Nyhed -
Flere og flere virksomheder udfaser soja for at mindske skovrydning
Virksomheder i Danmark og Europa er begyndt at ændre deres forbrug for at bremse skovrydningen i Sydamerika. Senest har virksomheder som Thise og Meny meldt ud, at de vil være sojafri. Selvom det er et skridt i den rigtige retning er et totalt stop for soja ikke nødvendigvis den bedste måde at standse afskovningen på.
Af Amanda Veirum
Mejeriet Thise har sat sig et mål om at blive sojafri og i stedet satser mejeriets landmænd nu på lokal produktion af eksempelvis hestebønner, lupiner og ærter som foder til dyrene, der indgår i produktionen. Thise vil dermed være sojafri inden udgangen af 2023. Derudover satser de på senere at kunne tilføje forædlet græsprotein til foderblanding, når teknologien har indfundet sig. Selvom virksomheden primært har importeret økologisk soja, som hovedsageligt dyrkes i Asien, håber den at omlægningen vil mindske den globale efterspørgsel af soja, for på den måde at kunne lette presset på de sydamerikanske skove.
Den stigende efterspørgsel på soja har over de seneste årtier haft stor negativ indflydelse på den sydamerikanske natur. I Brasilien er store arealer af både Amazonregnskoven, den artsrige savanne, Cerradoen, og vådområdet Pantanal blevet omlagt til landbrug, og den globale efterspørgsel på soja er en af de største drivkræfter. Over 75 procent af den samlede sojaproduktion bruges til dyrefoder, som går til dyr, som igen leverer kød- og mejeriprodukter.
Også den norskejede supermarkedskæde, Meny, har lanceret en såkaldt ‘sojafri kylling’, der skal forsikre forbrugerne om, at de via deres aftensmad ikke får brændt regnskov på samvittigheden. Det har medført en omlægning af kyllingeproduktionen, der har krævet nye kilder til protein, nye foderblandinger og en udvælgelsesprocess af den helt rigtige kyllingerace, der ikke behøver samme mængde protein. At lave et mere bæredygtigt og sojafrit alternativ kræver altså en indsats, men disse tiltag sender et signal til hele kød- og mejeriindustrien om, at det er nødvendigt, at de tager ansvar for værdikæderne i produktionen.
Positivt med kritisk blik på sojaproduktionen
Hos Verdens Skove ser man det som et stort skridt i den rigtige retning, at virksomheder har fået øje på Europas uhensigtsmæssige forbrug af soja og handler på det. For en stor drivkraft bag skovrydningen og ødelæggelserne af vitale økosystemer skyldes et voksende forbrug ikke mindst i Europa.
Gry Bossen, politisk koordinator for Verdens Skove, siger:
“Med skovene for øje er det positivt at både Thise og Meny slår bremserne i for sojaens hastigt stigende produktion. Den danske import af soja står eksempelvis for en udledning der svarer til en tredjedel af det danske landbrugs klimaaftryk. Der er altså også nogle klimapoint at hente i et mere bæredygtigt forbrug af soja.”
Forsvarligt brug af soja
Dog er det ikke entydigt godt for naturen at standse sojaproduktionen. Soja er en af de mest proteinrige afgrøder, og den kan skabe mere protein på mindre plads, end de fleste andre afgrøder. Derfor vil en fuldstændig udfasning af soja også have konsekvenser.
“En total udfasning af sojabrug vil få også konsekvenser for skovene. Hvis alle kød- og mejeriproducenter skiftede til nye alternativer til soja, som alle kræver større arealer, vil det med stor sandsynlighed ende med, at være på bekostning af andre naturområder. Altså en forskubbelse af problemerne. Derfor er det vigtigt i stedet at sørge for, at vores produktion ikke ødelægger nogen natur- og økosystemer,” siger Gry Bossen.
Gry Bossen mener derfor, at udfasningen af soja i fødevareproduktion ikke kan løse problemstillingen alene. Det er nødvendigt både at sætte dyreproduktionen ned og samtidigt sikre en forsvarlig produktion af foder, hvor end det foregår.
Bæredygtig produktion og færre produktionsdyr
“Verdens Skove har aktuelt en kampagne, der forsøger at skabe mere opmærksomhed på sojaens problematiske konsekvenser i Sydamerika, og hvordan danske producenter kan være med til at skabe en mere forsvarlig produktion. Det kan eksempelvis være ved at kræve, at producenterne er afskovningsfri i hele deres produktion - uanset hvor denne produktion finder sted. Samtidig er det nødvendigt at nedsætte efterspørgslen på foder, ligegyldigt om det er soja eller andet planteprotein. Derfor skal dyreproduktionen også helt generelt nedsættes.”
I kampen for skovene, bør vi altså både nedsætte dyreproduktionen og sikre en forsvarlig foderproduktion, hvad end dette er af soja eller hestebønner, så ingen produktion sker på bekostning af skovene og andre vitale økosystemer. Derudover skal vi satse mere på plantebaseret kost, som er en langt mere effektiv udnyttelse af proteiner, som vil mindske den danske dyrebestand og vores brug af soja, vurderer Gry Bossen.
Hvad kan du selv gøre? Læs mere om vores sojakampagne og skriv under på, at Danish Crown, der gennem foderet til sine slagtesvin er den største forbruger af soja fra Brasilien, også skal tage ansvar for sin produktion.