Gå til indhold

Nyhedsarkiv

Opridelige folk har med bl.a. Verdens Skoves hjælp kortlagt copaibatræer i deres territorier, som de kan tjene penge på at tappe saft fra. Foto af APCOP

Indsats giver skovene værdi i Bolivia

Ud over at være hjem for mennesker og dyr, danner Bolivias skove rammer for kulturer, traditioner og rekreativitet for de oprindelige folk, der lever her. Når skovene har en værdi for de lokale og de oprindelige folk - både åndeligt og økonomisk, bygger den bro mellem dyr, natur og mennesker. Derfor bliver den stående.

Kulkraft leverer stadig en stor og stadigt voksende mængde energi til mennesker kloden rundt til stor skade for klimaet. Foto af Shutterstock

Ny skræmmende rapport fra FN´s klimapanel kalder på handling

Den seneste rapport fra FN’s klimapanel slår en tyk streg under, at menneskelig aktivitet er årsag til klimaforandringer, samtidig stiller den verden en bekymrende fremtid i møde, hvis vi ikke sænker CO2-udledningerne markant nu.

Kæmpeodderen er igen blevet spottet i Argentina - det sker samtidig med, at der er planer om at genudsætte flere som en del af rewildingen i den nordlige del af landet. Foto af Mongabay.org

Kæmpeodderen spottet i Argentina for første gang i 40 år

Kæmpeodderen har været antaget uddød i Argentina i 40 år. Nu er den blevet spottet i Gran Iberá nationalparken i den nord-østlige del af landet. Dette sker samtidig med, at lokale miljøorganisationer skal til at genudsætte et kæmpeodderpar med deres tre nyfødte unger i samme nationalpark som en del af et rewilding-projekt.

Det lokale skovkoorporativ i Honduras, Coatlahl, som er en af Verdens Skoves partnere (og som bl.a. laver træprodukter til vores webshop), er FSC-certificeret.

Verdens Skove kæmper for at inddrage oprindelige folk i FSC-processen

FSC er et vigtigt redskab for at sikre bæredygtig produktion af træ, så vi både kan få træ som materiale og bevare skove verden rundt. Som alle andre steder er der i systemet modsatrettede interesser. Verdens Skove har dog kæmpet for, at de lokale og oprindelige folk nu også skal inddrages og deres rettigheder sikres i FSC-systemet.

Indonesien, der er verdens største producent af palmeolie, har ryddet enorme skovområder for at give plads til pameolieplantager. Foto af Mongabay.org

Indonesien giver grønt lys til at omdanne nogle af de sidste store urskove til plantager

Indonesiens skove ryddes til palmeolieplantager, og palmeolien eksporteres i stor stil til EU. Skovrydningen resulterer blandt i tab af biodiversitet, miljøforurening og krænkelser af oprindelige folks rettigheder. Palmeolieindustien har snart udtømt de tilgængelige skovressourcer på Sumatra og Borneo. Nu risikerer også Papuas velbevarede skove også at få saven.

Mange af de råvarer og produkter, der importeres har ødelæggende konskvenser

Danmark mangler etisk lovgivning for virksomheder

En række europæiske lande har allerede indført lovgivning, der forpligter virksomheder til at tage ansvar for deres handlinger. Verdens Skove støtter Amnesty Internationals kampagne for en ny etisk lovgivning om virksomheders ansvar.

Mejeriet Thise og andre større virksomheder er begyndt at gå væk fra soja i produktionen af kød- og majeriprodukter, da megen soja kommer fra afskovede områder.

Flere og flere virksomheder udfaser soja for at mindske skovrydning

Virksomheder i Danmark og Europa er begyndt at ændre deres forbrug for at bremse skovrydningen i Sydamerika. Senest har virksomheder som Thise og Meny meldt ud, at de vil være sojafri. Selvom det er et skridt i den rigtige retning er et totalt stop for soja ikke nødvendigvis den bedste måde at standse afskovningen på.

Sojafoder driver afskovning - det er ikke kun et restprodukt

Sojafoder driver afskovning - det er ikke kun et restprodukt

Man hører ofte, at de sojakager og sojaskrå, som vi fodrer landbrugsdyr med i Danmark, er restprodukter efter udvinding af sojaolie, men det er helt forkert. Når man fodrer danske køer og grise med soja, er man med til at drive efterspørgslen på en endnu større sojaproduktion, som i forvejen er en af de store syndere, når det kommer til at rydde skov i Sydamerika.

Nyfældet teaktræ i Nongdao, Myanmar -  meget finder ulovligt vej til det europæiske markede. Foto af Mongabay.com

Myanmars tropiske skove fældes ulovligt - så europæiske luksus-yachter kan bygges med teaktræ

Afsløringer om europæiske tømmervirksomheders import af ulovligt teaktræ fra Myanmar ser nu dagens lys. Den ulovlige tømmerhandel ødelægger Myanmars unikke skove og rige biodiversitet og har desuden omfattende konsekvenser for lokalbefolkningens levevis. Tømmeret kommer af bagveje ind i Europa, hvor det især bliver brugt til luksus-yachter, der ejes af nogle af verdens rigeste mennesker.

Mariua, Karai and Porã er blevet sat fri i den store Gran Iberá Park i Argentina. Foto af Tompkins Conservation.

Jaguaren vender tilbage til nationalparken Gran Iberá, Argentina efter 70 år

Jaguaren er vendt tilbage til nationalparken Gran Iberá i Argentina, har været forsvundet fra området i 70 år på grund af reduktion i deres habitater og jagt. Takket være en bevaringsindsats er en jaguarhun med hendes to unger endelig blevet genintroduceret i deres naturlige habitat i nationalparken.

Vis mere