Gå til indhold
Massiv afskovning til fordel for sojamarker på den argentiske Chaco hvorfra store mængder sojafoder til dansk landbrug kommer fra.
Massiv afskovning til fordel for sojamarker på den argentiske Chaco hvorfra store mængder sojafoder til dansk landbrug kommer fra.

Pressemeddelelse -

​Landbrugsindustriens skal tage ansvar for afskovning nu

Den globale sojaproduktion breder sig og forårsager afskovning og intern fordrivelse af lokale i Sydamerika. Men trods politiske løfter om det modsatte afslører ny rapport fra Verdens Skove en direkte forbindelse til den danske landbrugsindustris import af soja i en artikel i Dagbladet Information den 2/10 2018  indrømmede DLG og Danish Agro, at de har et ansvar, men ikke har styr på om de lever op til dette. Verdens Skoves Gry Bossen opfordrer foderimportørerne til at tage dette ansvar alvorligt. 

Af Nikolai Lang

Den globale sojaproduktion breder sig og forårsager afskovning og intern fordrivelse af lokale i Sydamerika. Men trods politiske løfter om det modsatte afslører ny rapport fra Verdens Skove en direkte forbindelse til den danske landbrugsindustris import af soja

En væsentlig del af den soja, de danske svin spiser, kommer fra områder, hvor store skovområder er ryddet, og hvor lokalbefolkningen udsættes for sundhedsskadelige giftstoffer og fordrives fra deres jord.

Den danske landbrugsindustri importerer hvert år enorme mængder soja fra Sydamerika. En ny rapport fra Verdens Skove som blev omtalt på forsiden af Dagbladet Information den 2/10 2018 viser, at denne danske import medfører afskovning og fordrivelser og forgiftning af lokale og oprindelige folk. 

Verdens Skove mener, at det er den danske landbrugsindustriens ansvar at sikre sig, at den soja de importerer ikke har forårsaget afskovning eller overtrådt oprindelige folks rettigheder. Landbrugsindustrien bør derfor indføre seriøse krav og kriterier til sojaproducenterne.

Verdens Skove har derfor rejst en sag over for den danske landbrugsindustri. Støt Verdens Skoves kampagne her

Gry Bossen politisk medarbejder hos Verdens Skove fastslår: 

“Når DLG og Danish Agro importerer et produkt som soja, som må siges at være i højrisikozonen for at have forårsaget skovrydning og overtrådt lokalbefolkningens rettigheder, så er det alfa og omega, at de har styr på deres forsyningskæde,” Udtaler Gry Bossen Politisk medarbejder hos Verdens Skove, og fortsætter; “Det vil sige, at de selv skal sikre, at den soja de importerer ikke har forårsaget afskovning eller overtrædelse af oprindelige folks rettigheder.”

Soja er en af største årsager til skovrydning 

Soja har en problematisk historie. Sojaproduktion anses for at være en af de fire største årsager til skovrydning. Især i Argentina har soja en dårlig track record. “Verdens Skove har idag lanceret en ny rapport, som viser, at en del af sojaproduktionen i netop Argentina, sker på bekostning af dyrebar natur og lokalbefolkningens levevilkår,” Fortæller Gry Bossen og fortsætter: “Rapporten viser også et direkte link mellem den problematiske soja og den danske import af soja.”

DLG og Danish Agro er de to største importører af soja. Disse har ikke tidligere villet tale med Verdens Skove om detaljerne i deres sojaimport. DLG vil gerne oplyse at de importerer fra Argentina og Brasilien, men ikke i hvilke mængder. Danish Agro har været endnu mere uspecifik i deres udmeldinger. Begge parter indrømmer nu over for informationen at de modtager soja fra Argentina og faktisk ikke ved, om den soja de modtager, er en del af den problematiske soja, som Verdens Skoves rapport handler om.

Verdens Skove mener, at det er landbrugsindustriens ansvar at leve op til de politikker, der findes i EU, som foreskriver, at vores import ikke må medføre skovrydning. “For at kunne gøre dette, bør både DLG og Danish Agro have styr på deres forsyningskæde. De bør stille klare krav til sojaproducenterne og opstille konkrete kriterier, således at de kan sikre, at producenterne lever op til disse krav,” forklarer Gry Bossen, der ikke mener at landbrugsindustrien lever op til deres ansvar.

“DLG og Danish Agro henviser begge til FEFAC’s (Den Europæiske Fødevarefederation) retningslinier. Men FEFAC’s retningslinier er blot anbefalinger til hvad de enkelte virksomheder bør skrive ind i deres egen handelskodeks. FEFAC er altså ikke en endelig standard - det skal virksomhederne selv lave,” Forklarer Gry Bossen og fortsætter; “Dertil kommer, at FEFACs guidelines på miljøspørgsmålet lægger meget op til den lokale lovgivning, som altså langt fra er god nok. Især ikke i Argentina. Det er derfor ikke nok at henvise til, at man følger FEFACs retningslinier. Der skal mere til og der skal klare kriterier og dokumentationskrav til.”

DLG har offentliggjort deres adfærds/handelskodeks. I denne findes der gode toner for afskovning og påvirkning af miljøet. Men dette er omme i et anneks, som retningslinierne kun foreskriver, at man indgår dialog om. Det er altså ikke noget fuldstændigt krav med foreskrevne konsekvenser, hvis det ikke overholdes. Det virker ret svagt, og absolut ikke nok til at kunne stole blindt på sine leverandører” udtaler Gry Bossen.

Støt Verdens Skove kampagne for at få dansk landbrugsindustri til at tage ansvar her

Emner


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som regnskovsgruppen Nepenthes i 1982. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Et brændende sidste frimærke af chaco-skov omgivet af sojamarker i Argentina. Soja bruges primært til dyrefoder og beslaglægger nu over 56 millioner hektar jord i Argentina, Brasilien og Paraguay.Foto: Mighty Earth

Stop slagtningen af de tropiske skove nu

I oktober lancerede Verdens Skove en kampagne imod at Danmarks sojaimport rydder skov og krænker oprindelige og lokale folk i Sydamerika. Siden da er danske og europæiske politikere begyndt at tage problemet op, og også i landbruget lader der til at være et øget fokus på bæredygtighed på vej. Men der er stadig brug for mere handling. Derfor fortsætter Verdens Skove kampagnen i det nye år.