Gå til indhold

Nyhedsarkiv

Et stykke af brasiliansk Amazonas står i flammer. Der er i år registreret næsten dobbelt så mange skovbrande i Brasilien som i samme periode sidste år, viser satellitdata. Arkivfoto

Skovbrande i verden: Hvor brænder det, hvorfor og hvad kan vi gøre?

I medierne kan ordet ‘skovbrand’ ikke undgås disse dage. Særligt har fokus været på skovbrandene i Amazonas regnskoven. Dog er det ikke den eneste tropiske skov, der lige nu står i flammer. Denne artikel giver dig et overblik over, hvor det brænder, hvorfor - og hvad du kan gøre.

Foto fra sidste uge i august fra Monte Verde . Et andet område i Bolivia hvor det også brænder og hvor Vedens Skove også arbejder.

​Bolivias skove står i flammer: 800.000 hektar brændt af

Verdens øjne hviler på Brasilien, hvor et rekordstort antal skovbrande har vakt forfærdelse kloden rundt. Men skoven brænder ikke kun i Brasilien: Også i nabolandet Bolivia kæmper befolkningen desperat mod flammerne i massive skovbrande, der lige nu hærger enorme arealer. Verdens Skove er til stede i området og arbejder på højtryk for at yde både kortsigtet og langsigtet hjælp.

Hjælp miljøet med musik: Dansk band donerer streamingindtægter fra ny single

Hjælp miljøet med musik: Dansk band donerer streamingindtægter fra ny single

Lytter du til sangen ’Get to Know Ya’ af Pelican Beach på Spotify, går indtjeningen direkte til bevarelse af klodens tilbageværende regnskov. Det aarhusianske upcomingband har nemlig indgået en aftale med miljøorganisationen Verdens Skove om at donere et års indtægter fra deres nye single i kampen mod klimaforandringer.

Verdens Skove har partnere i seks lande.

​Verdens Skove søger sekretariatschef

NGO med vokseværk søger en leder, der kan løfte organisationen til næste niveau. Vil du gøre en forskel for skovene, biodiversiteten, klimaet og de oprindelige folk? Så har du muligheden for at blive Verdens Skoves nye sekretariatschef.

Foto fra NASA af skovbrandene.

Hvad kan du gøre for at stoppe skovbrandene i Amazonas?​

Det brænder i Amazonas - der er næsten dobbelt så mange brande i regnskoven sammenlignet med sidste år. Det er en katastrofe, som vi forudså ved valget af Bolsonaro. Det vigtigste lige nu er at det internationale samfund lægger pres på Bolsonaro for at stoppe ødelæggelserne og det hurtigt. Hvis du selv gerne vil gøre noget, så er her en række forslag.

Brasiliens oprindelige folk frygter, at deres rettigheder vil blive svækket under Bolsonaro og at der vil komme flere overgreb imod dem på grund af jordkonflikter.

Når populismen rammer regnskoven

Højrepopulismen fejer hen over hele verden i disse år. Seneste skud på stammen er præsident Jair Bolsonaro i Brasilien. Hvad kommer den brasilianske variant af højrepopulismen til at betyde for Brasiliens enorme regnskov og de oprindelige folk? Få et perspektiv på krisen i Amazonas her

Genetablering af skov er en af de bedste klimaløsninger.

Hvordan kan skovene redde klimaet?

Blandt miljøorganisationer, politikere og forskere er der de seneste år kommet et stadig større fokus på skov og økosystemer som løsning på verdens klimaproblemer. Det er en udvikling, der åbner for mange positive tiltag for verdens skove, men som også kan have bekymrende aspekter.

Tolupanes familie i Honduras. Oprindelige folk bor i mange af verdens skove, men deres rettigheder til dem anerkendes ofte ikke. Foto: Mike Kolöffel

Ny FN klimarapport: Skoven og dens folk er afgørende i klimakampen

Måden vi anvender planetens landjord, heriblandt skove, vil få stor betydning for fremtidens klimaløsninger - og oprindelige folks erfaringer bliver afgørende i denne indsats. Det understreger ny rapport fra FN’s klimapanel (IPCC). Men konflikter om landrettigheder og ressourcer presser oprindelige befolkningsgrupper og den vigtige rolle, de burde spille i klimakampen.

Røg stiger op fra et skovområde i Argentinas Chaco, der brændes af for at give plads til en ny sojaplantage. Foto: Mighty Earth

Soja-gigant bag store skovødelæggelser blokerer for bedre beskyttelse af tropisk skov

Sidste år afslørede Verdens Skove, at den amerikanske soja-gigant Cargill, der blandt andet leverer soja til den danske landbrugsindustri, driver skovødelæggelser i Sydamerika. Cargill har lovet at tage ansvar, men nu viser ny rapport, at virksomheden både har undladt at forbedre sin egen praksis og endda aktivt modarbejder tiltag for bedre beskyttelse af tropiske skove i Brasilien.

 Hvis al skovrydning standes, vurderer forskerne at verdens skove kan binde op til120 gigatons CO2 frem til år 2100. Foto: Verdens Skove

Gamle skove binder mest CO2, viser ny forskning

Gamle skove binder mere CO2 end nye, viser ny forskning. Det er både billigere, mere effektivt og hurtigtvirkende at bevare gamle skove, frem for kun at satse på genetablering og nyetablering af skov. Forskningen betoner vigtigheden af skovbevaring i kampen om at nå Parisaftalens mål.

Vis mere