Pressemeddelelse -
Endnu en orkan rammer Honduras
Honduras, som i forrige uge blev ramt af orkanen Eta, rammes nu af en ny orkan. Orkanen Iota, der er endnu kraftigere end Eta, er i dette øjeblik på vej ind over landet. Den nye orkan vil forværre de i forvejen kritiske tilstande.
Af Karina Freimanis
Orkanen Eta efterlod for to uger siden Honduras i undtagelsestilstand, og udsigten til endnu en kraftig orkan skaber stor bekymring. Eta udløste store mængder regn samt meget kraftig blæst på op mod 225 kilometer i timen og førte til mange ødelæggelser. I Honduras er cirka to millioner mennesker, svarende til mere end 20 procent af befolkningen, svært berørte af Eta, og mange er evakuerede fra deres hjem. Mindst 78 personer er omkommet, men tallet forventes at stige.
Den nye orkan, som har fået navnet Iota, ventes at ramme Honduras i dag, tirsdag. I skrivende stund er orkanen klassificeret som en kategori 5-orkan. Iota vil følge næsten den samme bane som Eta, det vil sige, den går i land på Nicaraguass caribiske kyst og derefter bevæger sig mod Honduras. Orkanens styrke forventes at ville aftage i takt med dens fremfærd.
Ifølge Verdens Skoves honduranske partnerorganisation i La Ceiba, Fundación Parque Nacional Pico Bonito, som arbejder i og omkring nationalparken Pico Bonito, er det ikke så meget blæsten og vindstødene, der er årsag til bekymring, men derimod de store mængder regn, som vil forværre de i forvejen kritiske tilstande. Der er varslet op mod 600-800 millimeter nedbør, og det forventes at ville medfører nye oversvømmelser og nye ødelæggelser.
Ondt bliver værre
De i forvejen hårdt ramte ofre for den tidligere orkan har nu udsigt til yderligere ødelæggelser. De seneste dage har regeringen udsendt varsler om den tropiske storm samt opfordringer til befolkningen om at forberede sig på at forlade hus og hjem for at søge i sikkerhed. Orkanen Iota forventes at følge næsten den samme bane som Eta. De samme områder rammes derfor inden for kort tid af to kraftige orkaner, og det forøger ødelæggelserne.
Det vil sige, at den forventes at gå i land ved Nicaraguas nordlige caribiske kyst, hvorefter den vil fortsætte ind over områderne La Mosquitia og Gracias a Dios, hvor Verdens Skove har projekter med oprindelige folk og bevaring af tropiske skove.
Konsekvenser for Verdens Skoves arbejde i Honduras
Verdens Skove arbejder blandt andet i og omkring nationalparken Pico Bonito med tolupanfolket og med miskitofolket i La Mosquitia. I disse områder, som i høj grad påvirkes af orkanerne, består arbejdet blandt andet i at sikre de oprindelige folks rettigheder til jord og naturressourcer og hjælpe med bæredygtig skovforvaltning, bekæmpelse af klimaforandringer samt bæredygtige skovprodukter. Verdens Skove arbejder her med lokale organisationer, som udfører aktiviteter, der især hjælper de oprindelige folk og deres territorier. Fundación Parque Nacional Pico Bonito arbejder ved Pico Bonito og i La Mosquitia arbejder Agencia para el Desarrollo de la Mosquitia. Verdens Skove arbejder ligeledes sammen med de oprindelige folks nationale organisationer i landet.
Ved Pico Bonito arbejder vi med at styrke de oprindelige folks organisationer, skovmonitorering, skovforvaltning, bekæmpelse af skovbrande og udvikling af skovlandbrug. Derudover understøtter Verdens Skove også lokale træproducenters FSC-certificering og forarbejdning af produkter fra skoven. Blandt andet kommer trædyrene, som kan købes i vores webshop, fra skovgruppen COATLAL. Du kan støtte dem ved at købe træprodukterne her.
I Mosquitiaregionen arbejder vi med styrkelse af de oprindelige folks organisationer, monitorering, genoprettelse og forvaltning af skov og bekæmpelse af skovbrande.
Derfor påvirker orkanerne ifølge Jens Noe Hansen, Teknisk rådgiver i Verdens Skove, det arbejde.
“De mange ødelæggelser, særligt af infrastruktur, besværliggør aktiviteterne og medfører forsinkelser af vores igangværende projekter. Desuden er det nødvendigt også at prioritere nødhjælp for at sikre, at de folk, som vi arbejder med, kan klare sig gennem nødsituationen,” siger han.
Honduras forbereder sig
På trods af at det mellemamerikanske land tidligere på måneden oplevede orkanen Etas stærke vinde og kraftige nedbør, er der stadig optimisme og håb at finde blandt befolkningen. Regeringen har for flere dage siden udsendt varsel og informeret befolkningen om hvad der er i vente så samfundet på bedst mulig vis har kunnet forberede sig og dermed sikre mindst mulig skade.
“Mange af vores partnere i Honduras er blandt andet grundet samarbejdet med os bedre rustede til at klare kriser, som det de oplever lige nu. De har stærke netværk og kan hurtigt få adgang til nødhjælp og komme i gang med at udbedre skader på huse og drikkevandssystemer med mere,” udtaler Jens Noe Hansen og tilføjer: “På længere sigt vil de, i takt med at det lykkes at forbedre forvaltningen af skov og natur og genoprette ødelagte områder desuden være bedre sikret til at modstå udfordringer som oversvømmelser og jordskred, fortæller han. Verdens Skove er dagligt i tæt kontakt med partnerne og følger situationen tæt.
Emner
Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.
Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama, Bolivia, Etiopien og Uganda forsvarer vi de tropiske skove.
Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.
I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.
Verdens Skove startede som Regnskovsgruppen i 1982 og blev stiftet som Foreningen Regnskovsgruppen Nepenthes i 1983.