Nyhed -
Store, vilde naboer i Tirsbæk Bakker
Befinder man sig på en af de mange vandrestier i Tirsbæk Bakker, skal man forberede sig på at støde ind i ivrigt vandrende mennesker og vilde, reserverede heste, alt imens man bliver omfavnet af mangfoldig skovnatur, der indeholder alt fra tæt skov, åbne lysninger, væltede træer til rislende vandløb. Tirsbæk Bakker fremstår med andre ord som et af de få steder i Danmark, hvor mennesker, natur og vilde dyr trives sammen.
Af Jeppe Gramstrup Mikkelsen
Tæller man det hele med, både mursten, asfalt og biotoper, er Tirsbæk Bakker et område på i alt 380 hektar i udkanten af Bredballe ved Vejle. Området rummer boliger, børnehave og vild skovnatur, forbundet af et spindelvæv af stier. Verdens Skove har haft vilde heste til at gå i et naturområde på godt og vel 25 hektar siden 2019. En del af området er ligeledes ved at få status som urørt skov, og drømmen er at få udvidet naturarealet.
I skrivende stund går der syv heste. De store græsædere har til formål at forbedre biodiversiteten i området og symboliserer en tilbagevenden til naturlige balancer. Deres græsningsadfærd, efterladenskaber og trædehuller skaber varierede levesteder for andre dyr og insekter. Denne forstyrrelse spiller med andre ord en positiv rolle i at opretholde økosystemets sundhed.
Tirsbæk Bakker tjener som et levende eksempel på, hvordan naturen formår at sprudle, når bare den menneskelige indblanding holdes på sit laveste. Når et træ dør i en produktionsskov, anses det for værdiløst og bliver typisk fjernet. Når et træ dør i vild skovnatur, bliver det liggende og skaber en mangfoldighed af liv. Flagspætten er først på pletten med sine karakteristiske huller, som stæren og spætmejsen kan indtage, og sjældne arter som frynseflagermusen kan finde sit hjem i døde og døende træer. LIgeledes er disse træer hjem for et væld af svampe og insekter at flytte ind. Verdens Skove dokumenterer en del af livet i området med vildtkameraer, som jævnligt fanger billeder af et dyreliv i hopla. Grævlinger, skovmår, ræve, rådyr og et utal af fuglearter bevæger sig frit rundt i området. Stedet er i dag takket være hestene blevet mere lysåbent, så dyr og ikke mindst sjældne planter og svampe kan udfolde sig i nogle af de områder, der før var sammenfiltret krat.
Rewilding møder bekymring og begejstring
I løbet af de seneste år er der efter forskernes anbefalinger oprettet flere rewildingprojekter i Danmark som med elge i Lille Vildmose og bisoner på Bornholm, hvilket møder begejstring hos biologer og naturelskere. På trods af naturens gevinster ved rewilding, møder konceptet dog stadig skepsis blandt nogle, ikke mindst når snakken falder på dyrevelfærd. Det skyldes typisk, at nogle tror, at de vilde dyr ikke kan klare sig selv, hvis det naturområde, de går i, er indhegnet, uanset at arealet er tilpasset antallet af dyr, så der er mad nok.
Ifølge Bo Levesen, der er biolog i Vejle Kommune og en af hovedaktørerne bag projektet i Tirsbæk Bakker, er det afgørende for et projekt som Tirsbæk Bakker, at der er en god stemning omkring det i lokalmiljøet.
”Hvis du skal lave natur, så skal du have dine medmennesker med. Det nytter ikke noget at stå alene ude i skoven, hvis de 99 andre står ovre på den anden side og tænker: ’Hvad laver ham derude?
Bo Levesen fortæller videre, at han kender til flere, der er flyttet til Tirsbæk Bakker alene på grund af naturen, og at han møder stor interesse for de vilde heste.
De syv heste er af racen konik, der er vildheste af natur, hvilket blandt andet kan ses på deres tykke underuld, der holder dem varme om vinteren. I tilfælde af ekstra hårde isvintre yder Verdens Skove tilskudsfodring af hestene, men ellers er formålet helårsgræsning på grund af alle de positive effekter, det medfører, når hestene spiser de invasive arter og giver plads til et mere varieret planteliv.
Naturdannelse af lokalsamfundet
Bo Levesen fortæller med stor entusiasme om forskellige naturprojekter, som han og Vejle Kommune er involveret i, men der er én ting, der gør, at han har et særligt godt øje til de 25 hektar i Tirsbæk Bakker, fortæller han:
”Fordi det ligger så bynært, som det gør. Hestene kan gå helt op til husene, hvilket tvinger folk til at forholde sig til dem. Det er med til at øge naturforståelsen i lokalområdet. Et af de helt store problemer i dag er, at natur og mennesker skilles ad. Her er Tirsbæk Bakker et super håndgribeligt eksempel på, hvordan man kan gøre det,” siger han.
Bor man ved Tirsbæk Bakker, er naturen ikke blot en fjern kulisse, men en integreret del af hverdagen, og nogle kan sågar se de vilde heste inde fra deres dagligstuer. Selv daginstitutionen Tirsbækgård, der åbnede i 2021, er designet med tanke på det omkringliggende naturområde. Logoet er en vildhest, og børnene kan af og til se de vilde heste gå lige forbi i naturområdet udenfor legepladsen.
Dét faktum, at børnene vokser op et sted med autentisk natur helt tæt på, er ifølge Bo Levesen en enestående mulighed for at forme en ny generation af naturbevidste borgere:
”Vi er jo så konservative som mennesker, at det vi så, da vi var små… det er sådan, verden er. Så hvis du vokser op ved Tirsbæk Bakker, er urørt skov dit referencepunkt. Og hvis du så støder på natur, der er mere ensartet, vil du straks sige: ’Ej, hvor kedeligt! Det skal vi da have lavet om!’ Det kan med andre ord være med til at modarbejde det, vi kalder shifting baseline.”
Shifting baseline er et begreb, der beskriver en tendens til gradvise ændringer i opfattelsen af, hvad der opfattes som ’naturligt’. Det indebærer, at hver ny generation ser det omgivende miljø som normalt, selvom det faktisk har ændret sig over tid.
”Hvis du vokser op uden at se en rødlig perlemorsommerfugl, så savner du den heller ikke, eller bemærker at der er noget galt,” fortæller Bo Levesen.
Ifølge Bo Levesen fungerer Tirsbæk Bakker derfor som et læringsrum, hvor lokalsamfundet kan forstå og værdsætte den rigtige natur, samtidig med at det skaber en sammenhæng mellem de historisk naturlige naboer: Mennesker, dyr og natur.
Carstens vilde naboer er i gode hænder
Carsten Mikkelsen er én blandt en håndfuld kyndige tilsynsfrivillige, der tjekker op på, at de syv vilde heste i Tirsbæk Bakker trives. Han valgte for få år siden at rykke teltpælene op for at flytte tættere på naturen, og nu bor han i stedet klos op ad hegnspælene med vildhestene som sine nærmeste naboer.
”Der, hvor jeg boede før, blev jeg nødt til at gøre en tur ud af det, hvis jeg ville i skoven. Her har jeg naturen direkte i baghaven, og for mig er hestene en spændende tilføjelse, ” fortæller han
I Danmark er det lovpligtigt, at der er tilsyn med indhegnede vilde dyr, ligesom der også er krav om, at de skal tilses af en dyrlæge. Carsten Mikkelsen fortæller, at han og de andre tilsynsfrivillige deler en Messenger-gruppe, hvor de løbende opdaterer hinanden, når de har været rundt og se til hestene, og ifølge ham er flokken i gode hænder:
”Flere af de andre tilsynsfrivillige har erfaring med heste, hvilket giver dem en dybere indsigt i dyrenes adfærd, end jeg selv har. Jeg har dog altid arbejdet med dyr, og jeg kan hjælpe med at tælle hestene og holde øje med, om de for eksempel kommer op at slås eller bliver for magre. Og skulle jeg spotte noget, som jeg er i tvivl om er normal adfærd, så kan jeg kontakte Verdens Skoves folk, som ofte er at finde herude.”
Carsten Mikkelsen fortæller videre, at han kun oplever en god stemning omkring rewildingprojektet:
”Jeg møder mange mennesker, der går ture i området, når jeg er ude og tjekke op på hestene, og jeg har udelukkende mødt positive folk. Jeg har det rigtig fint med at kunne være med til at bekræfte over for folk, at hestene har det godt.”
Hvad er rewilding? Rewilding er en tilgang til naturgenopretning, der fokuserer på at genoprette naturlige økosystemer ved at genindføre nøglearter, genoprette naturlige processer og reducere menneskelig indgriben. |
Biodiversitet Ved at genindføre nøglearter som rovdyr, urter og store planteædere kan rewilding genoprette balancen i økosystemer, hvilket fremmer biodiversitet og økosystemets sundhed. |
Klima Naturlige økosystemer, der er genoprettet gennem rewilding, hjælper med at binde store mængder kulstof, hvilket kan bidrage til at reducere klimaforandringerne. |
Vand Genoprettelse af naturlige vådområder og vandløb gennem rewilding kan forbedre vandkvaliteten ved at filtrere forurenende stoffer og skabe levesteder for vandlevende arter. |
Bliv frivillig i Tirsbæk Bakker
Som frivillig i Tirsbæk-gruppen hos Verdens Skove deltager du i arbejdet med at bevare og beskytte vild natur sammen med os. Du kan være med enten fysisk eller virtuelt og sætte dit præg på Tirsbæk Bakker. Du kan blandt andet være med til at arrangere guidede ture i området, Bioblitz og åbent hegn-dage. Bor du i nærheden kan du også blive en del af gruppen af tilsynsfrivillige og hjælp med at overvåge hestenes velbefindende i området.
Vil du vide mere eller blive generelt frivillig, så kontakt Linette Jessen, frivilligaarhus@verdensskove.org eller Karen Brodersen på kab@verdensskove.org.
Hvis du vil være tilsynsfrivillig, så kontakt Jens Kanstrup på jhk@verdensskove.org eller Carsten Mikkelsen på piilmikkelsen@stofanet.dk.