Nyhed -
Bæredygtig kakao hjælper skov og lokale i Honduras
I Honduras arbejder Verdens Skove sammen med lokale skovsamfund om at etablere kakaoplantager på ryddede skovområder. Det genskaber skovdækket til gavn for dyrene og klimaet, og skaber samtidigt bæredygtige indtægter for lokale.
Verdes Skove arbejder i Honduras sammen med lokale skovsamfund om at bevare skoven gennem bæredygtig produktion.
Tilbage i 2004 begyndte Verdens Skove at arbejde med at etablere af kakaoplantager på ryddede skovområder i bufferzonen til Pico Bonito nationalparken i Honduras. Dette var tænkt som et middel til at skabe lokale indtægter gennem en mere produktiv og klimavenlig brug af jorden.
Samtidigt genskaber kakaoplantager det tabte skovdække i de ryddede områder, og selvom det ikke genskaber den tabte biodiversitet fuldstændigt, så fungerer kakaoplantagerne modsat mange andre afgrøder stadig som korridorer for skovens dyr såsom fugle og jaguarer.
Verdens Skove var således med til at etablere et lokalt kakaokooperativ med det mundrette navn ASOPROPIB. I dag, 12 år senere kan man tydeligt se resultatet af dette arbejde.
Jakob Ryding, rådgiver i Honduras for Verdens Skove, forklarer:
”2016 har været et særligt godt år for ASOPROPIB. Et af de vigtigste fremskridt er, at de er blevet trænet i at sortere kakaoen i forskellige kvaliteter, hvilket har stor betydning for deres indtjening. Tidligere har de solgt al deres kakao usorteret. Nu sælger de den i forskellige kvaliteter, hvilket betyder at de kan få 48 procent højere pris for den bedste kakao og 60 procent højere pris, hvis den også er økologisk produceret.”
Hvor kakaobønderne i tidligere år har oplevet, at noget af deres kakao ikke levede op til markedets kvalitetskrav, så har ASOPROPIB nu fået så meget styr på produktionen at 100 procent af deres kakao i 2016 levede op til markedets standarder. Markedet belønner denne indsats, og ASOPROPIB oplever for øjeblikket en langt større efterspørgsel på deres produkter, end de kan levere. Denne succes bemærkes af mange.
Ryding fortæller:
” ASOPROPIB har i løbet af 2016 mere end fordoblet sit medlemstal, fra 40 til 90 medlemmer, hvilket vil sige, at endnu flere lokale producenter får gavn af fremgangen. Medlemstilgangen betyder i nogle tilfælde at oliepalmeproducenter omlægger deres oliepalmeplantager til kakaoplantager.”
Arbejdet er dog ikke uden udfordringer, da den største høstsæson sammenfalder med de mest regnfulde måneder. Det har betydet at kakaobønderne har mistet indtægter, da fugtigheden har gjort det umuligt at soltørre af kakaoen godt nok, og dette har påvirket kvaliteten.
Verdens Skove har derfor i 2016 hjulpet ASOPROPIB ved at investere i en tørremaskine, som gør at man på selv de mest regnfulde dage kan få tørret kakaoen ordentligt. Målet for 2017 er at få fremstillet et luksus kakaoprodukt fra ASOPROPIB, som vil blive sat til salg i Verdens Skoves webshop, så danskerne kan støtte ASOPROPIB ved at spise god chokolade fra regnskoven.