Gå til indhold
Siden 2010 har Myanmar - et af kun fire lande i verden, hvor teaktræer gror naturligt - mistet mere end 1,3 millioner hektar skov årligt. Foto: Regnskov i Myanmar. Creative Commons.
Siden 2010 har Myanmar - et af kun fire lande i verden, hvor teaktræer gror naturligt - mistet mere end 1,3 millioner hektar skov årligt. Foto: Regnskov i Myanmar. Creative Commons.

Pressemeddelelse -

Ulovligt importeret teaktræ fra Myanmar på luksus lystyachts

To af Englands største luksus lystyacht-forhandlere indrullet i mulig skandale om ulovligt importeret teaktræ fra Myanmar. Begge yacht-sælgere afviser kendskab til ulovligt teaktræ og vil undersøge anklagerne.

Af Mikkel Bahl, Danwatch

Teaktræ er populært på lystyachts, da det er den mest holdbare træsort til udendørs brug, fordi træet i sig selv er olieholdigt og svampenedbrydende. Men en stor del af verdens teaktræ stammer fra Myanmar, der har store problemer med at håndhæve et nationalt forbud mod eksport, skriver Danwatch 

Siden 2010 har Myanmar - et af kun fire lande i verden, hvor teaktræer gror naturligt - mistet mere end 1,3 millioner hektar skov årligt, ifølge FN’s organisation for fødevarer og landbrug.

Danwatch har tidligere undersøgt problemet her: Myanmars tømmer kommer illegalt til Danmark

Britiske og belgiske myndigheder anklager nu de to importører NHG Timber og Vandecasteele Houtimport for at overtræde EU’s lovgivning for import af teaktræ. EUTR (EU Timber Regulation) sikrer, at intet ulovligt træ eller træprodukter sælges i EU. Træforhandlere må udvise rettidig omhu for at sikre, at deres importerede træ er lovligt. Og de skal overfor myndigheder kunne bevise, at de har udvist rettidig omhu.

Ulovligt teaktræ på skibsdækket

Ifølge ngo’en Environmental Investigation Agency (EIA) ender det ulovlige teaktræ på dækket af luksusbåde fra bådfabrikanterne Princess Yachts og Sunseeker, da importørene leverer træ til virksomhederne Moody Decking og D.A. Watts & Sons, der leverer til Princess Yachts og Sunseeker.

Princess Yachts har en dansk filial på Greve Marina, og ifølge EIA har omkring 21 ud af 23 lystyachts til salg på firmaet hjemmeside skibsdæk af ulovligt teaktræ fra Myanmar.

Både Princess Yachts og Sunseeker afviser kendskab til ulovligt importeret teaktræ.

“Vi er ekstremt forsigtige, når det kommer til råmaterialer til vores produkter og tager alle mulige forbehold for at sikre, at de er leveret til os af anerkendte leverandører med licens i henhold til relevant international lovgivning, inklusiv UK og EU. I lyset af anklagerne fra Environmental Investigation Agency arbejder vi sammen med British Marine for at få forståelse for de varekæde-problematikker, der rejses, da disse var ukendte for os på udgivelsestidspunktet og ikke er blevet uafhængigt verificeret,” skriver Princess Yachts i en udtalelse.

Også Sunseeker benægter velvidende at have brugt ulovligt importeret træ og vil nu undersøge sagen.

“Sunseeker International er ikke opmærksom på noget brud på EUTR og er heller ikke omfattet af dem. Sunseeker har ikke modtaget nogen henvendelse fra nogen anerkendt myndighed om brud på EUTR i virksomhedens direkte eller indirekte varekæde, vedrørende indkøb af teak eller andre produkter,” skriver Sunseeker i en udtalelse.

Sunseeker forklarer, at de vil undersøge deres indkøb af teaktræ gennem de britiske myndigheder for at sikre fakta.

Utrolig svært at importere lovligt teaktræ fra Myanmar

Den danske ngo Verdens Skove arbejder netop med skovrydning og det massive pres på skovens ressourcer. Her forklarer kommunikationschef Nikolai Lang, at det er veldokumenteret, at det er utroligt svært, hvis ikke umuligt, at importere lovligt teaktræ fra Myanmar på grund af systematisk illegalitet.

"Det naturlige teaktræ, som kun findes ganske få steder på jorden herunder i Myanmar, har en langt højere kvalitet end plantageteak og er derfor også langt dyrere og mere eftertragtet. Der er derfor meget pres på de resterende skove og stærke interesser som forsøger at styre handlen. En virksomhed, som sælger teak fra Myanmar, er med andre ord nødt til at have et utroligt godt og rigidt kontrolsystem, som kan garantere legaliteten af det træ som importeres," siger han til Danwatch.

Når europæiske importører ikke har fuldstændig styr på deres varekæde, så kan de være med til at udplyndre landets resurser, støtte korrupte aktører og i værste tilfælde være med til at finansiere krig og kriminalitet, forklarer Nikolai Lang.

Naturstyrelsen tjekker alle danske virksomheder, som importerer teaktræ fra Myanmar, men deres kontrol er ikke nødvendigvis skudsikker, mener Nikolai Lang. Han anbefaler derfor forbrugere, der vil være sikre på ikke at bidrage til udplyndring af Myanmars ressourcer, fuldstændig at holde sig fra teaktræ fra Myanmar.

Britiske og belgiske myndigheder bekræfter

De britiske myndigheder bekræfter overfor Danwatch, at NHG overtrådte reglerne, da de importerede teaktræ fra Myanmar i starten af 2017, fordi de ikke havde tilstrækkelig viden om træets oprindelse. Overfor EIA bekræfter de belgiske myndigheder, at Vandecasteele Houtimport har overtrådt lovgivningen.

“Disse virksomheder er blevet fundet skyldige i overtrædelse af artikel 4§2 i EUTR. Notits om afhjælpende handling er blevet sendt 23. maj (stop øjeblikkeligt import af burmesisk trak indtil de er i stand til at opfylde rettidig omhu-krav),” skriver de belgiske myndigheder til EIA i en mail, der også referer til en anden belgisk virksomhed, Crown Teak.

Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra de to virksomheder Moody Decking og D.A. Watts & Sons, der ifølge EIA har leveret skibsdæk til Princess Yachts og Sunseeker. Til MegaYachtNews siger D.A. Watts, at de efterstræber, at deres leverandørers materialer er "ansvarligt og lovligt indkøbt".

"Vi føler, at vores eneleverandør af teak, Vandecasteele Houtimport i Belgien, altid har leveret de bedste materialer indenfor vores krav om kvalitet og lovlighed. D.A. Watts Sons har ikke velvidende købt materiale, der ikke lever op til disse standarder, og det vil vi aldrig gøre."


Fakta:

Hvad er problemet med teaktræ fra Myanmar?

I Myanmar er illegalt og legalt tømmer rodet sammen i sådan en grad, at ingen længere kan skelne det fra hinanden.

Sådan er i hvert fald opfattelsen hos EU’s myndigheder, der over en bred kam afviser Myanmars garantier for, at træet er lovligt, oplyser Miljøstyrelsen.

I Myanmar er al skov ejet af staten. Hvor der må fældes, hvor meget der må fældes, og hvordan fældningen af træer bliver udført, administreres og kontrolleres af den statsejede virksomhed Myanmar Timber Enterprise.

Al tømmer, som forlader havnen i Yangon til fjerne lande, skal bære et stempel fra Myanmar Timber Enterprise – ellers bliver det automatisk anset som ulovligt.

Typisk køber udenlandske virksomheder tømmeret ved en af de auktioner, som Myanmar Timber Enterprise afholder. Når en handel går igennem, får den danske virksomhed en grøn mappe med dokumenter, der har alle de rigtige stempler og Myanmar Timber Enterprises garanti for, at træet er lovligt.

Fra undersøgelsen Myanmars illegale tømmer kommer til Danmark

Emner


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770