Gå til indhold
Produktionen af den soja og palmeolie, der indgår i Burger Kings produkter, er med til at rydde stadig større områder af tropiske skovområder, viser en ny rapport .
Produktionen af den soja og palmeolie, der indgår i Burger Kings produkter, er med til at rydde stadig større områder af tropiske skovområder, viser en ny rapport .

Pressemeddelelse -

​Burgere er skyld i at rydning af regnskov tager fart igen

I starten af 90’erne kom en øget opmærksomhed på rydningen af regnskov. Det betød, at afskovningen blev bremset op. Men nu stiger skovrydningen igen grundet den stigende efterspørgsmål på soja og palmeolie, og det har Burger King en del af ansvaret for.

Efter afskovningen var bremset op efter en indsats i 90erne, stiger den nu igen. I den brasilianske del af Amazonas, som er verdens største regnskov, steg afskovningen for første gang i 2015 i et årti. Der bliver nu ryddet næsten 809.371 hektar. Det er en stigning fra cirka 600.000 hektar i forhold til 2014 og fra under 500.000 hektar i forhold til 2013 ifølge en vurdering fra Brasiliens Internationale Rumforsknings Institut.

Burgere bærer en del af ansvaret

Produktionen af soja og palmeolie, der indgår i Burger Kings produkter, er med til at rydde stadig større områder af disse tropiske skovområder. En ny rapport lavet på vegne af Regnskovsfonden i Norge viser, at Burger Kings varekæder medvirker til, at de tropiske skove bliver fældet i høj omfang. Netop fordi hver burger, der bliver langet over disken, er med til at ødelægge skovene, opfordrer Verdens Skove Burger King til at tage ansvar for sit indkøb af soja og palmeolie. 

”Millioner af hektarer af tropiske skove bliver årligt ryddet for at gøre plads til kvæg, soja og palmeolie. Multinationale virksomheder, som Burger King, bærer en stor del af ansvaret, når de opretholder efterspørgslen på de råvarer, der er skyld i afskovningen,” siger Jakob Kronik, der er international chef hos Verdens Skove, til dagbladet Information.

Ingen bæredygtighedskrav
Verdens Skove opfordrer derfor Burger King til at få styr på sine varekæder, da de indkøb, kæden foretager, betyder fældede skovarealer, tab af levesteder for dyr og planter og udledning af klimaskadelige gasser. Som en mad-gigant har Burger King pt. et negativt miljø-fodaftryk, men kan med sin størrelse være med til at gøre en positiv forskel, hvis Burger King ændrer adfærd.

Andre lignende virksomheder, som McDonald’s, har allerede stillet nogle kriterier for bæredygtighed, og selvom det ikke gør maden bæredygtig, er det bedre end ingenting. Burger King stiller derimod ikke nogen reelle krav om bæredygtighed til deres producenter.

Det er en kendt sag, at palmeolie og meget af det kød, der indgår i Burger Kings produkter, er skyld i afskovning verden rundt.

Forbrugere kan påvirke de store virksomheder
”Der er gode eksempler på, at forbrugerne har påvirket virksomhederne til at efterspørge og producere råvarer, der aktivt går imod rydningen af de tropiske skove. Større firmaer brander sig allerede med at undgå skovrydning. Selvom det tidligere er lykkedes at bremse afskovningen i lande som Brasilien, så er skovhugsten de senere år desværre blevet intensiveret i en række lande. Det skyldes ikke mindst multinationale virksomheders efterspørgsel på kød, soja og palmeolie,” siger Jakob Kronik.

Støt Verdens Skoves kampagne for at Burger King tager ansvar - skriv under her. 


Fakta:

På verdensplan ryddes der lige nu et område på størrelse med tre fodboldbaner i sekundet, og afskovning står for omkring 12% af klimaskadelige gasser svarende til verdens samlede trafik eller til hele EU’s udledning. De tropiske skove, der udgør omkring 7% af jordens areal, er hjem for over halvdelen af de landbaserede arter.

Se links til rapporter og artikler her:

THE ULTIMATE MYSTERY MEAT Exposing the Secrets Behind Burger King and Global Meat Production

Cattle, Cleared Forests, and Climate Change Scoring America’s Top Brands on Their Deforestation-Free Beef Commitments and Practices

Amazon Deforestation, Once Tamed, Comes Roaring Back

Burger King animal feed sourced from deforested lands in Brazil and Bolivia

Emner

Kategorier


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Importeret soja udgør en stor del af dansk dyrefoder, men i mange af produktionslandene ryddes skove og savanner til fordel for sojamarker, som her i Brasilien. Det Nationale Bioøkonomipanel har tidligere foreslået græs som sojaerstatning.

Bioøkonomipanel mister grønt aftryk

Regeringen har smidt de grønne NGO’er ud af Det Nationale Bioøkonomipanel, og det risikerer at tippe balancen, mener NGO’erne

Her stod der indtil for ganske nylig regnskov. Nu er her sojamarker istedet. Når skoven forsvinder den biologiske mangfoldighed også.  Foto: Henrik Egede-Lassen

En eftermiddag i Sojamargeddon

Naturfotograf Henrik Egede-Lassen har besøgt Amazonas for at dokumentere sammenhængen mellem sojaproduktion og regnskovsødelæggelser.

Jeg er ikke længere afhængig af kød

Jeg er ikke længere afhængig af kød

​Hakkekød og bøffer er en del af min DNA som mand. Sådan tænkte jeg i hvert fald indtil for seks måneder siden, hvor jeg ved et tilfælde blev klar over, at fødevarer er den største kilde til CO2-udledning i verden.