Nyhed -
Vild kakao redder regnskov i Bolivia
Af Freja Tybirk Kvist
I Bolivias regnskov bor movimafolket. Movimafolket er et oprindeligt folk, der bor i områder langs Mamoréfloden, der har sit udspring i Andesbjergenene. Her lever de af at fiske i de store floder og af produkter fra skoven, som kassava, frugter og urter. Områderne er præget af sæsonmæssige oversvømmelser, hvor floden går over sine bredder i regntiden. Det er en del af områdets naturlige cyklus. De seneste årtier, foranlediget af klimaforandringerne, er den naturlige cyklus dog blevet forskubbet og oversvømmelserne voldsommere.
Langs med flodens bredder og på små øer i floden gror vild kakao som movimafolket høster.
“Kakaotræerne har sået sig selv og passer sig selv og høsten af den vilde kakao er skånsom for skoven, da man kun høster de modne kakaobønner og lader ellers skoven være i fred. Således er man med til at bevare biodiversiteten i området, fordi produktionen ikke er intensiv og strømlinet, men i højere grad følger naturens præmisser,” udtaler Gry Errboe, koordinator for Verdens Skoves projekter i Bolivia.
Movimafolket høster den vilde kakao i regntiden og tilgår områderne, hvor kakaoen gror, med båd via de store floder. Herefter sejles det ned af floden til landsbyerne, hvor de gærer bønnerne og derefter tørrer dem, så de er klar til at blive lavet til chokolade.
Kakao er eftertragtet og godt for dyrelivet
Den vilde kakao er samtidig meget værdifuld og eftertragtet blandt chokoladeproducenter i blandt andet Europa - især fordi Verdens Skove og movimaerne kan dokumentere at den er høstet vildt, og at der er mange dyr, der også nyder godt at kakaofrugterne. På vildtkameraer, der er opsat ude i skoven kan man se aber, tapirer, myreslugere og mange forskellige fugle, der både vandrer omkring i skoven eller spiser kakaofrugterne.
Biodiversiteten trives i høj grad i de områder, hvor movimaerne høster den vilde kakao. Eksempelvis spiller den blåhalsede ara, som ellers er kritisk truet, en vigtig rolle i at sprede frøene fra den vilde kakao og sikre gensåning. Vildtkameraer opsat i området har også dokumenteret sunde bestande af truede dyrearter som ocelot, jaguar, pumaer og navlesvin:
“Når vi kan se alle disse arter, hvoraf mange af dem er truede arter, så tyder det på, at de trives i disse områder, og at movimaerne - ved at bevare skoven - er med til at passe godt på dem,” udtaler Gry Errboe.
Verdens Skove samarbejder med movimafolket om at styrke deres forvaltning af skoven, hvor den vilde kakao gror, og at styrke kakaoens markedsværdi for dem, så de kan få adgang til en stabil indtægtskilde gennem eksport. Det gør vi sammen med den hollandske chokoladevirksomhed Original Beans, som er specialister i bæredygtig kakaoproduktion og i højkvalitetschokolade. Gennem dyrkningen af den vilde kakao, kan man se, hvordan en indtægt for movimafolket kan gå hånd i hånd med skov- og biodiversitetsbevarelse.
“Hvis vi og movimaerne sammen kan skabe en større økonomisk værdi i den vilde kakao i skoven - og samtidigt støtte op om at skabe små skovlandbrugs-systemer med kakao og andre frugtræer tættere på landsbyen, kan det hjælpe movimaerner med at få en større værdi fra deres skov og bidrage til at bevare skoven. Det vil nemlig være mindre økonomisk attraktivt for dem at omlægge områderne til højintensiv landbrugsproduktion, som vil skade skoven og biodiversiteten,” tilføjer Gry Errboe.
Mere konkret hjælper Verdens Skove movimaerne med at opnå en økologisk certificering, så deres kakao kan sælges som et økologisk produkt efter internationale standarder. Det kan være en lang proces og kræve meget dokumentation af, hvordan den vilde kakao vokser uden nogen form for pasning og hvordan skovlandbrugssystemerne, tættere på landsbyerne, drives uden brug af kunstgødning eller pesticider. Når kakaoen bliver certificeret, kan den få en højere salgspris på det internationale marked.
Projektet i Bolivia er et godt eksempel på, hvordan man kan arbejde med flere problemstillinger i samme projekt. Hvordan man kan bidrage til skovbevarelse, bevarelse af biodiversitet og sikring af stabile indkomster til oprindelige folk gennem samarbejde og vidensdeling mellem Verdens Skove og movimaerne.
I Verdens Skove arbejder vi også for at påvirke de politiske rammer, der kan give os bedre mulighed for at passe på skovene rundt omkring i verden, så blandt andet movimafolket får bedre forhold. På internationalt plan arbejde vi for, at FN’s internationale biodiversitetsaftale, der skal forhandles i Kina i maj, bliver ambitiøs. Du kan hjælpe os med at opfordre de danske politikere til at kæmpe for en bedre aftale ved at skrive under på vores kampagne her.