Gå til indhold
Et lille hjørne af den 915 hektar store Filsø. Det er afgørende at forskeres anbefalinger implementeres i naturforvaltning for at afhjælpe biodiversitetskrisen. Foto: Rune Engelbreth Larsen
Et lille hjørne af den 915 hektar store Filsø. Det er afgørende at forskeres anbefalinger implementeres i naturforvaltning for at afhjælpe biodiversitetskrisen. Foto: Rune Engelbreth Larsen

Pressemeddelelse -

Ny rapport fra Verdens Skove: Naturstyrelsen følger ikke forskernes anbefalinger i deres naturforvaltning

En ny rapport viser, at forskeres anbefalinger ikke inddrages i forvaltningen af vores fælles natur. Rapporten er udarbejdet af Verdens Skove, som mener, at det er afgørende at disse anbefalinger implementeres for at afhjælpe biodiversitetskrisen.

I en ny rapport, udarbejdet af Verdens Skove, undersøges det i hvilket omfang otte forskeranbefalinger er blevet implementeret i enhedens forvaltning af deres græsningsarealer. Rapporten er blevet udarbejdet på baggrund af en aktindsigt i kontrakterne for Naturstyrelsen Vadehavet. Konklusionen er, at ingen af kontrakterne lever op til mere end tre af de otte anbefalinger. Samtidig lever ingen af kontrakterne op til de tre højest prioriterede anbefalinger.

Biolog Stine Tuxen, der står bag rapporten, udtaler: ”Undersøgelsen viser med al tydelighed, at forskeranbefalingerne ikke inddrages i forvaltningen af vores natur. Det er helt afgørende at disse anbefalinger implementeres, hvis vi skal gøre os noget håb om at afhjælpe biodiversitetskrisen.”

Der er ikke umiddelbart noget der står i vejen for at følge forskernes anbefalinger, understreger Stine Tuxen: ”Syv ud af de otte anbefalinger kunne Naturstyrelsen uden videre have implementeret inden for deres nuværende rammer. Det her handler altså ikke kun om Naturstyrelsens rammer, men om at de ikke udnytter de muligheder de allerede har.” Hun slår derfor fast, at ”det er rystende tydeligt at forskere har talt for døve øre. I årevis.”

Politiske anbefalinger

Stine Tuxen peger på, at der skal ske ændringer i naturstyrelsens økonomiske rammer: Det fungerer ikke at Naturstyrelsen skal finansiere sig selv igennem naturødelæggende aktiviteter. ”Politikerne skal sætte biodiversiteten på finansloven og fritage Naturstyrelsen for kravet om selvfinansiering ” forklarer hun

Desuden er der behov for at politikerne opretter naturzoner: En lovgivning der beskytter naturarealer imod produktion og økonomiske interesser, som forringer biodiversiteten på arealerne. 



Læs konklusioner og politiske anbefalinger her

Læs hele rapporten her

Se kort over de undersøgte arealer her

Emner

Kategorier


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Verdens Skove er medlem af Fredningsalliancen, der arrangerer en demonstration ved Christiansborg mod Affredningsloven søndag 24. februar kl. 11.00.

Lovforslag truer igen Amager Fælled

”Jeg finder det stærkt bekymrende, at politikerne vil anlægge en hel bydel på et grønt område lige ved siden af strandengens unikke natur. Vi sikrer ikke områdets enestående naturværdier ved gennemhulle området med asfalterede stier”, udtaler Anders Morten Christoffersen, formand i Verdens Skove.

 ​EEA vil nu bruge satellitbilleder til at skabe et bedre og mere detaljeret overblik over udviklingen i de europæiske skove. Foto Skov og mark i det vestlige rusland.

Verdens Skove ser frem til mere detaljeret overblik over udviklingen i de europæiske skove.

Det Europæiske Miljø Agentur, EEA , vil nu bruge satellitbilleder til at skabe et bedre og mere detaljeret overblik over udviklingen i de europæiske skove. Det glæder Verdens Skove, som i forvejen bruger mange satellit-data til at overvåge skovområder. Verdens Skove håber de nye muligheder især kan bruges til at styrke overvågningen af den danske biodiversitets tilstand
Af Nikolai Lang
For V

Tag På Tur er et projekt, som har til formål at få beboere fra sociale områder ud i naturen.

Naturoplevelser i sociale boligområder

Børn, unge og voksne har i stigende grad benyttet sig af tilbudene fra projektet Tag på Tur. Her oplever mange en helt ny verden, får bedre sammenhold og får samtidig mere forståelse og et tættere forhold til naturen.