Gå til indhold
Brasiliens regering vil lovliggøre destruktiv rodrift som ulovlig minedrift som her på de oprindelige folk Yanomamis landområder. Foto af Greenpeace
Brasiliens regering vil lovliggøre destruktiv rodrift som ulovlig minedrift som her på de oprindelige folk Yanomamis landområder. Foto af Greenpeace

Pressemeddelelse -

Verdens Skove og 14 andre organisationer i appel til passiv dansk regering: Hæv stemmen over for Brasiliens skovødelæggelse og brud på menneskerettigheder

København, 17. april 2021 - 15 danske organisationer sender nu et opråb til statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod for at få regeringen til at tage afstand og sige fra over for Brasiliens regering, der er er ved at haste lovforslag igennem, der vil øge rydningen af Amazonas-regnskoven, svække miljøbeskyttelsen og føre til overgreb mod landets oprindelige folk.

Gruppen af organisationer, der repræsenterer klima, miljø, natur, menneskerettigheder og udvikling, retter i et åbent brev en stærk appel til den danske regering om at reagere på alarmsignalerne om, hvordan lovpakken - som det brasilianske civilsamfund har døbt “Destruction Package” - vil presse kontroversielle love igennem i ly af coronakrisen.

Læs det åbne brev fra organisationerne.

Hvis lovene gennemføres, vil de krænke menneskerettigheder for især oprindelige folk og accelerere biodiversitets- og klimakrisen som en konsekvens af yderligere rydning af Amazonas-regnskoven.

Organisationerne opfordrer den danske regering til at rejse en omgående kritik af Brasiliens regering, ledet af præsident Jair Bolsonaro, og lægge pres på Brasilien for at bremse lovforslagene. Derudover peger organisationerne på, at det absolut stærkeste redskab, som den danske regering har til at påvirke Brasiliens regering, er at afvise den foreliggende frihandelsaftale mellem EU og Mercosur-landene (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay) og arbejde for en genforhandling af aftalen i EU.

Pakken af lovforslag kan blive sendt til behandling meget snart og vil blandt andet tillade minedrift på de oprindelige folks områder, hvilket vil forurene jorden og floder, og lovliggøre jordtyveri, hvilket vil åbne op for endnu mere skovrydning i Amazonas og fordrivelse af oprindelige og lokale folk fra deres landområder. Lovforslagene vil derudover forøge risikoen for rekordstore skovbrande - 2020-brandene var de værste i 12 år - og yderligere skovødelæggelse af Amazonas kan blive en stor udfordring for mulighederne for at indfri Parisaftalens 1,5-gradersmål.

I marts appellerede 255 brasilianske civilsamfundsorganisationer til præsidenterne for henholdsvis Brasiliens kongres og senat om at stoppe lovforslagene.

Gry Bossen, Politisk Koordinator, Verdens Skove (mobil: 3026 1868):

“De her lovforslag og lovændringer kommer oveni, at Brasilien to år i streg har ryddet rekordmeget af Amazonas og tilmed har indikeret via deres klimaplan, at de har tænkt sig at blive ved med dette næste år også. Samtidig har det brasilianske civilsamfund længe protesteret mod regeringen og kalder det der foregår for folkemord på de oprindelige folk. Den brasilianske regering virker ret ligeglade, så jeg håber virkelig at den danske regering kan se alvoren og siger tydeligt fra - for det brasilianske folk, for naturen og for klimaets skyld.”

Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov, Greenpeace (mobil: 5219 1291):

“Der dør i øjeblikket over 3000 mennesker i døgnet af Covid-19 i Brasilien på grund af Bolsonaro-regeringens himmelråbende elendige håndtering af krisen. Sundhedskrisen har sat de almindelige demokratiske processer ud af spil, og det er under al kritik, at Brasiliens regering nu udnytter det til at forsøge at snige lovgivning igennem, som er en trussel mod landets skove og oprindelige folk, og mod hele klodens klima. Der er brug for, at det internationale samfund siger klart og tydeligt fra, og vi opfordrer derfor nu indtrængende Danmarks regering til at træde i karakter over for Bolsonaro og bruge alle de redskaber, de har til at lægge pres på Brasilien.”

Nikolaj Kornbech, politisk rådgiver, Global Aktion (mobil: 4263 0808):

“Bolsonaros tid som brasiliansk præsident har sat demokratiet, menneskerettigheder, folkesundheden og Amazonas under pres. Danmark har som medlem af menneskerettighedsrådet påtaget sig et særligt ansvar for at forsvare menneskerettighederne internationalt. Hvis Jeppe Kofod og Mette Frederiksen alvorligt mener, Danmark skal føre en ‘værdibaseret’ udenrigspolitik, må de sige klart fra over for Bolsonaros destruktive og antidemokratiske politik. Samtidig bør det være klart for enhver, at handelsaftalen mellem EU og Mercosur bør aflyses. Den vil kun forstærke den eksistentielle trussel mod Amazonas og landets oprindelige folk, som denne lovpakke er udtryk for.”

Johan Keller, Miljøbevægelsen NOAH:

“Regeringen kan ikke ignorere den katastrofale situation i Brasilien længere. Danmark må sige klart fra overfor Brasiliens regering - og dermed også handelsaftalen EU-Mercosur.”

Afsenderne af det åbne brev til regeringen er: Greenpeace Norden, Verdens Skove, Klimabevægelsen, Den Grønne Studenterbevægelse, Danmarks Naturfredningsforening, IWGIA, NOAH, Global Aktion, Frie Bønder - Levende Land, Dyrenes Beskyttelse,WWF Verdensnaturfonden Denmark, Dansk Vegetarisk Forening, Amnesty International Danmark, World Animal Protection Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen, presseansvarlig, Verdens Skove. Mobil: 26 25 82 08, e-mail: jsh@verdensskove.org

Emner


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama, Bolivia, Etiopien og Uganda forsvarer vi de tropiske skove.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som Regnskovsgruppen i 1982 og blev stiftet som Foreningen Regnskovsgruppen Nepenthes i 1983. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Danskerne er imod omstridt handelsaftale

Danskerne er imod omstridt handelsaftale

Næsten 3 ud af 4 danskere er imod, at EU indgår en handelsaftale med MERCOSUR-landene, så længe Brasilien fortsætter med at ødelægge og fjerne regnskov. Danskerne er ikke interesserede i øget handel på bekostning af regnskoven. Danske politikere bør lytte til danskerne og opfordre til genforhandling af aftalen i EU.

Regeringens nye pakke vil være en stor gevinst for Danmarks biodiversitet

Historisk stor forbedring at natur- og biodiversitetspolitikken

Regeringens natur- og biodiversitetspakke er en historisk stor forbedring af naturpolitikken i Danmark.
Verdens Skove er begejstrede over aftalen. Pakken rummer flere af vores kernesager, som vi har arbejdet for i mange år, nemlig urørt skov, naturnationalparker og en gennemgang af lovgivningen. Samtidig er Verdens Skove meget tilfredse med, at de afsatte midler prioriteres efter biodiversitets