Pressemeddelelse -
Verdens Skove om Alternativets skovkatalog: Flot og ambitiøst
Alternativet gik fredag morgen ud med et katalog over konkrete skovområder, som det anbefales at udlægge til urørt skov uden tømmerhugst til gavn for plante- og dyreliv. Verdens Skove er begejstrede for forslaget.
Fredag morgen lancerede Alternativet en handlingsplan for de danske skove, der blandt andet indeholder et katalog over en lang række statsskove, der i partiets øjne vil være mest oplagte at udlægge som urørt skov uden skovdrift med natur og biodiversitet som hovedformål.
Alternativet har udpeget i alt omkring 50.000 hektar konkrete områder i statsskove i hele landet, som partiet foreslår udlægges til urørt skov, herunder områder som Gribskov, Klinteskovene ved Møns Klint, Almindingen på Bornholm, skovområderne ved Vejle Fjord med mange flere. Områderne er udvalgt efter, hvor der er flest rødlistede og truede arter – hvilket typisk falder sammen med skove af høj alder med vild, lysåben natur.
Hos Verdens Skove bliver kataloget modtaget med ros og begejstring.
”Det er et rigtig flot og ambitiøst, konkret katalog, der er kommet fra Alternativet. Det er første gang at et dansk parti byder ind med et så konkret forslag om udlægning af urørt skov. Bliver forslagene realiseret kan i høj grad medvirke til, at vi kan bremse tilbagegangen af arter,” siger Stine Tuxen, biolog hos Verdens Skove. Hun fortsætter:
”Der er gode og konkrete prioriteringer her og nu for statens skove, som følger principperne om at gamle skove med lang historie og store, sammenhængende arealer gavner biodiversiteten mest.”
Verdens Skove har i mange år talt for meget mere urørt skov i Danmark.
”Når skovdrift ophører på store arealer, er det muligt at få vand og vådbund tilbage i skoven, og flere større dyr til at gnave af vegetationen, samtidigt med at træer får lov til at blive gamle og nedbrydes naturligt, hvilket giver flere levesteder og føde til sjældne arter. Det giver på sigt den rigeste natur, vi kan få under vore himmelstrøg,” forklarer Stine Tuxen.
Ifølge Stine Tuxen er det dog ikke helt nok, kun at se på de statsejede skove, selvom det er en rigtig god start.
”Der er stadig et stykke op til de 75.000 hektar, der ifølge forskerne som minimum kræves for at sikre de danske skoves store biodiversitet. Der er derfor brug for en opfølgende politisk indsats for at sikre naturværdier i private skove, hvor der er helt ubeskyttet natur i dag. De private skove rummer naturværdier, der ikke forekommer i de statslige skove, og det glæder Verdens Skove derfor at Alternativet også vil prioritere at udlægge urørt skov i dele af de private skove,” siger Stine Tuxen.
Generelt glæder Verdens Skove sig over, at der for tiden er stort momentum for urørt skov i dansk naturpolitik – ikke bare hos Alternativet, men også i blå blok, hvor flere partier både før og efter valget har lovet mere urørt skov som en del af den naturpakke, der lige nu skal forhandles i Folketinget.
”Vi håber at denne bevægelse omkring urørt skov nu vil holde momentum , så vi kommer til at se konkrete resultater, der kan bidrage til at skabe en dansk natur som er rig på en mangfoldighed af liv.”
Hos Verdens Skove er man dog stadig bekymret over, at der i netop nogle af de skove med høj biodiversitet og naturpotentiale, som Alternativet nu også har udpeget, stadig foregår tømmerhugst i disse uger, imens naturpakken med urørt skov forhandles.
Miljø- og fødevareminister har for nyligt indført et midlertidigt hugststop frem til sommer i disse statsskove – men kun for det træ, som der ikke er lavet slagskontrakter på. Det er der dog typisk på det meste træ, der bliver fældet.
Flere af de naturrige skove, som Alternativet har udpeget, kan derfor nå at blive fattigere på netop de naturværdier, som man gerne vil bevare ved at udlægge dem til urørt skov.
”Vi håber at regeringen ikke bare vil lade sig inspirere af de konkrete skovforslag, men også indføre et fuldt hugststop for de mere end 100-årige løvtræer i disse særligt værdifulde skove indtil naturpakken ligger klar. Salgskontrakterne må kunne opfyldes med træ fra skove, der er mindre vigtige for den trængte danske biodiversitet,” siger Stine Tuxen.
Related links
Emner
Kategorier
Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.
Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.
Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.
I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.
Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982.