Gå til indhold
Matsés sharman. Foto: Mongabay
Matsés sharman. Foto: Mongabay

Nyhed -

Den helbredende skov: Shamaner fra Amazonas nedskriver viden om skovens medicin.

Shamaner og overhoveder fra Matsés stammen i Amazonas har i samarbejde med Acaté Amazon Conservation udarbejdet et samlingsværk over alle planter som de i generationer har brugt til at helbrede dem selv, skriver Mongabay. Værket bliver komplet med billeder af hver enkelt plante, hvor de findes, og hvordan de bruges mod hvilke sygdomme.

Af Johan Bollhorn

Fra Amazonas, over Afrika, og til Indonesien risikerer oprindelige folk at miste deres kultur, traditioner, samt deres uerstattelige viden omkring den natur de har gjort til deres hjem grundet en stadigt større eksponering fra den moderne verden skriver Mongabay. Nu har Matsés stammen i Amazonas i samarbejde med Acaté Amazon Conservation dokumenteret og samlet deres kumulerede viden i et stort samlingsværk (1,044 sider anno 2017) for at redde deres viden til fremtidens generationer, der tidligere har været videregivet fra mund til mund.

Problematikken blev aktuel da en af stammens ældre shamaner døde uden at have givet sin viden videre, og dermed gik et helt livs lærdom tabt for eftertiden. Dette er yderligere tragisk set i lyset af, at fjerne stammer, der har tabt viden om brug af naturlig medicin, samtidig har begrænset tilgang til moderne medicin hvilket gør at deres dødelighed gennemsnitligt er højere for et givent land end for resten af befolkningen. Det er her Acaté Amazon Conservation med direktør og medstifter, Christopher Herndon kommer ind i billedet. Ved at mødes med overhoveder og shamaner fra stammen gik de i gang med projektet, der er opdelt i 3 faser. Fase 1 er samlingsværket, der allerede findes i to bind. Fase 2 er en mentor ordning, hvor hver ældre shaman får et yngre medlem i lære, med fokus på de landsbyer der mangler traditionelle shamaner. Da den moderne verdens indtog til en grad er uundgåeligt går fase 3 ud på en ordning hvor moderne medicin kan integreres i symbiose med deres egen naturmedicin. Eksempelvis er malaria en invasiv sygdom, der dårligt bekæmpes med deres egen medicin.

Ved at sikre oprindelige folks rettigheder og eksistensgrundlag for fremtiden kan vi samtidig sikre beskyttelsen af den omkringliggende natur. Igen skal der ikke kigges længere væk end til Matsés stammen, der råder over et område på mere end 1,2 millioner hektar regnskov. Dette synspunkt omkring oprindelige folks vigtighed for regnskoven deles af Christopher Herndon som udtaler til Mongabay.

”set ud fra en bredere forståelse for naturbevarelse, så ved vi, at der er en stærk sammenhæng mellem intakte økosystemer og regioner der indeholder samfund af oprindelige folk. Derved er styrkelse af deres samfund og kultur en af de mest effektive måder hvorpå vi kan beskytte større områder af regnskov.”

På denne måde kan vi slå to fluer med et smæk så at sige. Ved at sikre at de oprindelige folk kan blive ved at leve som de altid har gjort, sikrer vi samtidig skoven omkring dem samt den overvældende palet af liv, som kalder regnskoven deres hjem.

Håbet er, at dette initiativ kan brede sig til andre stammer af oprindelige folk rundt omkring i tropiske skove. Allerede nu ses ”helbredende skove” flere steder, som fungerer som apoteker for skovens folk. Skovstykker i udkanten af landsbyer hvor shamaner dyrker forskellige helbredende planter og svampe således at sygdom hurtigere, og mere effektivt, kan behandles.

Dette projekt kom af en idé og en følelse af nødvendighed for at sikre en stammes livsstil og sundhed. Af den idé er der kommet et opslagsværk uden fortilfælde og et fornyet håb for overlevelsen af oprindelige folks kultur.  

Emner

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Yanomami stammen er en af de stammer, der angribes af kvægfarmere og andre indtrængere, og som nu også trues af coronavirus. Foto: Survival International

Oprindelige folk isolerer sig for at undgå corona

Flere oprindelige folk er blevet smittet med corona i Mellem- og Sydamerika. Udefrakommende sygdomme har historisk været med til at decimere den den oprindelige befolkning i Latinamerika, og selv i nyere tid har sygdomme ramt flere stammer voldsomt. Den nuværende corona-virus er ingen undtagelse, og det bekymrer flere af de oprindelige folk. I Brasilien gør Bolsonaro kun situationen værre.

Foto: Shutterstock

Trusler og vold mod oprindelige folk eskalerer i Bolsonaros Brasilien

Trusler og vold mod Brasiliens oprindelige folks samfund er eskaleret væsentligt siden Jair Bolsonaro nylige indtræden som præsident. Mindst 14 af de oprindelige folks reservater er blevet invaderet eller truet med invasion. Ledere af de oprindelige folk siger, at Bolsonaros voldsomme udtalelser mod oprindelige folk har opildnet til vold og at regeringen ikke vil beskytte dem.

Photo: Shutterstock - Bjergskov/Tågeskov

Skovens Dag: Mød fire særligt fantastiske tropeskovtyper, du måske ikke kendte

De fleste har hørt om regnskoven; men selvom regnskoven er den vi taler mest om, findes der utroligt mange forskellige og spændende slags skove ude i verden. I anledning af Skovens Dag fortæller vi her om nogle af de enestående typer af tropiske skove, som får mindre opmærksomhed, men ikke desto mindre har stor betydning for både klimaet og utallige arter af dyr og planter.