Gå til indhold

Nyhedsarkiv

Foto af Shutterstock.

Kan Belém-erklæringen redde Amazonas-regnskoven?

Otte Amazonaslande samledes i august til et møde med formålet at øge de fælles indsatser for at redde regnskoven fra et økosystemkollaps. En afskovningsfri fremtid stod på dagsordenen, især for Brasiliens præsident, Luiz Inácio Lula da Silva. Det gik dog ikke helt så let ikke med at få konkrete aftaler på plads mellem landene.
Af Ida Lund Petersen

Den 8. og 9. august mødtes otte ud af de

Foto af Mongabay.

Oprindelige folks kvinder beskytter Amazonas-vådområde mod overfiskeri

I Ticoya-reservatet i Amazonas har kvinder fra forskellige oprindelige folk taget initiativ til genopretningen af et vådområde, der er kraftigt påvirket af overfiskeri. Gennem partnerskaber med miljøorganisationer og myndigheder har de fået gennemført vedtagelsen af en aftale om bæredygtigt fiskeri samtidig med, at de aktivt monitorerer fiskebestandene og genopretter skovene.
Kvinder fra oprind

Foto af Shutterstock.

Uden regnskovene kommer tørken

Danmark oplever i øjeblikket endnu en tørkeperiode, hvor landskabet tørrer ud og vandforsyningen er under pres. Nedbørsmønstre påvirkes betydeligt af skovrydning, også over store afstande og på tværs af kontinenter. Det er vigtigt at forstå denne forbindelse for bedst at kunne håndtere klimakrisen og dens humanitære konsekvenser.
Af Ida Lund Petersen
Tørke har i takt med klimaforandringerne

Foto af Rune Engelbreth.

Virkelighedens klimaskov: De urørte skove er et af vores bedste våben mod klimaforandringerne

I en tid, hvor klimakrisen presser på, er spørgsmålet om skovenes rolle som naturens forsvar mod klimaforandringerne mere relevant end nogensinde før. Og svaret kan findes i de urørte skove. Det er her, vi finder de perfekte betingelser for kulstofoptag samt et rigt dyreliv.
Af Ida Lund Petersen
Selvom produktionsskovene har tilsneget sig titlen som de såkaldte klimaskove - fordi de optager

EU’s nye lov mod afskovning kan ikke sikre mod EU-MERCOSUR handelsaftalens fatale mangler

Den 22. maj modtog EU-parlamentet og EU-rådet et brev underskrevet af 50 europæiske miljø- og civilrettighedsorganisationer, der advarer mod, at EU’s nye lov mod afskovning (EUDR) bruges som undskyldning for at ratificere og implementere handelsaftalen mellem EU og Mercosur (Brasilien, Paraguay, Uruguay og Argentina).
EU-MERCOSUR-aftalen vil i sin nuværende form, hvis den ratificeres, føre til

Den særlige Maj-Gøgeurt, der hører til Orkidéfamilien. Den kan kendes på sine plettede blade, og når den er i blomst er den tætblomstret med smukke purpurrøde blomster. Den kan opleves i blomst fra midt maj og hen i juni.

Forår i Tirsbæk Bakker

Det er blevet forår i Verdens Skoves rewilding-område, Tirsbæk Bakker, i Vejle. Siden projektet startede tilbage i 2019 har området gennemgået en vild udvikling. Tilstedeværelsen af de vilde heste har skabt rum til varieret natur, og den naturskønne oase har oplevet en opblomstring af bestandene af sjældne arter. Nu kan du opleve, hvordan forårsvarmen puster liv i plante- og dyreriget i Tirsbæk B

Efter høsten af kakaoen skal den fermenteres og tørres, som her. Foto af CEJIS

Movimafamilier høster vild kakao med succes

I Bolivia hjælper Verdens Skove de oprindelige movimafolk med produktion af vild kakao. Det overordnede formål er at give de oprindelige folk indtægter og øget livsgrundlag gennem alternative værdikæder samt beskytte skovene og den biodiversitet, der lever her.
Høsten af vild kakao er lige startet i movimafolkets territorier i Bolivia, og indtil videre har den været en succes. Verdens Skove og

EU-parlamentet blåstempler vigtig lov mod afskovning med stort flertal

EU-parlamentet blåstempler vigtig lov mod afskovning med stort flertal

I dag, den 19. april, stemte Europa-Parlamentet EU’s nye lov mod afskovning igennem. Det skete med et stort flertal (522 for og 44 imod). Forordningen, der er den første af sin slags, pålægger virksomhederne, at sikre, at deres produkter ikke har medført afskovning, før de kan importere eller eksportere dem til/fra det europæiske marked.
Loven mod afskovning kommer helt konkret til at kræve,

Juana Pinto i Monte Verde i Bolivia høster honning fra vilde bier. Foto: APCOB.

Regnskovscertifikater sikrer både vilde bier og oprindelige folks fremtid i Bolivias skove

Igen i 2022 solgte Verdens Skove et stort antal regnskovscertifikater, og det er nu besluttet, hvad halvdelen af pengene skal gå til. I alt går 365.000 kroner til biodiversitetsbeskyttelse og oplysningsarbejde i Monte Verde i Bolivia.
Af Nanna Jochumsen og Lærke K. Taidal
Det summer af liv i Monte Verde i Bolivia, og en del af pengene fra salget af regnskovscertifikater i 2022 skal bruges he

Foto: Kristian Lybæk

Kvindegrupper i Etiopien udfordrer kønsroller gennem økonomiske fællesskaber

Seks grupper af kvinder i Bale-regionen i Etiopien, hvor Verdens Skove arbejder, har opnået større selvstændighed gennem opsparings- og lånefællesskaber. Kvindernes økonomiske fællesskab giver dem både sygeforsikring og mulighed for at få deres egen indtjening – et privilegium, der ellers sjældent tilfalder kvinder.

Af Ida Lund Petersen
Solen bager ned på en lille landsby i den sydvestli

Hejrer i en bambusskov. Foto af Istiakh Ahmed Barson (Mongabay.com).

Lokale fællesskaber spiller en afgørende rolle i at bevare truede fuglearter i Bangladesh

I landsbyen Khariakandi i Bangladesh har lokale fællesskaber taget initiativ til at beskytte truede fuglearter ved at etablere en række fuglereservater. Disse reservater, der drives og beskyttes af lokalsamfundet, har vist sig at være yderst effektive til at beskytte de sjældne fugle mod krybskytteri og habitatødelæggelse.
Af Louise Schweer-Gori
Bangladesh er hjemsted for en rig biodiversite

Lokale fra skovforvaltningsgrupperne og Verdens Skove ude i skoven. Foto af Jens Noe Hansen.

Nyt initiativ fra Verdens Skove skal sikre bedre skovmonitorering i Etiopien

Verdens Skove arbejder på et et projekt i det sydvestlige Etiopien, der skal være med til at gøre beskyttelsen af skovene mod trusler som ulovlig skovhugst og omlægning til landbrug mere effektiv. Medlemmer af lokale skovforvaltningsgrupper oplæres i brugen af digitale værktøjer, så de bedre kan overvåge skovene og beskytte.

Vis mere