Gå til indhold
Konik hestene skal  være med til at pleje Bjergskov. Konik heste er rigtig gode til at spise for eksempel brombærkrat.
Konik hestene skal være med til at pleje Bjergskov. Konik heste er rigtig gode til at spise for eksempel brombærkrat.

Pressemeddelelse -

​Syv vilde heste skal forbedre naturen i Bjergskov

Lørdag den 6. maj kl. 16 bliver den sønderjyske natur en smule vildere. Her vil naturorganisationen Verdens Skove nemlig sætte en flok vilde heste ud på overdrevet Bjergskov nær Aabenraa.

Det drejer sig om i alt syv såkaldte konik heste fra Tyskland, herunder en hingst, fire hopper og to helt nye føl fra dette forår. Bjergskov, der aldrig har været under plov, forvaltes i samarbejde af Verdens Skove, Naturstyrelsen og Forsvaret, og udsættelsen af hestene er et nyt og vigtigt tiltag i områdets naturforvaltning.

Heste skaber variation i naturen

Hestene er der ikke kun for hyggens skyld: De skal nemlig være med til at pleje naturen i området og forbedre levevilkårene for en række planter, insekter og dyr. Stine Tuxen, biolog og bestyrelsesmedlem i Verdens Skove, forklarer:

Konik heste er rigtig gode til at spise af for eksempel brombærkrat. Brombærkrat er ikke i sig selv en dårlig ting, for mange andre arter lever i og af dem. Men i Bjergskov har de bredt sig så meget, at de begynder at fortrænge andre arter. Derfor kan hestene være med til at holde brombærrene i skak og skabe plads til, at andre plantearter også kan trives.”

Desuden er hestene gode til at skabe variation i landskabet, fortæller Stine Tuxen:

”Heste går gerne rundt i en række efter hinanden og skaber på den måde nogle stier, hvor græsset er trampet ned. Det er blandt andet godt for en række insekter, der har brug for jordbund uden for meget græs.”

Selv hestepærerne har en vigtig funktion i naturen, både som gødning og for forskellige billearter, fortæller Stine Tuxen.

Skal gå frit udenfor året rundt

Græssende dyr bliver i stigende grad brugt til naturpleje rundt omkring i landet. Men noget af det særlige ved projektet i Bjergskov er, at hestene ikke skal hentes ind om vinteren, men skal gå frit udenfor året rundt.

”Problemet med at hente græssende dyr ind i stalden hver vinter er, at det netop er om vinteren, at de spiser planter som brombær. Brombær er stedsegrønne, så om vinteren er det oplagt føde for dyrene, men om sommeren er der mange andre ting, der også frister,” forklarer Stine Tuxen.

”De fleste af vores arter her i Danmark er jo ikke tilpasset det system, vi mennesker har lavet, med at der bliver græsset intensivt i den ene halvdel af året, og slet ikke i den anden. De trives derfor bedre, når der går dyr og påvirker området året rundt,” uddyber hun.

Netop fordi tanken er, at lade dyrene gå frit udenfor året rundt, er valget faldet på konik hestene. Konik heste er nemlig særligt godt egnede til at gå ude om vinteren, fordi arten er meget hårdfør, fortæller Stine Tuxen:

”Det er en af de ældste overlevende oprindelige hestearter, vi har tilbage i Europa. De er derfor godt rustet til et lidt vildere liv i det fri,” fortæller hun.

Skulle der bliver meget koldt og blæsende, er der dog bygget et læskur til hestene i området, forsikrer hun. Der bliver desuden ført løbende tilsyn med dyrene og deres trivsel.

Tanken er, at disse heste skal leve så vildt som muligt - indenfor de rammer, der er. De skal ikke være tamme kæledyr. Men de er meget fredelige, så man kan sagtens gå tur derinde og opleve dem. Og så tager vi selvfølgelig lovgivningen om dyrevelfærd meget alvorligt. Men vores forventning er naturligvis, at disse heste vil trives rigtig godt med et liv i den frie natur,” siger hun.

Philip ønskede sig natur i fødselsdagsgave – samlede 25.000 ind til hestene

Pengene til projektet er i øvrigt resultatet af primært én ung mands ønske om mere vild dansk natur. Naturformidler Philip Hahn-Petersen ønskede sig tilbage i 2014 mere vild natur i 30 års fødselsdagsgave i form af donationer til store græsædere på Bjergskov overdrev.

Derfor samlede han over 25.000 kroner ind til Verdens Skove. De penge får nu bogstavligt talt ben at gå på når hestene, der primært er finansieret af disse penge, bliver sat ud.

Jeg glæder mig rigtig meget over at være at være med til at sikre en vildere og rigere natur. Takket være en masse af mine dejlige venner, vil der nu også blive sat vildheste ud på Bjergskov. Bedre fødselsdagsgave kan man ikke ønske sig," siger Philip Hahn-Petersen, der naturligvis har tænkt sig at tage med og ser hestene blive sluppet fri i Bjergskov.

Vær med og overvær, når de vilde heste slippes løs. Det sker lørdag den 6. maj kl. 16-18 i Bjergskov.

Mød op her

Flensborgvej 397, 6200 Aabenraa

Kontakt:

Stine Tuxen, biolog og bestyrelsesmedlem i Verdens Skove

Mobil: 2858 1100

Mail: snt@verdensskove.org

Nikolai Lang, kommunikationschef i Verdens Skove

Mobil: 2684 6744

Mail: nl@verdensskove.org

Emner


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Hjulspor efter hårdhændet maskinel rydning af brombærkrat i det fredede Bjergskov. Foto: Jan Kunstmann

Verdens Skove opsiger samarbejde med Naturstyrelsen efter naturødelæggelser i Bjergskov

Naturstyrelsen og Forsvaret har med tunge maskiner ryddet brombærkrat i det fredede Bjergskov. Rydningen har ødelagt levesteder og jordbund samt vinterføden for de vilde heste, som Verdens Skove har sat ud i området. Samtidigt er flere års frivilligt arbejde nu spildt. Verdens Skove har derfor opsagt samarbejdet om forvaltningen af Bjergskov.