Gå til indhold
Regnskov i Indonesiens Riau-provins. Foto: Rhett A. Butler
Regnskov i Indonesiens Riau-provins. Foto: Rhett A. Butler

Nyhed -

Ny film viser Dayak-stammens kamp mod palmeoliegigant

Ny mini-dokumentar sætter fokus på de indfødtes kamp i Semunying Jaya mod Darmax Agro, en af Indonesiens største palmeolieproducenter.

(Denne artikel er fra Mongabay)

Oversat og redigeret af: Sanne Lundqvist

En konflikt mellem et lokalsamfund på Borneo og et indflydelsesrigt palmeoliefirma er omdrejningspunktet i en ny dokumentar af en af Indonesiens mest kendte filmskabere Nanang Sujana.

Filmen følger Dayak Iban-folket i Semunying Jaya og deres kamp mod PT Ledo Lestari, som er datterselskab til Darmex Agro Group, hvis ejer er en af Indonesiens rigeste mænd, nemlig Surya Darmadi.

Lokalsamfundet har sasøgt firmaet for at stjæle deres jord. Sagen blev afvist i slutningen af sidste år, fordi der ikke var bevis for at lokalsamfundet bestod af indfødte, en dom de har appelleret.

Filmen er instrueret af Nanang Sujana og blev lavet i forbindelse med projektet “If Not Us Then Who”, et projekt der undersøger de problemer som skovfolk over hele verden står ansigt til ansigt med i forbindelse med klimaforandringer.

Fordrevet fra hus og hjem

I filmen hører vi beboernes beretninger om firmaets ødelæggelse af skoven, som for dem fungerer som deres levebrød, helligdom og gravsteder for deres forfædre.

Efter de havde brændt vores huse ned, var det eneste min mor og jeg havde tilovers tårer”, fortæller en kvinde ved navn Fransiska. “Alle ens minder om familien var i det hus”.

De protester der var efter firmaets ankomst i 2004 fik dem ikke til at rykke sig, så beboerne tyede til mere direkte handling, hvilket bl.a. bestod af brug af redskaber. Adskillige af samfundets beboere blev smidt i fængsel og blev beskyldt for røveri og afpresning.

Denne form for kriminalisering af oprindelige folk var meget normal i Indonesien, fortæller Abdon Nababan, som er generalsekretær i Indigenous Peoples Alliance of the Archipelago (AMAN).

Denne nation må ikke lade de oprindelige folk forblive kolonialiseret, diskrimineret imod og forblive set som samfundets laveste klasse”, tilføjer han. “Hvis dette fortsætter er det ikke kun de oprindelig folk der taber men hele nationen.

Darmex er en af de få firmaet der er blevet smidt ud af RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). RSPO står for at definere standarden for ansvalig produktion af palmeolie.

Sidste år blev Darmadi arresteret for at bestikke guvernøren for Sumatras Riau-provins. Guvernøren blev dømt, men da det kom til Darmadi besluttede retten, at der ikke var nok bevis til at han kunne blive dømt.

Se filmen: 

Related links

Emner

Kategorier

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Indonesien, der er verdens største producent af palmeolie, har ryddet enorme skovområder for at give plads til pameolieplantager. Foto af Mongabay.org

Indonesien giver grønt lys til at omdanne nogle af de sidste store urskove til plantager

Indonesiens skove ryddes til palmeolieplantager, og palmeolien eksporteres i stor stil til EU. Skovrydningen resulterer blandt i tab af biodiversitet, miljøforurening og krænkelser af oprindelige folks rettigheder. Palmeolieindustien har snart udtømt de tilgængelige skovressourcer på Sumatra og Borneo. Nu risikerer også Papuas velbevarede skove også at få saven.