Gå til indhold
Danmarks biodiversitet skal sikres med en lov

Pressemeddelelse -

Danmarks biodiversitet skal sikres med en lov

Vi står midt i en global biodiversitetskrise. Danmark mister også hastigt arter, især fordi vi mangler vild natur. Ved det kommende folketingsvalg vil Verdens Skove arbejde for, at biodiversiteten sikres i Danmark med en naturlov. En sådan lov skal sørge for tiltag og plads til den vilde natur og økosystemerne, så vi vender tilbagegangen inden 2030.

Fem gange tidligere har planeten oplevet en masseuddøen af arter. Den seneste var for 66 millioner år siden, hvor en meteor udryddede 75 procent af arterne på Jorden, herunder dinosaurerne. Lige nu oplever vi en udryddelsesrate, der er lige så høj som under tidligere masseudryddelser, og denne gang er det mennesket, der udrydder arterne. Også i Danmark er biodiversiteten under pres. Mere end hver fjerde af vores arter af dyr, planter og svampe, som er registreret de sidste 500 år, er uddøde eller i fare for at uddø. De arter mangler først og fremmest plads til deres levesteder i vild natur. Derfor arbejder Verdens Skove for at imødegå biodiversitetskrisen med en lov, der skal sikre plads til den vilde natur og økosystemerne. Ifølge Pil Christensen, der er politisk medarbejder for dansk natur hos Verdens Skove, er det helt afgørende, at vi får en lov, der sikrer biodiversiteten:

“Lige nu er under én procent af Danmarks landareal vild natur. Alle lande har et ansvar for at standse tabet af biodiversitet, og Danmark er ingen undtagelse. Vi er alt for langt bagud i forhold til det fælles EU-mål om at sikre 10 procent strengt beskyttet og 20 procent anden beskyttet natur i 2030. Det er derfor absolut nødvendigt, at Danmark vedtager nogle langt mere ambitiøse biodiversitetsmål. Vi mener, at Danmark bør få en biodversiteslov, og den skal indeholde de europæiske mål, så vi for alvor kan bremse tabet af arter og biodiversitet,” siger hun.

Behov for en ambitiøs biodiversitetslov
Som det er nu med under én procent af landarealet afsat til vild, strengt beskyttet natur, kan mange dyr, planter og svampe ikke trives. Habitater er blevet ødelagt af blandt andet intensiv skovdrift, dræning og ved, at det meste af landet er omlagt til landbrugsarealer. Desuden lider naturen under eksempelvis næringsstofforurening fra landbruget, forurening fra industri, tømmerhugst, samt overdreven jagt og fiskeri.

“En ambitiøs og dækkende biodiversitetslov med klare arealmål og en tidsfrist kan sikre, at vi genopretter naturområder og beskytter dem, så vi også i fremtiden kan opleve naturen i al dens pragt og herlighed,” siger Pil Christensen. Hun forklarer, at loven skal sikre, at vi får store løvskove med træer, der får lov at vokse sig gamle, vilde enge og vådområder, store græssere og skovlysninger og ikke mindst gode livsbetingelser for alle Danmarks dyr, planter og svampe.

“Det kommer til at kræve en stor portion politisk mod at ændre anvendelsen af arealer, der i dag bliver brugt til produktion, til at være beskyttede. Det kræver ligeledes et nyt syn på naturen at acceptere, at den ikke kun eksisterer for vores udnyttelse,” siger Pil Christensen og fortsætter:

“Med en effektiv og ambitiøs lov vi vil få et Danmark, der er meget mere rigt på liv og spændende landskaber, som både dyr og mennesker kan nyde. Derfor er vi nødt til at lægge et pres på politikerne ved det kommende folketingsvalg, så de prioriterer biodiversiteten i deres politik.”

Mens et et nyt internationalt studie viser, at 44 procent af jordens areal skal beskyttes, hvis den globale biodiversitet skal sikres, så peger andre studier på alt mellem 20 og 70 procent af landarealet.

“I det lys er Danmark med under én procent vild natur meget langt bagud, og Verdens Skoves krav om 10 procent strengt beskyttet og 20 procent beskyttet natur inden 2030 er derfor både rimeligt og nødvendigt,” pointerer Pil Christensen.

Kampagne for en naturlov
Ved sidste valg i 2019 fik vi en klimalov. Nu er det naturens tur. Skriv under på vores kampagne ‘Giv Naturen Lov’ og vær med til at sende en klar besked til partilederne om, at de skal vedtage en naturlov, hvori de forpligter sig til at:

  1. Stoppe tabet af arter senest i 2030
  2. Udvide arealet med strengt beskyttet vild natur til 10 procent af Danmarks areal og anden beskyttet natur til 20 procent i 2030

I forbindelse med valget vil vi give hver partileder et lille egetræ med kravet om, at Danmark skal have en naturlov. 

Skriv under her.

Emner

Kategorier


Verdens Skove er en dansk miljøorganisation, der kæmper for en verden med en rig skovnatur. Det gør vi i samarbejde med folk, der lever i og af skoven.

Sammen med vores partnere i Honduras, Nicaragua, Panama, Bolivia, Etiopien og Uganda forsvarer vi de tropiske skove.

Vi hjælper virksomheder, stater og forbrugere med at tage ansvar ude og hjemme og sikrer derved en bæredygtig anvendelse af skovens ressourcer.

I Danmark kæmper vi for at stoppe tabet af skovenes biologiske mangfoldighed. Vi vil skabe et nyt dansk landskab med mere vild skov-natur, der er rigt på biologisk mangfoldighed.

Verdens Skove startede som Regnskovsgruppen i 1982 og blev stiftet som Foreningen Regnskovsgruppen Nepenthes i 1983. 

Kontakt

Jonas Schmidt Hansen

Pressekontakt Redaktør og presseansvarlig Medlemsblad, nyhedsbrev 2625 8208

Nanna Jochumsen

Pressekontakt Teamleder for kommunikation (+45) 3190 2770