Gå til indhold
Fældet træ i Gribskov ligger klar til at blive fræset op til at blive brændt som biomasse
Fældet træ i Gribskov ligger klar til at blive fræset op til at blive brændt som biomasse

Pressemeddelelse -

Internationale NGOer til Danmark: Stop afbrænding af biomasse

Dansk brug af biomasse er ikke vejen frem, men er både en klimablindgyde og en trussel mod verdens skove. Så klart lyder det i et åbent brev fra 11 internationale miljøorganisationer til klimaminister Dan Jørgensen og regeringens støttepartier. Budskabet bærer særlig vægt, da det kommer fra grønne organisationer i lande som USA, Estland og Litauen, hvis skove leverer meget af den biomasse, der går op i røg i danske varmeværker.

De grønne NGO’er understreger i deres brev, at biomasse ikke er CO2-neutralt, de og kritiserer direkte kriterierne i den danske brancheaftale om bæredygtig biomasse for ikke i tilstrækkelig grad at tage hensyn til klimaet, skovene og lokalsamfunds interesser. I brevet opfordres den danske regering direkte til lægge en afgift på træbiomasse og sætte en snarlig slutdato for brug af biomasse i Danmark.

Gry Bossen, politisk konsulent i Verdens Skove, er glad for støtten fra de udenlandske NGO’er: ”Dette bekræfter Verdens Skove da den nuværende voldsomt høje danske import af biomasse ikke er bæredygtig, og fokus må være på reelt klimavenlige energiformer, ikke biomasse.”

Brevet til klimaministeren kommer efter en lang række afsløringer på TV2 og tiltagende kritik af Danmarks betegnelse af biomasse som grøn, klimavenlig energi, fra forskere i ind- og udland.

Med henvendelsen sættes der også fokus på, at Danmarks handlinger følges nøje i udlandet.

”Dette sender et vigtigt signal til regeringen om, at Danmarks exceptionelt høje import af biomasse, med potentielt ødelæggende virkninger for skov og klima, rent faktisk truer med at ødelægge Danmarks grønne image”, fortsætter Gry Bossen.

Afsenderne opfordrer også til en konstruktiv dialog omkring løsninger for at få en meningsfuld udfasning af biomassen i forbindelse med den ny annoncerede klimalov, som regeringen har bebudet.

Det budskab tilslutter Gry Bossen sig: ”I Verdens Skove er vi parate til en åben og ærlig dialog både med politikerne og den danske energibranche. Målet må være at sikre, at der ikke drives rovdrift på vore skove, og at Parisaftalens mål om en temperaturstigning på 1,5 grader føres ud i livet og ikke kun bliver på papiret ”. 

Læs brevet her.

Emner

Kategorier


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som Regnskovsgruppen i 1982 og blev stiftet som Foreningen Regnskovsgruppen Nepenthes i 1983. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

I Verdens Skoves nye rapport Climate Change, Biomass and the Forest kan man læse at Danmark nu er det land, der importerer 2. flest træpiller i verden og vi bruger suverænt flest træpiller per indbygger på verdensplan.

Biomasse giver ikke grøn førertrøje

Verdens Skove frygter at regeringens nye energiudspil vil indeholde alt for stort fokus på brugen af biomasse, hvilket vil diskvalificere Danmark som grønt foregangsland. Det danske forbrug af biomasse er på ingen måde bæredygtigt i en global skala, og det er derfor vigtigt at Danmark går forrest i udfasningen af brugen af biomasse.

I 2016 var hele 43 procent af Danmarks anvendte biomasse importeret fra udlandet. Foto: Wikimedia Commons.

Verdens Skove bliver bekræftet af Klimarådet: Biomasse kan være sortere end kul

En ny rapport fra Klimarådet giver Verdens Skove medhold i foreningens kraftige kritik af biomasse som energikilde. Rapporten fastslår, at biomasse kan være skadeligt for klimaet. Andreas Petersen fra Verdens Skove hilser Klimarådets rapport velkommen og håber at denne viden kan skabe politisk vilje til fremadrettet at sikre en reduktion i Danmarks forbrug af fast biomasse.

Vildledt af biomasse

Vildledt af biomasse

Verdens Skove har sammen med 120 andre NGO'er underskrevet en verdensomspændende udmelding hvor vi tager afstand til brugen af skovbiomasse i energisektoren. Vi ønsker sammen med vores internationale netværk at bryde med vildledelsen om at biomasse er bæredygtigt og klimavenligt.

Øget brug af biomasse i energisektoren truer miljø og klima. Foto: Shutterstock

En alliance af internationale organisationer; stop brugen af træbaseret biomasse

En koalition af 119 internationale organisationer fra 40 lande advarer i dag om, at den hurtige globale vækst i den såkaldte bioøkonomi udgør en alvorlig risiko for klima, natur og menneskerettigheder. Verdens Skove og NOAH er blandt de underskrivende organisationer, der nu advarer imod de mængder biomasse og andre naturprodukter som en industrialisering af bioøkonomien lægger op til.

Brugen af biomasse er løbet løbsk til skade for klimaet, naturen og biodiversiteten

Ny kampagne fra Verdens Skove: Stop med at fyre med vores skove

Afbrændingen af træbiomasse er løbet løbsk. Vi afbrænder i dag årligt millioner af tons træbiomasse. Med det kolossale forbrug belaster vi naturen både i vore egne og udenlandske skove, og det skader biodiversiteten og klimaet. Det vil Verdens Skove stoppe med en kampagne, der skal få regeringen til at tage ansvar. Støt kampagnen her

Biomasse importeret fra USA er problematisk, men alligevel afbrænder Aarhus amerikanske træpiller af for energi.

17 amerikanske NGO'er advarer - Aarhus' grønne fremtid formørkes af sort energi fra USA

Aarhus har retorisk sat et ambitiøst mål om at blive fuldstændig CO2-neutral som by i 2030. Hele Aarhus By skal være klimaneutral om ti år ifølge planen. En afgørende rolle for at reducere byens udslip af CO2 spiller byens forbrug af ’CO2-neutral’ træbiomasse. Dette inkluderer de enorme mængder amerikanske træpiller, der brændes på Studstrupværket.