Nyhed -
Honningbier er overraskende gode til matematik, viser forsøg
Hvor god er du til matematik? Forskning tyder nu på, at honningbier kan forstå matematiske koncepter som plus og minus. Fjorten bier blev sendt gennem labyrinter for at løse simple opgaver, og det lader til, at bier er overraskende gode til tal, skriver The Guardian. Læs her hvordan forskerne undersøgte biers talfærdigheder:
Af Linea Breinholt Schou
Bier udgør en helt central del af vores økosystemer, da de bestøver vilde planter i naturen, og er vigtige for de fødevarer, vi dyrker i dag.Det viser sig dog, at de små, flyvende insekter, også er ret kloge. Forskning udgivet i det videnskabelige tidsskrift, Science Advances, tyder på, at selvom bier har hjerner på størrelse med sesamfrø, så forstår de at lægge til og trække fra.
Honningbier løste matematikopgaver i labyrinter
For at teste biers matematiske færdigheder lavede man særlige, Y-formede matematiklabyrinter, som bierne skulle finde vej igennem. Bier kan ikke læse, så forskerne brugte farver til at angive addition eller subtraktion. I eksperimentet betød farven blå, at bierne skulle lægge 1 til, mens farven gul betød, at de skulle trække 1 fra. For eksempel kunne bierne ved starten af labyrinten måske se tre blå firkanter. Ved slutningen af labyrinten ville de så blive præsenteret for et valg. I dette tilfælde er det korrekte svar fire blå firkanter (læg 1 til). Hvis bierne landede på billedet med det rigtige svar, blev de belønnet med sukkervand. Landede de i stedet på et forkert svar, blev de i stedet givet en uappetitlig, bitter kininopløsning.
Forskerne lod fjorten honningbier bruge i alt 4-7 timer på at gennemføre 100 ture i labyrinterne, hvilket fungerede som træningsøvelser med tilfældigt udvalgte figurer og tal. Det virkede til, at alle bierne lærte konceptet. Derefter blev bierne testet ti gange, hver med to plus- og to minus-scenarier, der ikke havde været del af træningsturene. De små insekter svarede rigtigt mellem 64 og 72 procent af tiden – bedre end hvad man ville forvente af tilfældigheder, ifølge artiklen.
Regner bier med plus og minus i naturen?
Forskningens resultater betyder ikke, at den gennemsnitlige bi sidder på et kronblad og regner på tal, men de peger dog på, at insekter er i stand til at lære en smule simpel matematik. ”Det er muligt, at de slet ikke bruger dette i naturen. De har bare en hjerne, der er fleksibel nok til at lære at løse den problemstilling, vi giver dem,” fortalte medforfatter Adrian Dyer fra det australske RMIT University til The Guardian. ”Honningbier har været omkring længe, og de er dygtige til at overleve i forskellige miljøer og til at finde på nye løsninger, og måske har det ført til en hjerne, der kan lære denne opgave, hvis det er nødvendigt.”
Sidste år udgav samme forskergruppe en videnskabelig artikel, der tyder på, at bier kan forstå konceptet nul. Hvis det er rigtigt, så har bierne denne evne tilfælles med en række dyr, der som minimum er i stand til at opfatte højere og lavere tal i forskellige grupper. Det gælder blandt andet frøer, løver, edderkopper, krager, kyllinger og visse fisk.
Måske er der andre forklaringer
Men måske giver vi honningbierne for mange komplimenter. Forskningen gør nemlig ikke helt så stort indtryk på Clint Perry, der studerer intelligens hos hvirvelløse dyr på Queen Mary University of London. Han fortæller George Dvorsky ved Gizmodo, at bierne måske i virkeligheden ikke lagde til og trak fra, men i stedet bare ledte efter det billede, der passede bedst på det de indledningsvist blev præsenteret for, og forbandt det med en sukkergevinst. Det er også muligt, at bierne fandt ledetråde i noget andet end antal figurer på billederne, og måske i stedet kiggede på overfladeareal. ”Bier er imponerende og er muligvis i stand til at lave simpel matematik, men resultaterne overbeviser mig ikke,” siger Perry.
Ligegyldigt om bier kan regnes for matematikgenier eller ikke, er de stadigvæk ret fantastiske dyr. De spiller en bærende rolle i vores økosystemers sundhed, og verdens bier er værd at beskytte, om de så kan forstå plus og minus eller ej.