til matematik, viser forsøg

Hvor god er du til matematik? Forskning tyder nu på, at honningbier kan forstå matematiske koncepter som plus og minus. Fjorten bier blev sendt gennem labyrinter for at løse simple opgaver, og det lader til, at bier er overraskende gode til tal, skriver The Guardian. Læs her hvordan forskerne undersøgte biers talfærdigheder:

Satellitbilleder kan hjælpe Verdens Skove og lokale med at bevare den vigtige honduranske skov. Foto: Mikkel Kolöffel.

På workshop i Honduras: Satellitbilleder skal beskytte skovene

Verdens Skove og virksomheden DHI GRAS arbejder i Honduras sammen om at træne lokalbefolkninger og lokale partnere i at anvende satellitbilleder til at opdage skovrydning, skovsygdom og brande. Et nyt, digitalt redskab, der vil gøre arbejdet meget lettere, blev introduceret. Læs her om Verdens Skoves tekniske rådgiver Jakob Rydings seneste erfaringer fra Honduras:

Sumatra-næsehornet Kretam var den sidste, kendte næsehornshan i Malaysia. Foto: Jeremy Hance for Mongabay.

Malaysias sidste næsehornshan er død

Sumatra-næsehornet, der gik under navnet Tam, døde i maj efter flere måneders sygdom, skriver Mongabay. Tam var den sidste, kendte næsehornshan i Malaysia, og tilbage er kun en enkelt hun. Man havde håbet at Tam kunne bidrage til avlen af den truede art i fangenskab, men han døde uden at producere unger.

Vis mere