Pressemeddelelse -
Nyt regnskovsprojekt bekæmper både klima- og naturkrisen
Gode nyheder: EU vil støtte et af Verdens Skoves nyeste regnskovsprojekter i Latinamerika, der skal bekæmpe både klimaforandringer og tabet af arter ved at bygge på lokal forvaltning af økosystemer.
Af Nikolai Lang
Biodiversiteten, naturens mangfoldighed af arter, er under pres kloden rundt. Arter uddør nu mindst 100 gange hurtigere end normalt i planetens historie. Det skyldes især, at vilde naturområder forsvinder. I takt med at klimaet forandres og naturområderne fragmenteres, så ødelægges muligheden for at et væld af arter kan finde nye levesteder. Arterne er så specialiserede til helt bestemte forhold, at de ikke kan nå at tilpasse sig til de nye tilstande.
Og samtidigt er Jordens urskove en nødvendig og effektiv del af bekæmpelsen af klimaforandringerne, fordi de optager og lagrer CO2.
Et nyt projekt fra Verdens Skove sammentænker derfor klima- og biodiversitetskrisen.
Projektet bliver nu støttet af EU og det er Verdens Skoves Jakob Kronik, der leder foreningens internationale arbejde, meget begejstret for. Han fortæller:
”Biodiversitets- og klimakriserne er to sider af samme medalje, og det bliver vigtigere og vigtigere at se dem i sammenhæng. Verdens Skove har i mere end 10 år sammen med vores partnere og internationale netværk arbejdet for at sikre at økosystemer, biodiversitet og skovafhængige folks territoriale rettigheder og forvaltning af skove indgår i klimaforhandlingerne."
Kronik peger på Parisaftalen som en milepæl, hvor det lykkedes at inkludere de såkaldte ”non-carbon benefits” i den helt centrale artikel 5 om forebyggelse af CO2-udledning. Non-carbon benefits er det fagudtryk, som klimaforhandlere bruger om de goder, der kommer fra skoven ud over dens positive effekter på klimaet. Det er altså faktorer som for eksempel levesteder for arter og livsgrundlag for lokalsamfund.
Kronik fortæller, at det har stor betydning for det videre arbejde med skov og klimaforandringer:
"Det betyder, at alle lande opfordres til at også at bevare biodiversitet, beskytte økosystemer og styrke lokal forvaltning af natur, når de arbejder med skove som klimaløsning.”
Det nye projekt er udviklet i netop denne ånd, og skal udføres sammen med Verdens Skoves partnere i Bolivia og Panama. Kronik beskriver det overordnede mål med projektet:
”Vi ønsker netop igennem dette projekt at hjælpe regeringer med at sikre, at fremtidig klimaindsats i skove sikres bedst muligt ved at bygge på lokal viden om og forvaltning af økosystemer. På denne måde kan man levere på både klima- og biodiversitetsmål.”
Konkret betyder det, at Verdens Skove sammen med vores partnere skal styrke oprindelige folk og lokale skovsamfund i deres kamp for deres skov.
Det skal ske ved at skabe viden om problemerne, metoder til overvågning af den lokale skov, lokalt kendskab til skovens vigtighed i forhold til internationale klimaaftaler samt udvikling af en stærk organisering af de oprindelige folk.
Donor er EU's flagship program EUROCLIMA+, der har til formål at styrke latinamerikanske landes opfølgning og efterlevelse af Parisaftalen. Dette call er målrettet ”Klima, Skove og biodiversitet”. I alt 221 internationale konsortier bød ind på programmet.
Projektet har en bevilling: 9,25 mio DKK over 32 måneder fra EU (80%) og CISU (20%).
Partnere: APCOB (Bolivia), Geoversity (Panama), FSC International
Folk og Territorier: Chiquitanos i Monteverde, og Emberá i Ejua Sö, og bønder i Mamoní-dalen i Panama.
Emner
Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.
Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.
Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.
I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.
Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982.