Nyhed -
Biomassekampagne afsluttet - kampen imod industriel afbrænding træbaseret biomasse fortsætter
Verdens Skove har nu afsluttet vores biomassekampagne, hvor vi har skabt opmærksomhed omkring de omfattende klima- og biodiversitetsproblemer forbundet med Danmarks store forbrug af biomasse som energikilde. Gennem denne kampagne har vi indsamlet underskrifter, som vi vil aflevere til regeringen.
Over halvdelen af Danmarks såkaldt vedvarende energi kommer fra afbrænding træbaseret biomasse, som træpiller og flis, der hovedsagelig afbrændes i kraftvarmeværker. Faktisk producerer vi i Danmark dobbelt så meget energi fra biomasse som fra vindmøller. Dette er et problem, fordi biomasse langt fra er så grøn en energikilde, som det er blevet markedsført som. Biomasse er nemlig langt fra CO2-neutralt, og det ligger et stort pres på skovene og biodiversiteten.
Verdens Skove har kørt kampagnen: Stop med at fyre med vores skove, fordi vi mener, at vores skove tjener deres formål langt bedre stående end i Danmarks biomasseanlæg. Vi har netop afsluttet kampagnen, efter at 3.144 danskere har støttet vores budskab og skrevet under på, at biomassen skal udfases. Denne meddelelse har vi nu givet videre til klimaminister Dan Jørgensen og klimaordfører Bjørn Brandenborg. Dette opråb til politikerne lander lige netop som Klima-, Energi-, og Forsyningsudvalget behandler biomasseloven.
Biomasse er ikke klimavenligt
Energikilden er klimabelastende, fordi der selvfølgelig udledes CO2 ved afbrændingsprocessen af træbaseret biomasse. Argumenterne om, at hvis man bare planter ny skov, så går regnskabet i nul er for længst skudt ned, da udledningen forsvinder på papiret. Alligevel følger man i klimaregnskabet en international beslutning taget Kyoto-aftalen fra i 1997 om, at afbrænding af træer er CO2-neutralt, da de i teorien kan vokse op igen. Et problem i denne sammenhæng er, at afbrændingen af træ ikke skal tælles med, hvor træet brændes, men hvor det fældes, hvilket ofte ikke sker af forskellige årsager. Selvom det pynter Danmarks klimaregnskab med lånte fjer, er det problematisk, når udledning af CO2 forsvinder i CO2-regnskabet. Et af problemerne er, at selvom nye plantager rigtig nok optager CO2, så vil det tage årtier for træerne at opbygge samme vedmasse, og endnu længere for jordbunden at optage samme mængde CO2 som en gammel skov. Hermed efterlader vi en klimagæld, som vi med den akutte klimakrise ikke har tid til at betale af på i generationer fremover.
Vi kan ikke bare acceptere, at fortsætter med at udlede mere og påstå, at den udledning måske engang vil blive optaget, når eller hvis træerne får lov at vokse op. Her har nyere tiders hyppige og voldsomme skovbrande og storme vist, at en skov ikke nødvendigvis er sikret.
Skovene er et af vores vigtigste våben i klimakampen, og vi har mere end nogensinde brug for skove til at trække klimaskadelige gasser ud af atmosfæren her og nu. I stedet for at udpine og fælde skove til brændsel, er der lige nu stærkt brug for, at vi lader de eksisterende gamle skove stå og genopretter ødelagte skove.
Biodiversitet bør vægtes højere end biomasse
Ud over klimaet, presser produktion af biomassen også naturen og biodiversiteten. De såkaldte restprodukter, der ikke kan laves til eksempelvis lige planker i tømmerindustrien, er blevet en hel industri i sig selv. Hvor man før lod dem blive i skovene, støvsuger man nu også skovene for både levende og døde træer, der ikke kan laves til planker og tømmerstokke, hvilket degraderer levestederne for mange dyre-, plante- og svampearter. Dette sker på et tidspunkt, hvor klodens biodiversitet er i krise på grund af menneskets enorme industrielle udnyttelse af naturressourcerne. Da skovene jorden rundt er hjem for 80 procent af alt landlevende biodiversitet. Da den især findes i de oprndelige og gamle skove, er det især vigtigt, at vi bevare dem. De bør på ingen måde brændes af i vores kraftvarmeværker under argumentet om, at de alligevel er gamle, krogede og ubrugelige som lige planker eller pæle.
Regering skal tage ansvar nu
Vi har nu sendt underskrifterne ind til klimaministeren for endnu en gang at understrege, at lovgivningen omkring biomasse ikke er god nok, og at der mangler en plan for udfasning af vores store forbrug. Verdens Skoves konkrete opfordring til politikerne er, at biomasse skal udfases frem mod 2030, så energi fra biomasse fremover kun vil udgøre en ganske lille andel af vores energiforbrug. Desuden skal biomassen kunne dokumenteres at være ansvarlig produceret. Vores opfordring er, at biomasseloven skal diktere, at biomassen kun må bestå af reelle rester fra en FSC-certificeret eller tilsvarende certificeret tømmerproduktion. Ydermere skal der afgift på biomassen på lige fod med andre klimabelastende energikilder.
Verdens Skove har ligeledes kommet med input til den nye biomasselov. Desværre er biomasseloven, som den ser ud nu, ikke en garanti for forsvarligt produceret eller bæredygtig biomasse, og derfor fortsætter vores arbejde med denne problemstilling.