Gå til indhold
Kulstoflager: Træer  fungerer som kulstofoptager og lager, der absorberer omkring 2 mia tons kuldioxid hvert år.
Kulstoflager: Træer fungerer som kulstofoptager og lager, der absorberer omkring 2 mia tons kuldioxid hvert år.

Pressemeddelelse -

​Syv hemmeligheder om skove og træer

Alt for længe har vi kun anerkendt træer og skove for deres dekorative og materielle egenskaber. De pynter gaderne i byerne, giver os skygge eller bygge materiale og papir. Men træerne og skovene har mange flere egenskaber som vi ikke umiddelbart ser. Her er syv små hemmeligheder om træer og skove.

Af Gry Bossen

Skovene har oversete evner

Vidste du at skovene udgør verdens største rekreationscenter? Og det mest naturlige supermarked? Det er netop det der er ved skove -de har en masse hemmeligheder.

Vi har i alt for lang tid kun set skovene som funktionelle eller dekorative objekter der figurere på sidelinien. Vi har kun lagt mærke til de helt indlysende fordele ved træerne og skovene, som at vi får papir og tømmer fra dem, nødder og frugter.

Men skovene besidder også andre fordele og evner, som ofte er usynlige for det blotte øje. Skovene arbejder altid i baggrunden med at rense vandet og filtrere luften, mens de optager CO2 og modvirker klimaforandringerne. De er mere end en milliard menneskers skytsengle når de giver dem mad, medicin og brændstof. Skovene huser mere end tre fjerdedele af verdens landlige biodiversitet og udgør hjemmet for mange af verdens fattigste mennesker.

Skovene spiller en hovedrolle på mange områder, som vi ikke umiddelbart ved af. Her er 7 eksempler på hemmeligheder skovene indeholder:

Syv hemmeligheder

1. Supermarkeder. Udover de kendte æbler og appelsiner, så stammer næsten halvdelen af det frugt vi spiser fra træer, for slet ikke at tale om nødder og krydderier, som kommer fra skovens enorme supermarked.

2. Livsforsikring. Nogle samfund er helt afhængige af skovene som kilde til føde. Tæt ved 40% af verdens mest fattige -omkring 250 millioner mennesker- bor i skove eller på savanneområder. For disse folk er sunde skove og træer deres kilde til liv og en forsikring overfor sult.

3. Vandfontæne. Skove leverer en stor del af drikkevandet i over 1/3 af verdens største byer, herunder New York og Mumbai. Mange floder og vandløb udspringer i skovene. Træer fungerer som filtre og giver os det rene vand, der er afgørende for livet.

4. Energi. Omkring en tredjedel af verdens befolkning bruger træ som energikilde til essentielle ting som madlavning, koge vand og opvarmning. Træ fra skovene leverer ca. 40% af vedvarende energi på globlat plan. Det er lige så meget som sol, vandkraft og vindkraft kombineret. Selvom træer vokser op igen, så skal vi lægge større vægt på at bruge disse ressourcer bæredygtigt for at beskytte vores skove mod nedbrydning.

5. Superhelt - Skove og træer kan se ydmyge ud ligesom Clark Kent, men de er som supermand på mange måder. De er vores helte i kampen mod klimaændringer. De gør vores byer mere bæredygtige ved naturligt at afkøle luften og fjerne forurenende stoffer. De beskytter vores helbred ved at give os steder til at trække sig tilbage og slappe af i. De tackler jordforringelse og forhindrer tab af biodiversitet ved at give planter og dyr liv via levesteder.

6. Kulstoflager - Som et kæmpe gode fungerer vores skovsuperhelte som kulstofoptager og lager, der absorberer omkring 2 mia tons kuldioxid hvert år. Som enhver superhelt har de dog en fejl. Afskovning er deres kryptonit. Når træer fældes, frigiver de denne kuldioxid der ryger tilbage i atmosfæren. Afskovning er faktisk den næststørste årsag til klimaforandringer næstefter afbrænding af fossile brændstoffer. Det tegner sig for næsten 20 procent af alle drivhusgasemissioner - mere end hele verdens transportsektor.

7. Rekreation. Træer forløser stress. Naturbaseret turisme vokser tre gange hurtigere end turistsektoren som helhed og står nu for omkring 20 procent af det globale marked. Undersøgelser forbinder endda grønne områder og områder med træer i byerne med mindre overvægt og kriminalitet. Et eksempelt er antallet af overvægtige børn er lavere hos dem der har god adgang til grønne områder, end hos dem, der har begrænset eller slet ingen adgang.

Pas på skovene

Skove har længe hjulpet os i stilhed. De har i alt hemmelighed spillet en større rolle i vores daglige liv end vi ved af. Vi ville ikke kunne leve de sunde, produktive liv uden dem, og vi kan ikke håbe på en verden uden sult og fattigdom uden skovenes hjælp. Det er derfor altafgørende for vores udviklingsmål at vi bevarer og beskytter verdens skove. Det er nødvendigt at regeringeringer og stater deltager i kampen for beskyttelse af verdens skove og at du hjælper os med at respektere dem.


Kilde: http://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1144016/

Emner


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale