Nyhed -
På workshop i Honduras: Satellitbilleder skal beskytte skovene
Verdens Skove og virksomheden DHI GRAS arbejder i Honduras sammen om at træne lokalbefolkninger og lokale partnere i at anvende satellitbilleder til at opdage skovrydning, skovsygdom og brande. Et nyt, digitalt redskab, der vil gøre arbejdet meget lettere, blev introduceret. Læs her om Verdens Skoves tekniske rådgiver Jakob Rydings seneste erfaringer fra Honduras:
Af Linea Breinholt Schou
Honduras er et land fyldt med imponerende natur og dyreliv, men det er samtidigt et af de fattigste lande i Latinamerika. Det er også et af de lande i verden der lider allermest under klimaforandringernes hærgen, ifølge Global Climate Risk Index. Honduras har over de seneste år mistet store områder af skov, til blandt andet ulovlig tømmerhugst, små landbrug og industrielle plantager og kvægfarme. Det er et stort problem i et land, hvor 40 procent af befolkningen er afhængig af skovene.
Teknisk rådgiver for Verdens Skove i Honduras, Jakob Ryding, er netop hjemvendt fra et projektbesøg i Honduras. Formålet med rejsen var at facilitere en ”remote sensing”-workshop, dvs. at træne Verdens Skoves lokale personale og partnere i at bruge satellitbilleder til at opdage skovrydning, skadedyrsangreb og skovbrande.
”Verdens Skove begyndte at arbejde med skovmonitorering for fem år siden, og bare i denne periode har vi set en fantastisk udvikling i tilgængeligheden af satellitdata og software, både i forhold til kvantitet og kvalitet. Det giver os helt nye muligheder for at overvåge store skovområder og tidligt opdage for eksempel. ulovlig afskovning, angreb af skadedyr eller skovbrande,” udtaler Jakob Ryding.
Workshoppen blev ledt af den danske virksomhed, DHI GRAS, der er officiel distributør af satellitbilleder fra de globale operatører af satellitter. De arbejder med at analysere satellitbilleder, for at kortlægge miljøforhold verden over, og er en vigtig partner for Verdens Skove på skovmonitorering. De har tidligere trænet Verdens Skoves partnere i Panama og Bolivia. De introducerede et vigtigt nyt redskab i kampen for at bevare Honduras’ skove:
”Google Earth Engine er en gigantisk computer i skyen som man frit kan få adgang til via internettet. Google har fyldt de seneste 30 års gratis satellitbilleder ind i Earth Engine, og med den enorme processorkraft Googles maskine har, kan man på få sekunder foretage nogle afskovningsanalyser, som det tidligere har taget os flere dage at lave. Med dette nye redskab i hænderne, bliver det utroligt meget lettere for Verdens Skove og vores partnere, at finde ud af hvor skovene forsvinder, så vi kan gøre noget for at standse det,” udtaler Jakob Ryding.
Arbejdet med at overvåge skovene vil i praksis foregå i tre skridt, hvor man indledningsvist lokaliserer afskovning ved brug af satellitbilleder. Derefter er det nødvendigt at verificere observationerne ude i skoven, og til sidst indrapporterer man problematikken til de honduranske myndigheder. Myndighederne har ikke tidligere gjort meget for at standse illegal afskovning, men Jakob Ryding erfarer, at der de seneste år er sket en klar forbedring, i takt med de forbedrede muligheder for at opdage afskovning og er håbefuld omkring skovmonitoreringens rolle i at bevare Honduras’ skove i fremtiden.
Det nye redskab vil betyde at blandt andet skadedyrsangreb i skoven, kan blive handlet meget hurtigere på. Skadedyrsangreb har høj prioritet i Honduras, da klimaforandringerne allerede har sat deres aftryk på de honduranske fyrretræsskove. Jakob Ryding fortæller:
”I perioden fra 2014-17 mistede man over 500.000 hektar fyrretræsskov på grund af et massivt angreb af barkbiller. Dette gik både ud over store tømmerindustrier og fattige skovejere som lever af skoven, herunder Verdens Skoves partnere, de oprindelige Tolupan-folk”.
Verdens Skove arbejder for at beskytte Honduras’ skove og promovere at de bruges bæredygtigt. Siden år 2000 har man haft kontor i byen La Ceiba, på den honduranske nordkyst. Verdens Skoves fokus er primært på de store intakte skovområder, som ofte findes i beskyttede områder og oprindelige folks territorier. Udover skovmonitorering, arbejder man også med at sikre oprindelige folks rettigheder, med bæredygtig skovforvaltning, skovlandbrug, samt bæredygtig turisme.