Pressemeddelelse -
Verdens Skove støtter fortsat FSC
FSC mærket er blevet nævnt i en række historier fra DanWatch om bøderamte eksportører af tropisk træ. Verdens Skove fastslår, at DanWatch historie ikke indeholder bekymrende kritikpunkter af FSC men medgiver samtidig, at mærkningen ikke er perfekt og at der naturligvis er plads til forbedring i FSC. Verdens Skove opfordrer derfor til at blive ved med at købe FSC certificerede træprodukter.
DanWatch har bragt en sag, der handler om at danske importører af træ fra Brasilien, køber tømmer af FSC-certificerede eksportører, som har fået store bøder af den brasilianske regering for dokumentfalsk. Disse eksportører forhandler også FSC-mærket træ, men DanWatch påviser ikke konkrete eksempler på, at det illegale træ skulle være FSC-mærket.
Andre Mildam, rådgiver i Verdens Skove forklarer:
”Det er her vigtigt at forstå, at FSC-systemet fokuserer på de enkelte produkter som bærer FSCs logo. At en virksomhed har en såkaldt FSC-sporbarhedscertificering betyder, at den pågældende virksomhed kan købe og sælge certificerede produkter, som kommer fra FSC-certificerede skove. ”
Kontrollen af FCS foregår således, at en del af certificeringen udføres ved årlige kontrolbesøg, af uvildige certificeringsfirmaer, som kontrollerer, at FSCs standarder efterleves.
Verdens Skove understreger, at det ikke betyder, at den certificerede virksomhed ikke samtidigt kan sælge træ, som ikke er certificeret af FSC.
”Præcist ligesom en dansk forhandler sagtens kan sælge økologiske og konventionelle produkter på en gang” forklarer Mildam
Det træ, som Danwatch påviser problemer med, er med andre ord ikke det FSC-certificerede træ, men træ som falder undenfor FSCs kontrol.
Verdens Skove mener, at danske virksomheder har et åbenlyst etisk ansvar for at presse problematiske leverandører til at ændre adfærd længere bagud i den værdikæde de agerer i.
“Danwatch sætter her fokus på en meget seriøs og vigtig problematik, relateret til tømmerproduktion i Brasilien.
Andre Mildam forklarer:
”De danske importører som køber produkter af virksomheder, der begår lovovertrædelser og brud på menneskerettigheder, er efter vores læsning af de internationale aftaler klart ansvarlige for at sikre, at dette ikke fortsætter. ”
Verdens Skove mener her, at man bør skelne i mellem et moralsk og et legalt ansvar:
”Men de tilfælde, hvor den illegale og uetiske praksis foretages af aktører, som ikke indgår i den danske importørs varekæde, så er den danske virksomhed, efter vores opfattelse, ikke legalt ansvarlig, ” forklarer Mildam og fortsætter:
”Dette betyder dog ikke, at den danske virksomhed ikke har et klart moralsk ansvar for at presse sine samarbejdspartnere til at droppe de problematiske leverandører. Her mener vi helt klart, at DanWatch har fat i en utroligt relevant problematik.”
Verdens Skove mener derfor, at en problematisk leverandør af tømmer, som i øvrigt er sporbarhedscertificeret af FSC, bør udsættes for kritik og eventuelt boykot, men det er ikke et argument imod at købe FSC certificeret tømmer.
Mildam fortæller, at der stadig er en relevant kritik at fremføre:
”Hvis danske importører af tropisk træ får træ fra varekæder, hvori der indgår virksomheder, der åbenlyst begår ulovligheder, så mener vi at problematikken er relevant at fremføre. ”
Men kritikken bør fokusere på det relevante understreger Mildam:
”Man bør klart fravælge de pågældende uetiske leverandører. Men en kritik af FSC i denne sammenhæng er ikke særligt logisk, da det FSC-certificerede træ jo netop kommer fra de skove, hvor man producerer træet under fornuftige miljø- og arbejdsforhold. FSC er med andre ord netop den garant vi har brug for, på et marked med så mange problemer som træmarkedet.”
Andre Mildam slår derfor fast, at Verdens Skove fortsat støtter op om FSC:
”FSC er stadig den stærkeste og mest troværdige skovcertificering, der findes. Hvis nogen har kendskab til FSC-certificerede virksomheder, som begår lovovertrædelser, så kan disse indklages til Naturstyrelsen eller FSC’s eget klagesystem.”
Midam fortællere videre, at der altid vil kunne findes eksempler på svindel, men Verdens Skove mener ikke, at det sker systematisk i FSC systemet:
”Vi kender ikke til at FSC bruges i udbredt grad af kriminelle organisationer, og har hidtil ikke set andre fremlægge dokumentation for, at det skulle være tilfældet. I forhold til Danwatch’s artikel finder vi heller ikke, at den forbinder konkrete FSC-certificerede produkter med lovovertrædelser. ”
Andre Mildam opfordrer til at blive ved med at købe FSC-certificeret tropisk tømmer:
”Vi anser det ikke som formålstjenstligt at bandlyse alt handel med tropisk træ, som nogle miljøorganisationer advokerer for, da det højst sandsynligt vil medføre endnu mere afskovning i troperne. ”
I de områder, hvor Verdens Skove arbejder, er fældning af skov for at give plads til landbrug, soja og palmeolie en langt større trussel mod regnskoven end illegal handel med tømmer.
Salg af FSC certificeret tømmer er med til at give de mennesker som bor i regnskoven et bæredygtigt alternativ, som kan give dem et økonomisk incitament til at bevare skoven frem for at fjerne den.
.
Emner
Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.
Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.
Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.
I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.
Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982.