Pressemeddelelse -
Urørt skov er et vigtigt skridt på en lang rejse
Regeringens udlægning af godt 13.300 hektar skov til naturformål er et godt og vigtigt tiltag. Skovdriften er den absolut største trussel imod vores skovlevende arter. Nu har politikerne endelig både lyttet og handlet. Tiltaget er dog langtfra tilstrækkeligt til at opfylde det internationale mål om at stoppe tabet af arter mener Verdens Skove.
Af Stine Nüchel Tuxen, biolog
Debatindlægget blev bragt i Politiken den 6. Februar 2018.
UDLÆGNING AF godt 13.300 hektar skov til naturformål er et godt og vigtigt tiltag. Det bliver kun bedre af, at udpegningen ikke som i 1990’erne sker vilkårligt strøet ud i talløse småbidder, men koncentreres på områder med stor biologisk betydning efter forskeres anbefalinger.
Verdens Skove og førende forskere har i årtier påpeget vigtigheden af plads til vild natur til truede arter. Imens er et dusin arter af dagsommerfugle, imponerende billearter, mellemflagspætten og flere andre arter forsvundet fra Danmark som følge af vores forvaltning af skovene som tømmerplantager frem for natur.
Skovdriften er den absolut største trussel imod vores skovlevende arter, og derfor er den oplagte løsning at drive skovdrift i nogle områder og give plads til naturen uden skovdrift i andre områder.
DET ER DEN løsning, som førende forskere anbefaler, og som Verdens Skove har skreget på i årtier. Nu har politikerne endelig både lyttet og handlet. Politikerne og Miljøstyrelsen skal også roses for, at de har inddraget forskere fra Københavns og Aarhus Universiteter i udpegningen, som netop kræver stor biologisk faglighed. Det glæder os, at regeringen har lyttet til forskerne og i vid udstrækning har fulgt deres anbefalinger.
Succesen for de udpegede skove står og falder med forberedelserne til og forvaltningen af urørt skov. Med regeringens forslag må der fortsat drives skovdrift i løvskovene i 10 år, men det kan blive katastrofalt for de udpegede skove, hvis der fældes for meget eller for mange store træer. Samtidig er det vigtigt at foretage udtyndinger, skabe lysninger de rigtige steder og reetablere vådområder, når en skov lægges om fra driftsskov til urørt skov. Så der kan sagtens være mening i at fælde en del, men det er yderst vigtigt, at valget af træer, der skal fældes, foretages ud fra biologiske frem for økonomiske kriterier.
VERDENS SKOVE opfordrer kraftigt regeringen til at sætte biologer eller forskere til at lave de kommende forvaltningsplaner. Det vil sikre, at skovene bliver en reel succes for biodiversiteten og naturoplevelserne.
Naturskov er helt afhængig af store planteædere, der roder i skoven, gnaver i træerne, skræller bark, holder skovlysningerne åbne og lægger lorte til de mange gødningsinsekter. Derfor bør planerne for skovenes fremtidige forvaltning indeholde klare mål for, hvilke store planteædere der skal genindføres i skovene, og hvordan det skal implementeres.
Tiltaget er dog langtfra tilstrækkeligt til at opfylde det internationale mål om at stoppe tabet af arter.
Støt kampen for mere vild natur. Meld dig ind i Verdens Skove her fra kun 50.- om måneden.
Emner
Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.
Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.
Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.
I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.
Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982.