Gå til indhold
En af miljøforkæmperne svarer i podcasten på, hvorfor han risikerer alt for skoven: "Hvad skal vi ellers give videre til vores børn?"
En af miljøforkæmperne svarer i podcasten på, hvorfor han risikerer alt for skoven: "Hvad skal vi ellers give videre til vores børn?"

Pressemeddelelse -

Hør den nye podcastserie "I jaguarens fodspor"

Ny og dramatisk podcast går bag kampen for regnskoven i Honduras. Politiken har netop i samarbejde med Verdens Skove med støtte fra Danida udgivet "I jaguarens fodspor" i fem afsnit, hvor journalist, Mikkel Rønnau, besøger Honduras frodige regnskove. Eller det der er tilbage af dem. For stærke kræfter som voldige narkobønder ødelægger skovene og fjerner eksistensgrundlaget for de væsner, der lever her, blandt andet den mytiske jaguar.

Jaguaren, som serien følger i fodsporene af, er i latinamerika blevet et symbol på naturen. Når jaguaren har det godt, så har skoven det godt. Jaguarens antal svinder dog ind. Hvis regnskovene forsvinder, vil det ikke bare være jaguaren, det går ud over. For regnskovenespiller også en enorm vigtig rolle for os mennesker.

I serien følger vi nogle af dem, der kæmper for naturen og skovens bevarelse. En kamp de kæmper med livet som indsats. For narkobønderne fjerner alt, hvad der står i vejen for dem: Træer, dyr og mennesker. 

En af miljøforkæmperne svarer i podcasten på, hvorfor han risikerer alt for skoven: "Hvad skal vi ellers give videre til vores børn?"

Narkohandel har i Honduras et stort ansvar for at skoven ødelægges. Industrier bag produkter som palmeolie, kvæg og tømmerhugs bliver ofte brugt til at hvidvaske narko-penge, og dermed drives endnu mere skovrydning. Præsidentens egen bror er blevet anholdt i USA for omfattende narkohandel, og det honduranske samfund er bundkorrupt. Dem der kæmper for skovens bevarelse bliver derfor ofte dræb af narkokriminelle, og staten flere gange har været under mistanke for at stå bag drab, men selvom kampen er ulige og farlig, bliver mange stadig ved med at kæmpe for Honduras regnskove.

"I jaguarens fodspor" kommer journalisten også omkring Verdens Skoves arbejde i Honduras i La Mosquita, hvor vi bl.a. arbejder med oprindelige folks rettigheder og ret til den skov, de altid har levet i og af.

Du kan høre podcast serien her (Hvis den ikke virker på din computer, så prøv på din telefon) https://politiken.dk/podcast/I_jaguarens_fodspor/

Emner


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama og Bolivia forsvarer vi regnskoven.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som Regnskovsgruppen i 1982 og blev stiftet som Foreningen Regnskovsgruppen Nepenthes i 1983. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770

Relateret materiale

Det vigtige område i Honduras er hjem for ikoniske dyrearter såsom jaguaren, lavlandstapiren samt de farvestrålende ara papegøjer.

​Godt nyt til jaguaren: Honduras vil beskytte Centralamerikas andenstørste skov

På trods af at 30 procent af skoven er fældet de sidste 15 år for at give plads til kvæg, er Río Plátano Biosphere Reservatet i Honduras stadig hjem for ikoniske dyrearter såsom jaguaren, lavlandstapiren samt de farvestrålende ara papegøjer. Nu har regeringen besluttet at det resterende plads skal afstås til naturen i stedet for landbruget. Verdens Skove roser beslutningen og håber det bedste.

Medlemmer af Tolupanes-folket i Honduras planlægger bæredygtig brug af deres skov.

Fire millioner kroner til klimakamp og skovbevaring i Honduras

Et nyt stort Verdens skove projekt i Honduras skal støtte oprindelige folk i at modvirke og tilpasse sig klimaforandringerne. Når skoven bevares og bruges bæredygtigt, kan det mindske de negative effekter af klimaforandringer, og give landsbyerne en bedre produktion og større variation af afgrøder.

Leder fra Tolupan-folket som Verdens Skove skal arbejde sammen med om at beskytte skoven i Honduras.

​Verdens Skove lander nyt projekt: Et mere værdigt liv for de oprindelige folk i Honduras i en tid med klimaforandringer.

Verdens Skove har søgt og fået midler af EU til et nyt projekt, der skal styrke de oprindelige Tolupan og Miskitu-folks rettigheder, bekæmpe klimaforandringerne og beskytte biodiversiteten. Samt forbedre fødevaresikkerhed, forvaltning af naturressourcer og klimatilpasning. Verdens Skove er stolte over, at have fået projektet og glæder sig til at komme igang.